24. června 2020

MULTIFUNKČNÍ STADION V MALŠOVICÍCH BUDE SRDCEM HRADECKÉHO SPORTU

Stavba moderního multifunkčního stadionu, který má nahradit vysloužilý všesportovní stadion v hradeckých Malšovicích, se přiblížila. Město ve výběrovém řízení na správce stavby našlo firmu, která by mu měla být dostatečnou oporou při provádění léta odkládané investice za více než 600 milionů korun.

Vítěz musí být ještě schválen v orgánech města, nicméně již nyní je jasné, že právě tento krok dělí město od zahájení výběru zhotovitele vlastní stavby. Jedná se přitom o zcela zásadní investici, multifunkční stadion dá novou tvář celé lokalitě mezi Orlicí a hradeckou čtvrtí Malšovice, na jejímž okraji leží. „Podobně, jako už Josef Gočár pracoval na některých místech s ideou členění města do jednotlivých okrsků, kde se soustředily stavby podobného druhu, vznikne i tady v blízkém sousedství stadionu Slavie, sportovního areálu v Zámostí a koupaliště Flošna nový sportovní areál, který bude srdcem tohoto pomyslného sportovního trojúhelníku,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Hlavní předností nového stadionu bude vedle toho, že se stane konečně plnohodnotným domovem hradeckého fotbalového klubu i skutečnost, že bude sloužit více různým sportům. „Vidím jako skutečně zásadní, že hradecký fotbal dostane po dlouhé etapě nejistoty impuls ke svému rozvoji a určitě i postupu do vyšší soutěže. Další předností stadionu bude jeho multifunkčnost, tedy možnost využívat jej i k pořádání kulturních a dalších akcí. Od toho si samozřejmě slibujeme využití nového areálu pro mnohem větší část hradecké veřejnosti, než je jen ta fotbalová a vůbec sportovní,“ vysvětluje náměstek primátora pro investice Jiří Bláha.

Stavba nového stadionu přitom počítá s maximálním respektem k okolnímu prostředí. Žádné narušení nečeká zelený pás podél Orlice, který bude navíc podpořen výsadbou nové kvalitní zeleně a dalšími parkovými úpravami. Nově realizovaný park přitom má sloužit jako relaxační zóna s herními a cvičebními prvky pro všechny generace. Často diskutovaná byla i zdejší socha řeckého ohně, známá také jako Dívka s kruhy, která je cenným dílem Karla Mahrly. Koncepce nového areálu počítá s jejím zachováním, měla by se jen nepatrně posunout. Stejně tak jsou součástí projektu i charakteristické osvětlovací prvky, známé jako lízátka. I když se v minulosti hovořilo o jejich likvidaci, budou opraveny a znovu instalovány tak, aby dál nasvětlovaly hrací plochu.

Finančním limitem rozpočtu, a tedy maximální částkou, kterou je město do stavby stadionu ochotné investovat, je 605 milionů korun bez DPH. K financování by měly sloužit převážně vlastní zdroje města, na stavbu stadionu by se však navíc mělo podařit získat dotaci. „Máme příslib národní sportovní agentury, že tato dotace bude činit 150 milionů korun. To by pro rozpočet stavby byla samozřejmě vítaná podpora ze strany státu,“ říká náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky, dotací a kultury Monika Štayrová.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové