29. ledna 2021

Události ČT: Šíření nákazy v horských oblastech

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Celý rozhovor s Martinem Červíčkem můžete zhlédnout na ČT1.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT:
Hostem je teď
Martin červíček, hejtman Královéhradeckého kraje. Přeji dobrý večer a ptám se. Váš kraj patří mezi ty, kde je nejvíc nakažených, jak velký vliv na to má fakt, že máte v kraji řadu turistických středisek, jak v Krkonoších, tak i v Orlických horách?

Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje /ODS/:
Dobrý večer. Já musím potvrdit, že jsme druhý nejhorší nebo nejzatíženější kraj v přepočtu nově zjištěných případů na 100 000 obyvatel. My každý den zaznamenáváme denně 800 až 1 000 nových případů a myslím, že to vytváří obrovský tlak především na naše nemocnice. A máme, co vlastně dělat, abychom vůbec zvládli hospitalizovat pacienty s covidem. Musíme každodenně přemísťovat pacienty a využíváme k tomu skoro přes 600 lůžek. Prostě ta situace je opravdu často na hraně, a to ještě musíme připravovat samozřejmě akutní lůžka i pro ostatní akutní péči. Jestli se na tom projevuje návštěvnost hor a podobně, to můžeme všichni spekulovat, ale určitě vliv turistický a vůbec toho pohybu těch lidí v tom našem regionu v nějaké podobě do té epidemie vstupuje.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT:
A jak si tedy myslíte, že pomůžou ona zpřísnění, která vláda včera oznámila, tedy pro hotely stop, ale třeba pro chaty a apartmány, jak jsme teď viděli v reportáži, vlastně nikoliv.


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje /ODS/:
Víte, já nejsem moc velký příznivec zpřísňování opatření. Já si myslím, že teď jenom sklízíme ovoce těch dvou měsíců, kdy mnoho těch opatření byla nesrozumitelná a nedostatečně vysvětlená. Podle mého názoru nejdůležitější je, aby ta veřejnost vůbec uvěřila tomu, co ta vláda říká, nemůže měnit každý den svoje opatření a vysvětlovat různými způsoby. To znamená, já bych se spíš přikláněl k tomu, abychom nesmyslně nic nenařizovali a nevyzývali, ale spíš tu veřejnost přesvědčili, jaká je situace, co musíme pro to udělat. Jestli je cesta trasování, testování, očkování dobrovolné a podobně. A možná upozornili, že jsme situaci, že především dodržování hygienických základních pravidel a vůbec celkově ta obezřetnost té veřejnosti je možná tou cestou, jak třeba tu epidemii zpomalit. Ale já si prostě myslím, že to v posledních dvou třech měsících ta vláda nezvládá. A ta veřejnost prostě to nerespektuje. A tohle se musí změnit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT:
Poslední věc, jak to případně jinak vyřešit? Říkáte, že nejste příznivcem větších restrikcí, ale já přece jen možná využiju vaší bývalé kvalifikace, dají se třeba zavřít do těch horských středisek nebo na ta atraktivní místa příjezdové cesty, je to technicky možné a společensky reálné?


Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje /ODS/:
Samozřejmě, jsme prostě v mimořádné situaci, tohle vyžaduje krizové řízení. Ale zase se dostáváme do nějaké situace a říkáme, že teď budeme něco zavírat, když něco budeme kontrolovat. Já si myslím, že ten vývoj epidemie má nějaký harmonogram, že tady bylo mnoho momentů, kdy se s těmi opatřeními mělo šetřit, anebo se měly strašně vysvětlovat. Myslím, že ta zmatečnost a ta nesrozumitelnost se prostě podepisuje nad tom, že teď zase reagujeme za 5 minut 12 a řešíme to, že se nám křivka už podruhé v průběhu dvou tří měsíců zvyšuje. A to jako je o krizovém řízení, to je prostě o nějakém centrálním předpokladů toho, že víte, jaký krok uděláte další, co budete dělat, když náhodou ta epidemie nebude polevovat a podobně. A to si myslím, že třeba z hlediska mých zkušeností a znalostí je vlastně největší absence toho centrálního řízení, které má nějakou hlavu a patu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT:
Pane
hejtmane, děkuji vám za vaše odpovědi i za váš čas pro Události, na shledanou.

Martin ČERVÍČEK, hejtman Královéhradeckého kraje /ODS/:
Na shledanou, krásný večer.

brig. gen. v.v. Mgr. Martin Červíček

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor PČR
expert ODS pro bezpečnost
člen výkonné rady ODS