3. dubna 2020

Krizový štáb jednal o dalších opatřeních

Na hradeckém letišti jsme vytipovali čtyři objekty, které by mohly v případě potřeby sloužit jako zázemí pro lidi bez přístřeší, jestliže budou pozitivní na COVID-19 nebo budou v karanténě, popřípadě pro osoby vykázané z důvodu domácího násilí, u nichž bylo potvrzeno onemocnění COVID-19 nebo jim byla nařízena karanténa.

V úterý jsme obdrželi nařízení vlády a rozhodnutí hejtmana Královéhradeckého kraje s požadavkem na zajištění objektu pro uvedené potřeby. Svolal jsem narychlo krizový štáb, který o tomto tématu jednal ve středu. V celé záležitosti jsme objevili celou řadu neznámých, které bude nutné co nejdříve dořešit. Jde například o to, v jakém režimu a především jak personálně vybavený má každý takovýto objekt pro nakažené být a jak má fungovat. Objekty musí být nejen vybaveny tak, aby v nich nemocní mohli odpočívat vleže, ale musí v nich být i základní hygienická výbava. Dále se v objektu či objektech musí topit. Současně je potřeba myslet na zajištění stravy. Tyto záležitosti, tedy záležitosti technické, může skutečně zařídit město.

Problémem zůstává ostraha objektů, kde bychom museli těsně kooperovat s Policií ČR, ale zásadní se jeví zdravotnické zabezpečení takového zařízení. To není skutečně v silách, v možnostech a hlavně v kompetenci města. Zatím jsme neobdrželi informace, jakým způsobem bude řešen tento problém.

Nejpesimističtější varianta: stanové městečko

Je nutné si uvědomit, že se toto opatření může týkat nejen lidí bez domova, ale také těch, kteří mají trvalé bydliště na magistrátu. Jsou jich necelé tři tisíce! Tolik osob vybrané objekty nepojmou, nejpesimističtější variantou je, že by došlo k vybudování stanového městečka. To by mohlo vyrůst pravděpodobně také v areálu letiště, v lokalitě, která se přímo nedotýká obydlených zón. Iluzorní ovšem je domnívat se, že jsme schopni vybudovat takové zázemí pro několik stovek lidí. Není to, přirozeně, v silách a v možnostech města, ale věřím, že by se tak stalo v případě toho nejhoršího scénáře, se kterým prozatím skutečně nikdo nepočítá.

Podrobnější informace o zmíněných připravovaných opatřeních na letišti si můžete přečíst ZDE

Počítá se i s hotelem Černigov

S tímto tématem souvisí ještě jedna věc. Kolegium primátora jsem informoval o své aktivitě ohledně možnosti umístění seniorů, kteří by byli v karanténě v sociálních zařízeních, v prostorách hotelu Černigov. Na základě dřívější nabídky skupiny CPI Property Group, která provozuje mimo jiné hotel Černigov, jsem v tomto směru jednal s managementem této společnosti a předal kontakty k dalšímu jednání panu hejtmanovi Štěpánovi. O těchto aktivitách jsem současně informoval vedení jednotlivých domů seniorů v Hradci Králové. Jsem rád, že tato moje snaha byla nakonec úspěšná, protože v tomto týdnu bylo oznámeno, že kraj s hotelem Černigov v případě potřeby skutečně počítá.

Prof.PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové