19. června 2020

Nové Domky Na Květné poslouží seniorům na Rychnovsku

Královéhradecký kraj v Borohrádku zahájil investiční akci za necelých 58 milionů korun. Výstavbou nových Domků Na Květné pro zdejší domov důchodců zvýší kraj jeho kapacitu o 24 sociálních lůžek. Ukončení stavebních prací je plánováno v srpnu 2021.

„V těsné blízkosti stávajícího domova důchodců v Borohrádku postavíme tři vzájemně propojené objekty s plochou ozeleněnou střechou, které budou napojené na kotelnu vedle stojícího domova. Vybudujeme přívody a nutné přeložky inženýrských sítí i přeložky vodotečí. Dokončení stavebních prací předpokládáme v srpnu příštího roku,“ sdělil radní pro investice Václav Řehoř. Dodal, že výstavba tří objektů vyjde na necelých 58 milionů korun bez DPH. Dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR pokryje 29,7 milionu korun, zbytek ze svého rozpočtu zaplatí kraj. Projekt administruje Centrum investic, rozvoje a inovací.

„V současné době máme v Domově důchodců v Borohrádku k dispozici 121 lůžek. Výstavbou nových domků zvýšíme jeho kapacitu o 24 lůžek. Zabezpečení seniorů je totiž naší hlavní prioritou v oblasti sociální politiky, za poslední tři roky jsme už počet lůžek navýšili o několik desítek,“ vysvětlil náměstek hejtmana Vladimír Derner s tím, že Královéhradecký kraj disponuje přibližně 2 500 lůžky v zařízení určených pro seniory. Pro zachování dostupnosti této služby je třeba do roku 2026 vybudovat dalších téměř tisíc nových lůžek.

Domov důchodců v Borohrádku poskytuje pobytové služby osobám, které mají z důvodu věku sníženou soběstačnost. Od 1. ledna 2021 však dojde k jeho sloučení s Domovem důchodců Albrechtice nad Orlicí, který poskytuje pobytové služby osobám s Alzheimerovou demencí. Vznikne tak jeden provozní areál s názvem Domovy na Orlici s 220 sociálními lůžky.

Sloučením obou organizací dojde k lepší zastupitelnosti zaměstnanců, kteří zajišťují chod zařízení po technické a administrativní stránce. Organizace bude moci zajistit širší nabídku služeb a zjednoduší proces přijímání nových klientů. Provozovatelem nových Domovů na Orlici se stanou Albrechtice nad Orlicí. Jejich zřizovatel nadále zůstane Královéhradecký kraj.

Zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Mgr. Václav Řehoř

předseda ODS Hradec Králové
místopředseda ODS Královéhradeckého regionu
radní Královéhradeckého kraje pro investice a majetek