28. srpna 2012

Opět břidlicový plyn? Schází nám důležité informace!

Česká odnož nadnárodní společnosti Hutton Energy firma Basgas Energia Czech, s. r. o., se zřejmě vzdala svého úmyslu v oblasti Broumovska a Poličské křídové pánve pátrat po břidlicovém plynu.

Svůj zájem  však zaměřila o několik desítek kilometrů dále.     Hrozba prvotního průzkumu se tedy může týkat oblastí Podkrkonoší od Mladých Buků na Trutnovsku po Červený Kostelec.

Dovolte mi vyjádřit pár svých postřehů a názorů k tomuto, pro náš region Trutnovsko, aktuálnímu tématu. V posledních dnech znovu slýcháme o záměrech těžařských společností na ustanovení průzkumných území k těžbě břidličného plynu na tentokrát rozlohově menším území oproti původním záměrům.

Ano, i já bych byl raději, kdybychom u nás tuto diskuzi nemuseli vést a nemuseli se nikterak obávat o kvalitu našeho životního prostředí, které za minulého režimu již utrpělo velké újmy těžbou černého uhlí. Na druhou stranu si dovolím tvrdit, že současná panika a strach z těžby břidličného plynu jsou minimálně z části přehnané. Ze svých studijních znalostí horního práva a práva životního prostředí vím, že i od případného ustanovení průzkumného území k samotné těžbě vede velmi složitá a komplikovaná cesta, která ve velkém množství případů ani nikdy samotnou těžbou neskončí. Například i na úrovni územních plánů jednotlivých obcí by muselo docházet k jejich změnám, které by tuto těžbu povolovaly. Tato varianta je samozřejmě v dnešní době jen těžko realizovatelná a ani já sám si nedovedu představit, že by některá obec v našem regionu o změnách územních plánů v tomto směru uvažovala.

Přesto bych byl v současné době spíše zdrženlivý k siláckým výrokům proti těžbě břidličného plynu, ale spíš bych se daleko více zajímal o samotné podmínky a rizika stanovení průzkumného území v našem regionu. Jakým způsobem by průzkumné vrty byly prováděny, kolik by jich bylo, v jaké blízkosti obydlených částí měst a především bych chtěl znát možná rizika na ovlivnění kvality spodních vod. Tyto informace však zatím nemáme, což si myslím, že celou situaci ohledně těžby plynu na Trutnovsku pouze zhoršuje.

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel