17. května 2021

Události, komentáře: Postpandemický návrat k normálu

(ČT 24) 17. květen byl odrazovým můstkem pro řadu odvětví a právě velká vlna rozvolňování bude prvním tématem dnešního pořadu. Téma Událostí, komentářů ČT24 pro hejtmana a bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka /ODS/.

Celý rozhovor s Martinem Červíčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Příznivý vývoj epidemické situace umožňuje další rušení vládních omezení. Podle kabinetu začnou od příštího týdne naplno fungovat ubytovací zařízení, doteď zcela zavřená. Na recepci budou muset lidé ukázat negativní test, potvrzení o očkování nebo o prodělaném covidu v posledních třech měsících.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy, průmyslu a obchodu /za ANO/:
Na rozdíl od zahrádek se musí skutečně prokázat v době, kdy vstoupí do objektu a kdy jsou v jednání s patřičným nebo příslušným personálem. To znamená, personál musí v tomto případě zkontrolovat to, že dotyčný splňuje požadavky.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Od příštího týdne se zvýší taky maximální kapacity hledišť na sportovních a kulturních akcích venku na 1 000 diváků a poloviční počet bude moct už i dovnitř. A mírnější pravidla začnou platit taky pro sportování v tělocvičnách. Namísto nynějších dvojic se tam budou moci tvořit až dvanáctičlenné skupiny. Najednou bude moct být na hrací ploše 30 lidí.

Petr ARENBERGER, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Upřesněním, které bylo uděláno na dnešní vládě, které platí v podstatě od zítřka, kde je vlastně jenom upřesněno, že sportovci a cvičící osoby plus i trenéři a členové týmu, nemusí nosit ochranu úst a nosu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
V celé zemi bude možné bez omezení chodit do škol, tedy i na druhém stupni těch základních a na běžnou teoretickou výuku na středních, stejně jako na vysokých školách. A já teď přivítám dnešní první hosty, kterými jsou
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje, senátor za ODS a také bývalý policejní prezident. Dobrý večer.

Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
A lékař a místopředseda zdravotnického výboru Sněmovny Julius Špičák za hnutí ANO. Dobrý večer i vám.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
My jsme si řekli, že se dnes výrazně rozvolňovalo, tak ještě, než se pustíme do debaty. Tady je rekapitulace hlavních dnešních změn. Ta první se týká škol: nejmladší žáci už se nebudou v lavicích střídat. U těch starších pak tento týden naposled, záleží na tom, jak si z epidemického hlediska vede celý jejich kraj. Lidé se také mohou vrátit do posiloven nebo fitness center. Ta ale musejí počet zákazníků omezovat. Společné šatny a sprchy zůstávají zavřené, stejně jako třeba bazény. Hygienická pravidla a podmínka test, očkování nebo prodělaný covid platí i pro kulturní akce. Zatím se musejí odehrávat jen venku. Ode dneška se jich může zúčastnit až 700 sedících diváků. A už jsou otevřeny taky zahrádky u restaurací. Do nemocnic pak znovu mohou návštěvy a pravidla se rozvolňují i v zoologických, botanických a podobných zahradách. Venkovní prostory mohou naplnit už z poloviny, doteď platil limit 20 % kapacity. Pánové, ještě jednou dobrý večer. Pane Špičáku, podle toho, co jsme tady teď všechno slyšeli a já jsem odprezentovala, máte radost, anebo strach?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Já mám radost, musím říci, ale už jsem opakovaně při podobných příležitostech říkal, že si zakazují predikci, protože podobně jako jiní jsem se mnohokrát tedy zmýlil. A například tento setrvalý pokles a velmi razantní pokles myslím, že ten jsem nepředpokládal. A i tedy šéf ÚZISu prof. Dušek při poslední své prezentaci se vyjádřil stejným způsobem. Ten pokles je skutečně velmi razantní.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pane Červíčku, jak to vidíte vy okem bývalého policisty, který chování lidí zná možná mnohem lépe než my.


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Já to především vidím pohledem
hejtmana kraje, který byl jeden z nejvíc postižených. My jsme byli nejvíc promoření, prožili jsme si 10 týdnů, řekl bych takový ty úrovně nejvíc postiženého kraje. Společně s Karlovarským a člověk viděl tu epidemii covid, jak se chová v tom regionu vlastně po dobu celých 10 týdnů a udělal si na to nějaký názor s ohledem na to, jak se to dá zvládnout. Je potřeba říct, že to bylo zejména díky tomu, že byla dostatečně robustní zdravotní síť zařízení a že jsme velmi včas v momentě, kdy ta epidemie se rozvíjela, tak jsme třeba ještě zvýšili testování a podobně. A člověk viděl, jak ta epidemie postupně v tom regionu prochází. A dneska máme v uvozovkách 20 % dospělé populace, která byla tím virem postižená, to oficiálně podle těch případů, které byly zjištěny, odhaduje se, že možná 2× tolik, to postihlo lidi, kteří nebyli identifikováni tou nemocí oficiálně, no a samozřejmě dneska se zvýšila i proočkovanost a tím pádem člověk vidí, že to je asi přirozený trend toho poklesu nakonec.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Vysvětlím, proč jsem se ptala na to, jak to vidíte jako bývalý policejní prezident, protože teď se hodně bude spoléhat na zodpovědnost lidí. Myslíte, že to zvládneme, nebo že se utrhneme ze řetězu?


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Já dlouhodobě tvrdím, že ve své podstatě, jestli chcete zvládnout takovou mimořádnou událost, tak především musíte mít důvěru veřejnosti. Dokonce bych řekl, že v jeden okamžik bych to nazval krizí důvěry ve stát, protože některá opatření nebyla dostatečně důvěryhodně vysvětlená.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Je důvěra ve stát? Je důvěra ve vládu?


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
A to si myslím, že je naprosto klíčové, protože epidemie je z mého pohledu mimořádná situace, kterou ten stát musí řídit. Já respektuji stanoviska odborníků, na druhou stranu pak je tady, v uvozovkách, systém zvládání takovýchto mimořádných situací. A tam nesmí být pochyb. Tam ta věc musí být jednoznačně nějakým způsobem odřízená, dostatečně vysvětlená a podobně, a když přesvědčíte tu veřejnost, že veškerá ta opatření, anebo ta situace se vyvíjí nepříznivě. A budete je nabádat k nějaký obezřetnosti a oni tomu budou věřit, jako jsme to zažili třeba na jaře minulého roku, tak máte ve své podstatě to nejdůležitější na své straně. To znamená důvěru veřejnosti a schopnost respektovat ta pravidla hry, která jsou nastavená.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pojďme se pobavit o restauracích a hospodách. Dnes poprvé teprve otevřely nebo poprvé se otevřely jejich zahrádky. Původně lidi měli kontrolovat restauratéři, nakonec to budou namátkové kontroly ze strany hygieny a
policie. Můžou tím, pane Červíčku, policisté něčeho docílit?

Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Já jsem celkem nešťastný, když do těch kontrol se zapojuje
policie. Já myslím, že v tuto chvíli je to především o hygienické službě, o kontrolách, které mají být prováděny namátkově. A jak jsem říkal, možná i o trochu respektu k tomu, jaká ta situace je a že prostě nějaká opatření jsou nastavená, a když je budeme dodržovat, tak máme velmi pravděpodobně šanci reagovat na jakýkoliv vývoj epidemie, i kdyby ten trend se nějakým způsobem třeba změnil. Ale když slyším, že policie bude chodit na kontroly, tak si nemyslím, že úplně to je kompetence policie a veřejně jsem to deklaroval několikrát.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Když policisté nedávno hlídali hranice okresu, tak jste je litoval, že to musí dělat, že ta práce nemá smysl?


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Nevím, jestli neměla smysl. Ony ty kontroly byly namátkové, byly cílené. Byla tam snaha omezit prostě migraci v těch jednotlivých okresech a podobně. Určitě to nebylo tak, že ti policisté postupovali, že by byli tak striktní, spíš prostě ve své podstatě šlo o to zamezit tomu, aby v některých místech nedocházelo k větší migraci, než která je spojená s tím, že tam bydlíte, že tam pracujete, že dojíždíte někam, třeba za zdravotní péčí a podobně. Myslím, že to byla taková standardní policejní práce. Ale jestli měli chodit policisté s hygienou, kontrolovat dodržování hygienických opatření, respektive karanténních opatření, nebo jestli teď budou chodit po zahrádkách a budou kontrolovat, to jestli ten člověk si splnil tu povinnost a je testován a podobně, to se mi nezdá úplně, že to je úloha policie. Na druhou stranu musím přiznat, že krajské hygieny nebo respektive hygienická služba taky asi úplně není kapacitně připravena na to zajistit tyto kontroly. Notabene já mám dojem, že ani ministerstvo dneska jednoznačně neřeklo, jak si představuje kontrolu například těch zahrádek, což si myslím, že je obrovskýj faul, protože, jak říkám, tady je prostě nějaký ministerstvo, hlavní hygienička, ti by měli říct pravidla, měli by říct, jak se budou...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
A kontrolovat by se nemělo vůbec, ideálně podle vás?


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Ne, tak já myslím, že samozřejmě asi nějakým způsobem ta hygienická služba namátkově by měla nějakou kontrolu zajistit. Ale jestli tady někdo žije ve falešné iluzi, že prostě všechno se zkontroluje a podobně. Tak to si myslím, že je tak trošku jako idealistický pohled na to.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pane Špičáku, co myslíte vy, když se bavíme o restauracích, tak jak je to nastavené teď, je to dobře?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Já nevím, jestli je to nastaveno dobře, má to svou určitou logiku. Já musím říci, když se podíváte do okolních zemí, tak zjistíte, že v něčem se chovají velmi podobně, v něčem ta genetika je velmi odlišná. A jisté je, že třeba, když, já jsem byl ještě v září v Itálii, když to ještě bylo v podstatě možný, tak tam ten policejní dozor byl daleko výraznější než tady. Prostě ta policie tam byla masivně vidět. A ta populace se pochopitelně chovala prostě zkrátka jinak. Takže jednak to bylo tedy skutečně tak, policie tam byla masivně vidět. Za druhé, že třeba ty opatření a v jiných zemí tak moje dcera žije například prostě ve Španělsku. Tam ne že byly namátkové kontroly pohybu mezi okresem, tam prostě byly bariéry. Takže to bylo daleko razantnější. A byl tam třeba takový paradox, který zrušili až před nedávnem, takže dcera jako Španělka ze svého místa, kde tedy žije, nemůže jet k moři, ale k tomu moři už mohli jezdit Němci. Takže chci říci, že v podstatě každá ta země hledá nějaký svůj určitý model, ty modely nejsou identické. A v podstatě to chování populace vyplývá skutečně tedy z té míry oprese a vymáhání a z určité tedy genetiky, …velmi odlišnou genetiku, když například budete. Takže například zkrátka ve Švédsku můžete mít jakoukoliv vládu, ale ti lidé si nikdy nebudou stěžovat. Nebudou si prostě stěžovat. My si budeme nakonec stěžovat na jakoukoliv vládu. Taky jsme vždycky dělali. Takže genetika těch zemí se, takže těžko hledat, úplně já myslím, že pán tedy, tady
hejtman nesouhlasí s tím, jak ten kontroling tedy těch restaurací, tedy nastavený, ale sám uzná, že prostě do rána lepší zkrátka nevymyslí, protože to je jakási určitá reálná situace.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Takže chápu správně, že vy byste na zahrádky restaurací hnal co nejvíce policistů a pan Červíček ideálně žádné.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
To neříkám, jak říkám, že ta věc je velmi komplikovaná, ta věc je komplikovaná prostě...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Ale řekl jste, že čím víc policistů...

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Já musím říct: ano, ten respekt v té zemi, když vidíte ty policisty. Já jsem šel v době vrcholu tedy epidemie, jsem šel po náplavce, kdy se tam už, celkem už, ještě byl stále vrchol. Masivně popíjelo, ten policista tam prostě nebyl. Stačilo, aby policista se ukázal a ti lidi se prostě klidili. Prostě skutečně ten viditelný policista prostě zkrátka budí respekt.


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Já teda mám pocit, že tyhle věci se nedají řešit příkazy, zákazy. Já bych fakt jakoby nabádal k tomu, ať máme větší důvěru v tu veřejnost, respektive ten respekt se přece získává tím, že něco srozumitelně vysvětlíme. Když se bavíme...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Když teď ta důvěra tady není... Tak co dělat...


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Dobře, ale přece my jsme se už na začátku roku, když v podstatě bylo slibováno, pojďme to ještě chvíli vydržet, tak bylo řečeno, dáme tu důvěru veřejnosti. Až budeme nastavovat nový opatření, nakonec z toho bylo tak, že přežijme březen. Pak počkejme ještě duben, abychom mohli v létě jezdit na dovolený a podobně. Já se vrátím k jedné jediné věci, jestli chcete, aby to policie vymáhala, tak to opatření musí mít hlavu a patu musí být logický. Takže když, například se uzavřely okresy, tak já jsem veřejně s hlavní hygieničkou a ministrem zdravotnictví debatoval o tom, jestli to má smysl, když postižený okres Trutnov trendově už týden šel dolů s poklesem vývoje epidemie, v menších počtech, a nakonec z toho je oblečená neoblečená, opatření typu zavřete ten okres, ale samozřejmě tam pustíme úplně každého, kdo si najde ten důvod. Co vlastně pak chceme jakoby od té policie, to nemá vůbec žádný smysl. To znamená, my si na některý opatření hrajeme. Na to já prostě upozorňuji, že jestli chceme používat policii, tak ať to má hlavu patu a ať si hlavně řekneme, že by to mělo mít ten efekt. Když se dneska bavíme o kontrolách zahrádek, já se moc omlouvám, možná to vidím zjednodušeně. Je tady plošný testování u zaměstnavatelů. Plošný testování u škol. My jsme se obávali migrace, co to s tím udělá, jestli prostě děti můžou nakazit své rodiče, rodiče ze zaměstnání svoje děti a podobně. Jsou tady tisíce testů, v našem kraji třeba 253 000 testů se udělalo ve školách a z toho bylo pouze 253 pozitivních. Já se jako jenom ptám, jestli ve své podstatě takový to podhoubí tyhle plošnosti testování a ten trend počtu zjištěných nových případů, počtu případů, které se objeví v nemocnici a podobně, jestli nesignalizuje něco, že tady máme malou nálož, že bychom ji měli hlídat s ohledem na to, jestli se někde objeví nějaký ohniska a podobně. Měli bychom vyžadovat testování, pokud někdo je dobrovolně očkovaný, tak samozřejmě všechny ty věci já nepopírám, ale jenom se ptám, jestli ještě k tomu máme dát tu represi, nebo tu kontrolní činnost, když jsme v takovéhle situaci jako jsme teď. Ne, já bych se soustředil spíš na to, co budeme dělat, až ten vývoj epidemie se změní a budeme muset reagovat na jednotlivý případy, které se objeví.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pojďme se zeptat i člověka, kterého se to týká. S námi ve vysílání je restauratér Zdeněk Pohlreich, dobrý večer.

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Tak i když zatím jen venku, Češi se konečně mohou k jídlu nebo pivu posadit, ale má to samozřejmě spoustu podmínek. Máte i tak radost?

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
Mně je to osobně jedno, my žádnou zahrádku moc velkou neprovozujeme, takže já to kolegům samozřejmě přeju, ale nás se to úplně netýká v tuhle chvíli.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Je něco, z čeho vyloženě radost nemáte? Vy jste třeba kritizoval to, když původně měl právě restauratér kontrolovat zákazníka, mluvil jste o tom, že ta pravidla vytváří divný vztah mezi číšníkem a hostem, tak to už nehrozí, nebo divná atmosféra bude i dál?

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
No tak já si myslím, že to, jak to bylo navržený původně, tak nedávalo vůbec žádný smysl. Naštěstí se zdá, že zvítězil aspoň špetka zdravýho rozumu, jakkoliv si nemyslím, že ta cedule, která tam někde bude pověšená na zdi, znamená to řešení. Já pořád jenom nerozumím tomu, proč zrovna ty restaurace dostaly ten cejch toho místa, kde probíhá to nejvyšší nakažení. A já osobně mám pocit, že to, o čem jste si tady povídali před chvílí, že nějak si nemůžu najít úplně tu souvislost mezi tím vývojem té pandemie a mezi tím, jaké jsou ty opatření.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pojďme tedy k tomu, co se týká vás, to je otevření vnitřních prostor restaurací. To by se mohlo stát v půlce června, to je tedy už za měsíc, tak jaké to bude? Jste nachystaní?

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
Šílený, jako to je šílený, jako v tuhletu chvíli je v nemocnicích s covidem 19-1 300 lidí v celé České republice. Já nevím, na co tady budeme čekat další měsíc. Ale jako já prostě opravdu si nemyslím, že v tuhletu chvíli ty opatření odpovídají tomu počtu těch nakažených. Já to prostě takhle nechápu. Takže my se zatím zas tak moc nechystáme, protože já jsem nabyl za posledních 15 měsíců pocit, že, že těm nařízením a těm všem opatřením chybí nějaká kontinuita nebo nějaká logika často. A já prostě se zatím nechystám teda.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Tak si představte, že jste ministr zdravotnictví nebo další ministr ze současné vlády. Jak byste to dělal, aby to bylo logické?

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
Aby to bylo logický? No tak já bych prostě řekl: dobře, teď máme v nemocnicích, která já nevím 0,2 ‰ obyvatelstva, tak pojďme si jasně říct, co je tím cílem. Já si myslím, že tím cílem je prostě návrat Český republiky nebo minimálně tohohle toho oboru k nějaký ekonomický aktivitě a tomu bych já asi podřídil ty opatření. Ale já nevím, na co tady budeme čekat další měsíc. Já si to opravdu neumím úplně představit. V tuhle chvíli, mám pocit, že při tom počtu těch onemocnění by mělo být relativně proveditelný to trasovat, od začátku se ten problém prezentoval jako to, že největší hrozbou je kolaps zdravotnictví. A já si nemyslím, že teďka toho úplně jako hrozí, teď bysme to snad měli být schopný s těma zkušenostma, který máme za poslední rok, nějak utrasovat a zkontrolovat.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Jak to postihlo ten váš obor? Bude mít kdo vařit, protože podle ekonomů by se do vašeho oboru nemuselo vrátit až 50 % zaměstnanců, budete zdražovat?

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
To je otázka za 1 000 000 USD, kdo to bude dělat, jestli se bude zdražovat. Já jsem si přečetl všechny možný predikce, předpovědi, já myslím, že to je věštění z křišťálový koule. Nikdo to neumí zodpovědně říct a skutečnou nějakou představu budeme mít v okamžiku, až ty restaurace budou fungovat v normálním režimu a pak se ukáže, kolik lidí zmizelo, kolik lidí šlo dělat něco jinýho, kolik lidí v tom oboru zůstane. V tuhle chvíli já určitě nejsem ten, kdo by si troufnul říct, jestli to bude 50 %, 20 % nebo 80, to já opravdu nedokážu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
A co hosté, myslíte, že jim restaurace chybí? Teď myslím vnitřní prostory, protože jsme si během toho roku navykli na výdejová okénka.

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
Jjá jsem přesvědčený, že to chybí strašně, chybí to prostě životnímu stylu. Já sám navštěvuju restaurace i jiný samozřejmě, než tu naši, mně to chybí hodně. A já myslím, že prostě není možný ten národ držet jako pod pokličkou a krmit ho prostě z plastu, protože to prostě není žádný život. A já si myslím, že lidem restaurace hodně chybějí a já doufám, že opravdu zvítězí zdravý rozum a troška ochoty o tom přemýšlet kreativně a s troškou odvahy a vrátit se k tomu normálu co nejrychleji jako.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
A myslíte, že restaurace, hospody mají ty nejtěžší časy za sebou? Vy sám jste v jednom rozhovoru řekl, že na začátku druhé vlny jste měl trochu depku, v uvozovkách, možná jste i uvažoval o tom, že skončíte s podnikáním, tak co se stalo, že jste to nakonec nevzdal.

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
Co se stalo… Tak já myslím, že docela dobře zafungovaly různý ty podpůrný programy, to je jasný, ale ty zároveň v tuhle chvíli představujou to nebezpečí toho, že skutečně nevíme, jak jsme na tom, vlastně, ten byznys běží, jakoby na takovechj jakoby steroidech, takže to tu předpověď dělá o to těžší. Já jsem zůstal u toho kvůli tomu, že nic jiného neumím a věřím tomu, že až se ty restaurace znovu otevřou, tak že lidi k nám dál budou chodit, ale doufám, že si to jenom nenamlouvám, protože stát se podle mého názoru může opravdu úplně cokoliv a bude to obrovskej krok do neznáma a mám pocit, že to českou gastronomii uvrhne o pár let zpátky celá tahleta situace a uvidíme, kdo to přežije. Já si opravdu netroufnu říct jako kolik nás bude a vůbec si to netroufnu nějak kvantifikovat, jestli to bude x procent, fakt nevím.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Poslední věc, kdybyste měl do vaší restaurace pozvat někoho ze současné vlády, kdo by to byl a na co byste se chtěl zeptat?

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
Já bych se do nich jako úplně netrefoval. Já myslím, že jsme toho slyšeli tolik a já bych to možná popletl. Ono se to tam dost často mění teďka, tak já bych asi to nechal bejt. Já si myslím, že já se ptát nepotřebuju na nic, jako já nějak jsem si udělal nějaký názor na celou tu věc a nechci se tady do nikoho strefovat. Já nevím, jak by to řídil někdo jinej. Takže už vůbec nevím, jak bych to řídil já, já to, já to rozhodně nikomu nezávidím a přijde mi jakoby vlastně zbytečný do toho rejpat ještě dál.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pane Pohlreichu, moc vám děkuju, na shledanou a dobrou noc.

Zdeněk POHLREICH, šéfkuchař:
Mějte se hezky, stálý zdraví.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pánové, chápete pana Pohlreicha, respektive tu jeho náladu? Pane Špičáku, vy jste kýval hlavou, s něčím jste vyloženě asi souhlasil.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Já ho chápu, mně se líbila ta poslední věta, protože skutečně je otázka, jak by si s tím poradilo jiné politické uskupení. Tak ta se mi velice líbila. A kromě toho ten virus má ještě jednu vlastnost, on je velmi selektivně nespravedlivý. Takže jsou prostě oblasti, kterých on se vůbec nedotkne, prakticky, nebo dotkne velmi omezeně a jsou lidi, kteří jsou tím zasaženi. Takže, jestliže máte svou práci a slušný příjem, tak máte šanci to v duševním zdraví tedy přežít, pokud se vám zřítí tedy byznys, nebo pokud máte doma na 40 m2 3 křičící děti, kterým dáváte distanční výuku, tak máte velkou šanci stát se tedy alkoholikem. Takže chci říct, že ten virus se chová velmi selektivně nespravedlivě. A já musím říct, že ta slova chápu a byl to velice jako myslím, velice vyrovnaný a pro mě srozumitelný přístup.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pan Červíček možná bude souhlasit s tím, že ten virus se chová nespravedlivě, protože nejvíc zasáhl právě jeho region. Kdybyste mohl nakombinovat ta opatření, jak byste to udělal vy? Udělal byste to lépe?


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Já jen malou poznámku, já myslím, že to není o politických stranách, že to je o tom, jak ten stát zafunguje a jak funguje ten systém bezpečnostní při zvládání těchto mimořádných událostí podobného typu. Přiznávám, že s tímhle tu zkušenost nikdo neměl, ale furt tady je prostě, v uvozovkách vláda, jsou tady nějaký kraje, jsou tady nějaký obce. Je tady nějaký zdravotnický systém, integrovaný záchranný systém a podobně. A ty samozřejmě by měly ve své podstatě se snažit systémově řešit tu celou mimořádnou situaci. Nicméně, když se mě zeptáte, jestli, já taky jakoby, nepotřebuju za každou cenu říkat, co se mělo nebo nemělo udělat. Ale ono to tady bylo řečeno, pojďme se připravit na to, co nás eventuálně čeká. Určitě jakýkoliv ovlivňování epidemie můžete udělat tím, že budete dostatečně připravený na trasování. V momentě, kdy se objeví tady například nějaká mutace, která by tu situaci měla zhoršit, tak vy včas ji musíte zaznamenat. My jsme byli jeden z nejpostiženějších krajů, protože v polovině prosince, místo toho abychom klesali jako celá Česká republika, jsme se drželi na vysokých číslech. Říkali jsme si, že je asi něco v nepořádku, upozorňovali jsme na to, těmi nahodile odebranými vzorky. A trvalo zhruba měsíc, než jsme se dozvěděli na základě sekvenací, že tam máme britskou mutaci, která se šířila daleko rychleji, která měla samozřejmě úplně jiný následky a podobně. Takže já myslím, že všechno, co teď máme udělat, máme situaci vyhodnotit, máme si říct, co se prostě povedlo nebo nepovedlo při zvládání průběhu té epidemie a máme být připravení především na to, čím můžete tu epidemii ovlivňovat. To je testování, to je trasování, samozřejmě pokud tady bude velká skupina lidí, která se dobrovolně nechá očkovat, tak vytváří další bariéru. A samozřejmě budeme muset podle mě včas a rychleji zareagovat i regionálně. Dneska ta situace není všude stejná. Náš kraj díky tomu, co si prožil, tak je ve své podstatě na tom teď velmi dobře. Nebo nejlíp z celé České republiky. Na druhou stranu je vidět, že ta epidemie postoupila do moravských krajů, tam ta situace je rozdílná. Na druhou stranu, proč to neřešíme, některý věci regionálně, proč ve své podstatě třeba už v regionech, který dlouhodobě už několikátý týden za sebou mají ta čísla pod stovku na 100 000 obyvatel a prokazatelně se to snižuje furt a je tam malá nálož, je to dáno i tím testováním a tak dále, proč to rozvolňování není rozdílný v tuhle chvíli. Budeme čekat 3 týdny na to, než otevřeme vnitřní restaurační prostory, když máme otevřený zahrádky, když budou dodržovat lidi pravidla a opatření, které jsou spojena s testováním, s dodržováním hygienických potřeb a podobně, když samotní provozovatelé mají eminentní zájem na tom, aby to fungovalo. Já prostě si myslím, že to jsou věci, který by mohly být trošku odvážnější.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pane Špičáku, pan Červíček tady říká, že máme být připraveni na ten budoucí vývoj. Tak co bude pak, když se zhoupne do horších čísel, jsme na to připraveni, tady pan Pohlreich byl docela naštvaný, to je zase zavřete?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Já skutečně si myslím, že jsme měli situaci vědecky analyzovat, a to poučení bysme do budoucna měli hledat, protože já se domnívám, že prostě podobné katastrofy nebo prostě podobné problémy mohou dál nastávat, možná i větší. A skutečně bysme se na to měli připravit. Já tady odkazuju, už jsem to říkal neformálně tady panu
hejtmanovi, na včerejší projev Borise Johnsona v Británii, který jasně řekl, že to prostě musí vědecky analyzovat a že musí skutečně přijmout taková opatření, která prostě pro příští podobnou záležitost budou účinná. Takže já skutečně si myslím, že toto je velmi zásadní. Neměli bysme zůstat u té letní euforie, omámit se tou letní euforii těma restauracema, těma zahrádkama, tím mořem, těma dovolenýma, měli bysme trošku zanalyzovat, co se stalo, zanalyzovat to apoliticky s chladnou hlavou a prostě nastavit jasná opatření, aby se to příště neopakovalo.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka::
Pánové, za chvíli se k vám vrátím. Teď si poslechněme, co říkají odborníci, protože na tom, zda jsou nově oznámená rozvolnění uspěchaná, se neshodují ani oni sami. Celková epidemická situace se sice podle nich lepší, ale mezi regiony jsou stále velké rozdíly.
A já se vracím k hlavním hostům, pánové, mě totiž zajímá ještě jedna věc a to jsou problémy ministra zdravotnictví, pana Arenbergera. Pan Arenberger je čtvrtým covidovým ministrem, ale kvůli několika věcem se teď pod ním možná kýve židle. Pane Červíčku, měl by skončit?


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Já myslím, že to je velmi nešťastný. Já samozřejmě, když jste v takové vrcholové pozici ve veřejným životě, tak byste měl mít důvěru veřejnosti, a jestli je zpochybňovaná tím, že některý věci neříkáte přesně, případně si na ně takhle vzpomínáte až pod tlakem nějakých informací, tak si myslím, že to rozhodně správný není. Je to v tuto chvíli především o odpovědnosti pana ministra, jestli to cítí tak, že může být tou osobou důvěryhodnou, která v souvislosti s tímhle příběhem bude mít nadále důvěru v to, co dělá.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A být na jeho místě, končíte. Chápu správně?


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Ne, já nebudu říkat, co bych dělal na jeho místě, to je jeho osobní rozhodnutí. Ale já si prostě myslím, že tohle je velmi nešťastný a bohužel nejenom současný příběh pana ministra zdravotnictví, ale myslím si, že vůbec celkově ta výměna ministra zdravotnictví v situaci, kdy tady řešíte tak závažnou epidemii, tak prostě není dobrá. A svědčí to prostě bohužel o možná špatný personální politice v souvislosti s obsazením tohoto ministerstva.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Špičáku, já vím už z předchozích vašich rozhovorů, které jste dal do médií, že vy byste rezignoval, kdybyste byl na místě pana Arenbergera, a vzal byste to za něj teď? Chtěl byste být pátým covidovým ministrem?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Já si myslím, že vnímám, já jsem několikrát vysvětloval v podstatě tu komplikovanost toho tedy problému, že to má politický rozměr, v podstatě jako bych řekl, konkrétní problém, konkrétní rozměr organizace tedy zdravotnictví plus tedy trestněprávní. A šťastné to prostě pochopitelně, on z toho sám samozřejmě určitě není šťastný. Já budu opakovat, já jsem řekl, že bych v podstatě odstoupil, protože ten tlak, který na něj je, je prostě enormní a je otázka, nakolik se pod tím tlakem dá v podstatě fungovat, nakolik tím tlakem trpí třeba rodina. Dneska jsme slyšeli pana Hniličku, který odstoupil, protože ho k tomu vyzvala rodina. Ta věc je velmi komplikovaná. Na druhé straně já musím říci, že osobně lidé ve vysokém postavení jsou často komplikované osobnosti a prostě nějaký jednoduchý odsudek nebudu dávat. Takže je to skutečně komplikovaná situace, ze které prostě nikdo není šťastný.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Když za vámi pan premiér přijde, stal byste se ministrem zdravotnictví? Vzal byste to?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Já se nedomnívám, že za mnou přijde pan premiér. A já si skutečně myslím znovu, řekl jsem to opakovaně, že by to měl být člověk s konkrétní exekutivní a manažerskou zkušeností, toto jsem řekl v podstatě opakovaně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A pan premiér už za někým takovým byl?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Já se domnívám, že pan premiér byl v kontaktu s několika osobami, které toto splňují, a já pevně věřím, že se ta záležitost prostě vyřeší a vyřeší nějakým relativně pozitivním způsobem.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Takže to znamená to, že se to řeší, takže se řeší výměna ministra zdravotnictví?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Tam se řeší to, za prvé tam probíhá jakási kontrola v nemocnici a jakési tedy ty podrobnější vysvětlování, možná, že premiér bude chtít vidět smlouvy, které v podstatě nikdo z nás neviděl. Takže já myslím, že ta věc bude mít další nějaký svůj vývoj.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pánové, že jste přišli do Událostí, komentářů. Na shledanou a dobrou noc.


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje a senátor /ODS/:
Na shledanou.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví a člen školského výboru PS PČR /ANO/:
Na shledanou a dobrou noc všem divákům.

brig. gen. v.v. Mgr. Martin Červíček

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor PČR
expert ODS pro bezpečnost
člen výkonné rady ODS