14. června 2022

SPOLU do Senátu: Koalice na podzim postaví 19 kandidátů

(www.ods.cz) ​​​​​​​Do Senátu jdeme v koalici SPOLU. Tříčlenná koalice, složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, navazuje na úspěch z loňských voleb do Poslanecké sněmovny. Na podzim o hlasy voličů zabojuje 19 společných kandidátů. Vůlí ke spolupráci chceme voličům vzkázat, že SPOLU není jednorázový projekt, ale platforma pro dlouhodobou spolupráci demokratických politických stran.

„Jedním z předpokladů výběru kvalitních kandidátů je schopnost se domluvit a podpořit. Právě kvalitní kandidáti jsou totiž předpokladem úspěchu v senátních volbách a především zárukou i budoucího kvalitního fungování Senátu. Velmi proto vítám, že se nám v 19 z 27 obvodů podařilo s našimi koaličními partnery domluvit na společné kandidátce či kandidátovi do Senátu. Je to další jasný důkaz toho, že máme v koalici SPOLU obdobný pohled na svět a že ctíme stejné hodnoty a principy. Považuji to za dobrou zprávu pro nás pro všechny,“ řekl Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR.

„Senát opakovaně dokazuje, jak je důležitý pro kvalitu demokracie v České republice. Ve chvíli, kdy extremisté a populisté blokují takřka každé zasedání Poslanecké sněmovny a snaží se zabránit projednání každého návrhu, který má za cíl demontovat jejich moc a vrátit Českou republiku jejím občanům, je důležitost Senátu o to větší. I proto jsem rád, že koalice SPOLU nominuje do senátních voleb 19 společných kandidátů a znovu tak potvrzuje, že není projektem na jedno použití. Věřím, že v senátních volbách naši kandidáti uspějí a strany koalice SPOLU a našich vládních partnerů budou mít většinu v Senátu i po zářijových volbách,“ sdělil Petr Fiala, předseda ODS.

„Koalice SPOLU nebyl nikdy jednorázový projekt. Lidem jsme slíbili, že SPOLU dáme Česko dohromady. Vládu, která koná zodpovědně místo populistického slibování, už máme. Nyní jsme našli společnou řeč i pro volby do Senátu a ve většině obvodů budou osobnosti kandidovat pod značkou SPOLU. Jsou mezi nimi úspěšní komunální politici, senátoři a odborníci ve svých oborech. Věřím, že uspějí a v Senátu budou prosazovat, aby Česko bylo ekonomicky zdatné, aby u nás fungoval právní stát a abychom se prezentovali jako vyspělá země, která už dávno patří na Západ,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lidovci posílají za SPOLU do senátních voleb sedm kandidátů, což je nejvíc z koaličních stran. „Naším hlavním tématem zůstává sociální politika, která nabývá na důležitosti právě v současné době vysoké inflace, drahých energií a nedostupného bydlení. Opravdu stěžejním a aktuálním tématem do senátních voleb je ale energetická soběstačnost. Chceme, aby si české rodiny mohly pořídit fotovoltaiku na střechu nebo tepelné čerpadlo a byly více nezávislé na velkých dodavatelích energie. To je koncept, na kterém chceme pracovat a ke kterému chceme dospět. A já věřím, že každý lidovecký senátor i komunální politik k této vizi přispěje,“ doplnil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Když jsem v roce 2016 kandidovala do Senátu, měla jsem za sebou profesní dráhu v sociálních službách. Péči o seniory, děti a všechny potřebné jsem vždy vnímala jako velmi podstatné téma. A jsem velmi ráda, že teď s čistým svědomím mohu říct, že se nám podařilo tuto problematiku zvednout i na celostátní úrovni. Jako lidovci jsme například prosadili 500 korun měsíčně navíc k důchodu všem maminkám a tatínkům za vychované dítě a v dalších krocích nyní pokračujeme i na úrovni ministerstva práce a sociálních věcí. Budu dělat vše pro to, abych rodiče, děti a sociálně slabší mohla znovu hájit jako senátorka za obvod Kroměříž,“ uvedla předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková. „Zároveň mě moc těší, že jako KDU-ČSL máme mezi kandidáty SPOLU do Senátu nejvíce žen. Dáváme tím jasný signál všem ženám kolem, že jsou v politice potřeba,“ dodala Jelínková.

„Přestože senátní volby mají jiný charakter než sněmovní a komunální, nakonec jsme dospěli k dohodě na společném kandidátovi v 19 z 27 senátních obvodů. A i tam, kde jsme ke společnému kandidátovi nedospěli, platí dohoda o případné podpoře ve druhém kole,“ řekl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Téměř šest let pracuji v Senátu a za tu dobu si vybavím nespočet momentů, kdy to byl právě Senát, který zachraňoval tvář České republiky v zahraničí a napravoval pošramocenou reputaci u našich zahraničních partnerů. Kritici Senátu jsou většinou ti, kterým takové jednání překáží a komplikuje jejich snahy o ohýbání ústavy nebo posouvání mantinelů právního státu. Samotná existence horní komory však není žádnou automatickou zárukou, že to tak bude i nadále. Přál bych si, aby důvěru voličů dostali takoví kandidáti, kteří budou mandát vykonávat důstojně, zodpovědně, s pokorou i s pracovitostí. Troufnu si říci, že takové osobnosti najdete právě na kandidátkách SPOLU,“ na závěr dodal první místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

Kandidáti za koalici SPOLU:

Senátní obvod č. 16 – Jiří Oberfalzer – navrhující strana ODS
Senátní obvod č. 19 – Hana Kordová Marvanová – navrhující strana ODS