11. května 2022

Česká republika se s dopady ruské agrese do energetiky dokáže vypořádat

(www.ods.cz) Česká republika se s dopady ruské agrese do energetiky dokáže vypořádat. Současná krizová situace přináší akutní hrozby spojené například s okamžitým odstřižením od ruského plynu, v dlouhodobém výhledu ale představuje příležitost k racionálním a z hlediska energetické bezpečnosti země prospěšným změnám. Po skončení konference k energetické bezpečnosti na půdě Sněmovny to uvedl předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec. Diskuse se vedle zástupců příslušných rezortů, Energetického regulačního úřadu nebo zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky zúčastnili také například zástupci společností ČEZ, MERO, ČEPS, Teplárenského sdružení, Českého plynárenského svazu, Hospodářské komory a další. Akci uspořádaly ve vzájemné spolupráci hospodářský výbor a výbor pro bezpečnost.

„Témata z oblasti energetiky jsou složitá, komplexní a vzájemně provázaná. Proto vítám, že se na dnešním fóru setkalo tolik klíčových aktérů a podařilo se otevřít průřezově všechna témata energetické politiky. Diskutovalo se o plánovaných krocích, které by měly vést k nahrazení ruských surovin, o růstu cen energií a vlivu války na jejich další vývoj nebo o dopadech evropské energetické politiky a plánů sousedního Německa na české prostředí a náš vlastní energetický mix,“ komentuje průběh konference Adamec a pokračuje. „Na pozadí dnešní konference je zjevné, že současná vláda jedná kompetentně. Na jedné straně přijímá správná a rychlá akční řešení, na druhé straně se zodpovědně staví k dlouhodobým strategickým cílům, které má Česká republika před sebou,“ říká předseda hospodářského výboru Ivan Adamec.

Podle Adamce je zjevné, že Evropa bude chtít pokračovat v naplňování závazků, které si stanovila v Green Dealu, změní se ale cesta, kterou se bude snažit těchto cílů dosáhnout, například v rámci programu Fit for 55.

„Nová situace nastolila nové priority a je jasné, že každá členská země musí hledat cesty, jak co nejdříve nahradit ruský plyn, ropu a uhlí. Z pohledu České republiky je evidentní, že budeme ve výrobě elektřiny a tepla o něco déle a intenzivněji využívat uhlí. A že intenzivnější bude podpora jaderné energetiky. Zároveň se ale zvýší důraz na využití alternativních zdrojů energií a na snižování spotřeby energií obecně. Snaha zbavit se dlouhodobé závislosti na ruských surovinách a jejich vysoké ceny jsou emocionálně, ekonomicky a pragmaticky silné důvody, které rozvoj alternativních zdrojů energií významně urychlí,“ myslí si Adamec. Podle něj je Česko průmyslová země a země skvělých techniků, proto bude nutnost urychlit využívání nových technologií současně výzva a příležitost.

Adamec považuje energetiku za stěžejní téma hospodářského výboru a předpokládá, že obdobné debaty se budou na půdu Poslanecké sněmovny vracet.

Mgr. Ivan Adamec

poslanec PČR
předseda hospodářského výboru PS PČR
místopředseda poslaneckého klubu ODS
předseda regionálního sdružení ODS