22. března 2020

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Hostem nedělního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce byl předseda senátorského klubu ODS Martin Červíček.

Celý rozhovor s Martinem Červíčkem můžete zhlédnout na ČT.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky České televize. Je tu jedinečný prostor pro diskusi. 10 dní zbytečné prodlevy. Řeč je o 10 dnech, které jsme mohli mít k dispozici, pokud by premiér Andrej Babiš přistoupil na návrh ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD a vyhlásil nouzový stav. O Babišově politickém naschválu, nejmenovat do čela ústředního krizového štábu ministra vnitra, ani nemluvě. Chyby, které se vracejí, můžeme teď pozorovat na každém kroku. Pro složky integrovaného záchranného systému,
hejtmany, respirátory a roušky od ministerstva vnitra, povětšinou dostaly. Pro záchranky a krajské nemocnice od ministerstva zdravotnictví nikoliv. Nedostatek roušek pro obyvatele si národ vyřešil po svém. Sedl k šicím strojům, sociální sítě zaplavily dojemné fotografie, kdy ředitel městských strážníků v Opavě děkuje kupříkladu kostymérkám, herečkám a uklízečkám Slezského divadla v Opavě, které ušily stovky roušek pro nemocnice, charitu, policii a sociální služby. Roušky pro své spolubydlící v paneláku zajistil i jeden z vietnamských podnikatelů. To, co nezvládl stát, zvládli lidé sami. Pomáhají skauti, kteří přes linku seniorů přinášejí nejzranitelnější skupině babičkám a dědečkům léky a nákupy. Za všechny tyto dobré zprávy a dojemné příběhy jsou na místě slova díků. Na sklonku soboty a dneška přistál na pardubickém letišti letoun Ruslan z kapacit Severoatlantické aliance se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru. Na jeho palubě byly 2 000 000 respirátorů, 5 000 000 roušek, 200 000 rychlotestů, 120 000 ochranných obleků a 80 000 brýlí. Prvními hosty dnešních Otázek jsou, byť tomu prvnímu nevidíme do tváře, podle červeného svetru poznáme, že jím je vicepremiér a ministr vnitra, předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Hezké nedělní poledne přeji.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ve studiu pak vítám bývalého
policejního prezidenta, dnes náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje, předsedu senátorského klubu ODS Martina Červíčka. Hezké nedělní poledne, vítejte.

Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Dobrý den přeji všem.

Václav MORAVEC, moderátor:
A mé pozvání přijal i předseda sněmovního hospodářského výboru, předseda
poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala, i vám hezké nedělní poledne.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Z nejhoršího budeme venku. Tato slova pronesl ve čtvrtek Jan Hamáček, když mluvil o první dodávce zdravotního materiálu, která přiletí Ruslanem. Platí pane vicepremiére, že z nejhoršího jsme venku.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Jestli dovolíte, já bych ještě na začátek se chtěl připojit k tomu poděkování, které jste vyslovil a všem těm, které jste jmenoval, děkuji. Děkuji celé České republice, našim lidem za to, jak to zvládají. A já jsem říkal, že pokud přiletí ta první letadla, tak jsme z nejhoršího venku, ve vztahu k ochranným pomůckám. A to jsme. Jenom dneska distribuujeme na kraje celkem 2 900 000 roušek, z té minulé zavážky jsme distribuovali kolem milionu respirátorů, a co je důležité, máme nastavený systém a v tom příštím týdnu, pokud všechno půjde tak, jak má, tak každý den bude přistávat nějaké letadlo a my průběžně ty objednávky budeme rozvážet. A současně věřím, že si již budeme schopni vytvářet jistou rezervu na ty další dny, aby ti, kteří potřebují ochranné pomůcky, nejeli nadoraz.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte nějaké přesnější čísla, ty požadavky, které mají kraje a jednotlivé instituce v České republice, tak ty už jsou příletem Ruslanu saturovány?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
My jsme v situaci, že ani u respirátorů, té třídy, kterou vozíme, to znamená FFP 2, ani u roušek, ani u ochranných obleků či brýlí, by neměla nastat krizová situace, že by někomu ty zásoby došly. Jediné, co řešíme, jsou ty nejsilnější respirátory FFP 3, které jsou ale určeny opravdu jenom zdravotníkům, kteří jsou v té první linii, kdy jsou dlouhodobě vystaveni působení toho viru ve formě aerosolu, takže ti opravdu potřebují ty trojkové respirátory, pro všechny ostatní stačí dvojky. Takže my jsme opravdu teď i po dohodě s panem náměstkem Prymulou, postahovali trojkové respirátory z republiky od profesí, které je nepotřebují. Policie dodala svoje, které si včas nakoupila a jdou opravdu těm, kteří je potřebují, nahradíme to dvojkami, které vyhovují. Budeme se snažit nebo je potřeba někde zajistit nákup trojkový respirátorů, to je jediný problém, který já teď vidím, všechno ostatní by mělo být pod kontrolou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaký je požadavek, číselný požadavek na ty trojkové respirátory protože, pokud se nemýlím, tak ani jedna z těch zaplacených dodávek Českou republikou z Číny, tak v ní právě trojkové respirátory, které jsou nejdůležitější pro lidi v první linii, tak ty trojkové respirátory vlastně z Číny nepřijde ani jeden.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
No ony ani přijít nemohly, protože Čína je neprodukuje, respektive minimálně v této fázi nejsou v nabídce. A ty musí přijít odjinud. To zajištění těchto respirátorů mělo na starosti ministerstvo zdravotnictví. A uvidíme, jak to půjde. Zatím zásoby jsou, ale samozřejmě ta spotřeba se pohybuje ve stovkách, možná tisících denně, takže to budeme muset řešit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte už nějaké dodavatele, kupříkladu z jiných států, z Turecka také trojkové respirátory údajně jsou na trhu i ve Spolkové republice Německo, ale tím, jak jednotlivé státy zakázaly vývoz zdravotnického materiálu, tak je podle mých informací důležité, aby se jednalo na úrovni vláda-vláda.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Znovu říkám, já jsem dostal za úkol vzít si na starost ty velkoobjemové dodávky z Číny, to je to, co dělám. A od začátku jsem říkal, že trojkové respirátory možné z Číny nejsou. Takže otázka by měla mířit na ministerstvo zdravotnictví. My jsme zajistili ochranné obleky, dvojkové respirátory, rukavice, brýle, štíty a rychlotesty, to je zboží, které je možné z Číny dodat. A znovu říkám, po těch prvních dávkách si myslím, že jsme z nejhoršího venku v tomto směru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkujeme vám a na tu druhou otázku tedy, odkud budeme zajišťovat respirátory té třetí třídy, tak o tom bude řeč ve druhé části Otázek, protože naším hostem bude Roman Prymula, šéf ústředního krizového štábu. Pane vicepremiére. První přerozdělování dodávek zdravotnického materiálu příliš nevypovídalo o tom, že vše funguje hladce. Vedení krajů si stěžovalo na to, co jsem říkal v úvodu, že materiál, který jste redistribuovali vy, jako ministerstvo vnitra skrze hasiče a policisty, tak to fungovalo, ale do záchranek krajských a do krajských nemocnic ta distribuce, kterou mělo na starost ministerstvo nebo má na starost ministerstvo zdravotnictví, vázla. Už se to změnilo?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Už se to změnilo a změní a poznají to
hejtmani teď už v té dodávce. To je věc, kterou jsme diskutovali na vládě, ministerstvo zdravotnictví trvalo na tom, že chce si zachovat zásobování těch páteřních nemocnic. My jsme upozorňovali na to, že ve chvíli, kdy to je z jednoho letadla, a kdy hasiči do toho kraje jedou, protože zavážejí ostatní krajské nemocnice, ústavy sociální péče, a tak dále, protože to je úkolem potom té krajské distribuce, tak nám nepřijde logické, aby za tím hasičským konvojem, jel ještě konvoj ministerstva zdravotnictví, respektive armády, která to pro ně vozí a vezl to samé ze stejného letadla víceméně do stejného místa. Takže jsme se dohodli, že to změníme od pondělka, máme na starosti jako ministerstvo vnitra všechny krajské nemocnice, krajské záchranky. A ministerstvo zdravotnictví si ponechá pouze přímo řízené organizace, tedy nemocnice, které jsou fakultní. A uvidíme, jak to bude fungovat. Můj názor je, že by bylo nejlepší to dělat z jednoho místa, ale to ještě asi bude vyžadovat nějakou diskusi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, to myslíte smrtelně vážně?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Já vám pouze říkám, jaká je situace. Ale na druhou stranu, já jsem mluvil s
hejtmany byl jsem s nimi na telekonferenci, čeká mě další v pondělí. A chci vás ujistit, že všichni hejtmani jsou připraveni v případě, že by došlo k nějakým výpadkům v těch dodávkách přes ministerstvo zdravotnictví, tak sáhnou do těch zásob, které jim navážíme my a pomoci, takže nestane se nic, co by bylo, jako nějaký kritický stav, že by někomu došly prostředky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale promiňte, ale zdravý selský rozum, by pane vicepremiére velel, že když to nefungovalo v sobotu, že nemusíme čekat na pondělí.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Pane redaktore, tak ano. Pane redaktore, to je asi další otázka, kterou si nechte na odpoledne nebo druhou hodinu, protože já vám na to víc odpovědět nemusím nebo nemohu, já pardon, já dělám to, co můžu a ten systém ministerstva vnitra funguje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Stále nefunguje,
Martine Červíčku, jako hejtmane nebo vicehejtmane Královéhradeckého kraje, ten systém ministerstva zdravotnictví?

Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Já musím říct, že ty kraje samozřejmě to tak optimisticky nevidí, jak to bylo teď tady prezentováno. Podle mého názoru se ta situace trochu změnila od momentu, kdy byl zřízen ústřední krizový štáb, tam já vidím jednoznačně, že to začíná trochu fungovat systémově, že dostáváme nejenom informace, ale že se soustředily a zcentralizovaly ty potřebné nákupy, že se o tom nerozhoduje v tom mikromanagementu kdekdo, a že díky tomu máme šanci postupně těmi dodávkami, alespoň částečně tu první linii zásobit. Na druhou stranu se tady furt bavíme jenom o krajských nemocnicích, o záchrankách, bavíme se o fakultních nemocnicích, vnímám osobně velmi negativně to, že to je rozdělené, že to není zcentralizované úplně, že ministerstvo zdravotnictví nadále trvá, že bude distribuovat ty prostředky na Fakultní nemocnice a částečně na záchranky, ale...

Václav MORAVEC, moderátor:
Mluvíte stejně jako Jan Hamáček, ten říká, že zdravý rozum by velel to centralizovat, ale musíme čekat až na pondělí na vládu.


Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
No, a to je právě podle mého názoru to, co mi furt připomínáme a říkáme: pojďte opravdu se řídit v tom v té situaci, která je nestandardní, mimořádná, pojďme se řídit tím krizovým řízením, má to být centralizováno a od toho tady je ten ústřední krizový štáb. A já tvrdím jednu věc, že opravdu od toho šestnáctýho, což je 16 dní poté, co tady máme prvního nakaženého, ty věci mají náznak určitý systémovosti a touto cestou musíme jít. Ten ústřední krizový štáb, to jsou odborníci, to jsou lidé, kteří se specializují na nákupy, kteří dovedou, v uvozovkách rozhodovat o těch věcech, týkajících se pandemického vývoje v té situaci, rozhodují o bezpečnostních věcech. Předávají informace, vždyť od toho 16. března od doby zřízení toho ústředního krizového štábu ten systém funguje stát, kraje, obce, města, do té doby jsme ve své podstatě reagovali spíš na ten mikromanagement, který byl dnes a denně v televizi a tohle to je věc, která se musela změnit. Já jsem rád, že se změnila.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale stále to není dostatečné?


Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Jestli se dneska bavíme o tom, jestli je možné rozhodnout, tak já se tomu trošku divím. Musí se takhle rozhodnout, protože to opravdu má být centralizovaný a ne, že si budeme hrát na to, že něco zařizuje ministerstvo zdravotnictví a něco bude zařizovat ministerstvo vnitra.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaký máte názor vy, pane předsedo?

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Pane doktore, než se k tomu ještě dostanu, dovolte mi, abych se připojil k tomu poděkování. Já si myslím, že je to velmi důležitý všem těm v první linii, protože i těm všem, kteří jsou dneska v práci, vzbudilo to obrovskou solidaritu lidí. Moc děkuji. A teď tady to k této věci. Ano, pane vicepremiére, ve mně to vzbuzuje velmi zvláštní pocity, když se prostě nedokážete ve vládě dohodnout, jak to uděláte tak, aby všichni ty prostředky zdravotní dostali v té první linii, aby je dostali na kraje, aby se rozdistribuovaly dál, jak potom mají občané, lidi věřit, že se dostanou ty prostředky i k nim, a že to na té vládě prostě bude fungovat. Takže v každém případě si myslím, že ta první a základní chyba je v tom, že by se v tom krizovém štábu nejste schopni domluvit, a že to nefunguje tak, jak vy i vy, jak byste si představovali, jak mi potom máme věřit, že to bude fungovat dál?

Václav MORAVEC, moderátor:
Reakce Jana Hamáčka.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Ale ono to ono to funguje, akorát to to musíme ještě na vládě dotáhnout do konce, tam je na to usnesení vlády. To znamená, já víte už teď jsme v situaci, že z těch dodávek ministerstva vnitra se budou zásobovat záchranné služby, a pokud by jakékoliv fakultní nemocnici chyběl materiál, tak zavolá příslušnému
hejtmanovi a on mu to zapůjčí. Já si myslím, že v pondělí už to bude v pořádku i papírově. Ministerstvo vnitra víte, že není naší povinností, respektive tím zákonem nakupovat ochranné prostředky, rozvážet je. Ale my jsme v situaci, kdy jsme viděli , že nám reálně hrozí obrovský problém, tak jsme tu situaci vzali do vlastních rukou a výsledkem jsou ty obrovské dávky, protože ono na začátku nikomu nedošlo, jak velké objemy budeme potřebovat, pokud se podíváme na plánovanou spotřebu, například ochranných obleků, tak pokud dneska, říká ministerstvo, respektive pokud říkají Fakultní nemocnice, že jich můžou potřebovat až 4000 denně, tak pokud si to pronásobíte, tak zjistíte, že to znamená každý týden minimálně 1 velký Ruslan jenom na ochranných oblecích, nemluvě o respirátorech, nemluvě o dalších prostředcích. Takže z mého pohledu tady bylo potřeba nastavit velmi robustní kanál, odkud ty prostředky mohou přicházet, tím odpovídám na tu kritiku, že to vozíme z Číny. Pokud někdo ví o dodavateli, který mi dodá jednou týdně Ruslan plný ochranných obleků, sem s ním, a my jsme připraveni vzít všechno, ale bohužel jediné místo, kde takové objemy jsou, je Čína, a obrovský problém je to sem dostat logisticky. Pokud jsme vybudovali tento vzdušný most, tak jsme jediní v Evropě, kteří to mají takto systémově postaveno, jsou tedy státy, které tu a tam přivezou nějaké letadlo, ale my jsme opravdu jediní, kteří mají takto stabilní spojení a současně, kteří mají dlouhodobé kontrakty. Takže my jsme věnovali ten týden opravdu systémové práci tak, abychom minimálně na 6 týdnů dopředu věděli, jak na tom s těmi prostředky budeme. Když se podíváte všude po Evropě, tak ty prostředky prostě chybí. Dneska v Británii si stěžují zdravotníci, že je stát posílá do první linie neochráněné, Slovensko má problém, Maďarsko shání, Polsko shání. Takže já vím, že je to nestandardní, že jsme to vzali na sebe, ale já jsem přesvědčen, že velmi rychle se ukáže, že Česká republika, jak na tom byla špatně na začátku, tak bude patřit k nejlépe vybaveným zemím v Evropě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane vicepremiére, to je to nač tady vlastně padla řeč, že když si vzpomeneme na 12. březen, kdy byl vyhlášen nouzový stav, bylo to před týdnem v neděli, v noci byl aktivován ústřední krizový štáb, omezen pohyb obyvatelstva, fakt, že jste se předsedou ústředního krizového štábu, což by mělo být na základě těch dosavadních pravidel, nestal vy, jste nesl i velmi nelibě. Připomeňme si vaše slova z tiskové konference.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér, ministr vnitra, 15. 3. 2020 /ČSSD/:
Pokud se mně ptáte na ústřední krizový štáb, tak my jsme o tom měli ve vládě celkem dlouhou diskusi. Já respektuji to, že se vláda rozhodla, jak se rozhodla. Pan profesor je, člověk, který je odborníkem v té oblasti, která je teďka kritická, to znamená ochrany zdraví obyvatelstva a ministerstvo vnitra mu samozřejmě poskytne maximální součinnost a podporu. Já si nemyslím, že je teďka nějaký prostor na to, abychom se tady nějak dohadovali.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano to jste řekl už před týdnem, ta situace byla vyhrocená už před týdnem, Andrej Babiš jako premiér dlouho říkal, že krizovým štábem je vlastně vláda, nakonec minulou neděli na zasedání vlády byl změněn statut ústředního krizového štábu, protože původně zněl takto: „Předsedou štábu je jmenován předsedou vlády podle charakteru situace, buď ministr vnitra nebo ministra obrany“. Konec citátu. V neděli 15. března se statut, ale v tomto bodě změnil a nově věta zní následovně, cituji. „Předsedou štábu jmenuje předseda vlády podle charakteru situace některého ze členů vlády nebo členů štábu.“
Konec citátu. Nebylo by dobré a na to vlastně naráží
Martin Červíček i Radim Fiala, aby se to vrátilo do původního stavu, protože i sobota a neschopnost ministerstva zdravotnictví redistribuovat ty pomůcky, když hasiči a policisté distribuují ty pomůcky krajům, nebylo by dobré, aby se vláda vrátila k normálnímu stavu, že předsedou ústředního krizového štábu je ministr vnitra?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
To je debata, kterou jsme absolvovali na vládě před týdnem, a já bych opravdu teď nechtěl věnovat energii tomu, abychom tu debatu opakovali. Z mého pohledu je klíčové tu situaci vyřešit. To znamená zajistit ty lidi ochrannými prostředky a až tady budou nějaké zásoby a až uvidíme, jak to běží, a že není žádný problém, tak pak se zase můžeme bavit o tom, jak to je s krizovým štábem. Úplně otevřeně, tak jak je to nastaveno teď, z pohledu ministerstva vnitra, tak to funguje. Já k tomu nepotřebuji mít nějakou další funkci, pan prof. Prymula je odborník, já tu jeho roli vidím tak, že ministerstvo zdravotnictví a on v čele krizového štábu, by měl ten boj proti koronaviru řídit metodicky, to znamená, měl by říkat, co máme dělat, měl by říkat, jaké jsou nejlepší ty postupy a ty jednotlivé složky státu, včetně vnitra, to potom mají realizovat. Pokud na sebe vnitro vzalo zásobování ochrannými prostředky, tak já potřebuju vědět, kolik toho potřebujeme týdně a mým úkolem je to zajistit a rozdistribuovat na kraje. Takže já bych místo toho, abychom dělali co máme, to znamená chránili obyvatele, tak bych nechtěl, abychom se hádali, znova o tom, kdo bude předseda nebo nebude. Už je to takhle, tak jedeme v tomto módu a minimálně teď máme úplně jiné priority, než se přetahovat o funkce.

Václav MORAVEC, moderátor:
I když vázne ta distribuce, která souvisí s tím, že je to nestandardní.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Ale to se vyřeší tím, že to převezme vnitro, když to nebude fungovat, tak takto zavezeme všechno. Prostě uvidíme a když se zeptáte
hejtmanů, tak vám určitě potvrdí, že ta situace se zlepšuje. Pokud se ukáže, že ve finále je jediný problém je zásobování fakultek, tak převezme vnitro i zásobování fakultek a zvládneme to.

Václav MORAVEC, moderátor:
Radim Fiala chtěl reagovat.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Já za sebe a za své kolegy mohu říct, že my jsme na začátku, když se to stalo, tak byli rádi, že je předsedou toho krizového štábu pan prof. Prymula, protože pan prof. Prymula je odborník, epidemiolog, my jsme všechny ty odborné rady a věci brali velmi vážně a také se nám to vyplatilo, protože Česká republika, řekněme, si, že dneska mluvíme o tom, kdy budeme očekávat kulminaci celé té věci. Ale naopak západní Evropa je na začátku, západní Evropa udělala některá opatření, které my jsme udělali před týdnem, před 10 dny, udělala je včera, zavřela restaurace, hospody. Tam o té kulminaci vůbec nemohou ani mluvit, o tom čase. Takže já si myslím, že tím, že prostě jsme dali na odborné věci, odborné rady, tak Česká republika je opravdu daleko vpředu. A já jsem přesvědčen o tom, že to zvládneme, ale teď, co se týče té distribuce. Tak prostě můj pocit z toho byl, že ten krizový štáb bude pracovat jako 1 tým, že se dohodne, že ministerstvo zdravotnictví úzce bude spolupracovat s ministerstvem vnitra, a že obě dvě, obě 2 ministerstva udělají takové podmínky, aby ta distribuce nevázla. Dovolte mi ještě jednu poznámku. V tom prvním výstupu pan ministr Hamáček, pan vicepremiér, řekl, že policie měla ty ochranné prostředky zajištěny. Já si myslím, že to tak úplně není pravda, že v té první linii ty prostředky zdravotnické chyběly poměrně velmi dlouho. A já bych se chtěl zeptat, nebo je velmi zvláštní, když jsme věděli už začátkem prosince, co se děje v Číně, tak si myslím, že ministerstvo vnitra ty věci mělo analyzovat, ty prostředky nakupovat už třeba v prosinci, protože byl velmi vysoký předpoklad, že se to stane i Evropě a v České republice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Reakce Jana Hamáčka.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Já samozřejmě chápu, že je to teď dobrý způsob, jak si to s námi vyřídit. Ale ministerstvo vnitra neodpovídá za nákup ochranných prostředků pro zdravotníky, pro zaměstnance průmyslu. Ministerstvo vnitra odpovídá za nákup ochranných prostředků pro svoje zaměstnance. Já jsem na začátku tohoto roku vydal pokyn, ať je inventura toho, co máme, na základě toho, že chyběly některé ochranné prostředky, tak jsem nechal nakoupit nějakých 60 000 filtrů FFP 3. Hasiči mě ujistili, že mají dostatek masek a příslušných filtrů. Takže z hlediska ministerstva vnitra jsme do toho vstupovali jako slušně vybavení. Problém byl, že ostatní resorty k tomu takto nepřistoupily a například ministerstvo vnitra předávalo celou řadu těch trojkových respirátorů zdravotníkům, aby vůbec něco měli. A současně úplně otevřeně řečeno, když jsem věděl, co se na nás řítí, tak mně přišlo nefér, v uvozovkách plýtvat těmi trojkový respirátory na službu, kdy evidentně nutné nebyly. Takže i díky tomu díky tomu jich ještě pár tisícovek máme a můžeme teď pomoci našim zdravotníkům, takže můžete to vyčítat komu chcete, ale mně ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane vicepremiére, ještě na počátku víkendu sdíleli lidé na sociálních sítích paradox ze dvou fotografií, kdy zdravotník na jednotce intenzivní péče pražské Všeobecné fakultní nemocnice, který neví, kdy jeho další příjem bude infikován koronavirem, pracuje v pletené roušce, jak sami vidíme na té fotografii, dodané od lidí, zatímco premiér, který se označuje za bojovníka proti elitám, vítal s respirátorem na ústech ve venkovních prostorách dodávku zdravotnického materiálu. Máme zde petici víc než 1 600 stomatologů, že jim stále chybí ochranné pomůcky, přitom i stomatologové jsou v první linii. Jsme s jedním ze stomatologů, který je ve vážném stavu v brněnské Nemocnici svaté Anny. Máte vy informace, kdy budou saturováni těmi respirátory druhé kategorie ti, kteří jsou v první linii a nepřicházejí přímo do styku na infekčních odděleních nebo jednotkách intenzivní péče s těmi nakaženými, kdy zkrátka budou saturováni ti lidé v první linii podle vašeho odhadu?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Pokud se ptáte na ty dvojkové respirátory, tak těch je teď v České republice kolem dvou a 2,5 až 3 000 000. To znamená, těch prostředků je dostatek, mimochodem vy jste zmínil stomatology, já jsem včera nechal odvézt panu Šmuclerovi 50 000 respirátorů, takže i stomatologové by měli mít tu první potřebu pokrytou. Takže z hlediska dvojkových respirátorů jsme vyřešení, chcete-li, samozřejmě oni mají nějakou spotřebu, takže budeme muset navážet další. Ale tam ta situace i po těch dnešních na zavážkách bude vyřešena.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kolik těch Ruslanů tedy, když jste říkal že, co se týče spotřeby, tak každý týden bude přistávat jedno letadlo Ruslan, až do kolikátého týdne.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Ne, pane redaktore, já bych já bych nerad, aby tady vznikly nějaké mýlky a zmatky, protože tady lítají vzduchem tuny, lítají tady vzduchem miliony roušek, každá televize, říká něco jiného. My jsme objednali a zaplatili v Číně 77 000 000 ústenek, to jsou ty roušky vlastně přes ústa. Objednali jsme a zaplatili 8,6 milionu respirátorů té dvojkové třídy, objednali jsme 250 000 obleků, objednali jsme 250 000 brýlí. Objednali jsme 250 000 ochranných štítů. Objednali jsme několik set 1000 jednorázových testerů. A to všechno je zaplaceno a leží to v Číně, a my se to postupně snažíme tím leteckým mostem dostat od České republiky. Je evidentní, že to asi nebude stačit, že budeme potřebovat další zásoby, ty se snažíme dostat pod kontrakty a na to stavíme ty letecké mosty. To znamená, máme smlouvu s China Eastern, která, zase budou dotazy, proč létá China Eastern, protože nejjednodušší je objednat si přepravce, který má na letišti sloty, nepotřebuje žádné povolení pro operování v Číně a má dostatečnou kapacitu, a to je to je China Eastern. V tom začátku jsme to vykrývali Ruslany nebo to vykrýváme Ruslany, ještě pár Ruslanů tady uvidíme. A pokud to takto půjde, tak jsme schopni tu republiku zásobovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane vicehejtmane,
Královéhradecký kraj je tedy pokryt.

Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Nejdřív mi dovolte malou poznámku. Já, prosím se musím vyjádřit k tomu, co tady řekl pan ministr. Přece my si tady s nikým nic nechceme vyřizovat, my ani tady nic nekritizujeme, celá řada z nás jsou na té regionální úrovně zapojení do toho krizového řízení. A jestli tady něco říkáme, tak spíš upozorňujeme z našeho pohledu, z té první linie, kromě těch zdravotníků a integrovaného záchranného systému, kterým patří poděkování a těm obyčejným lidem, kteří se dnes a denně snaží tu situaci zvládnout, tak upozorňujeme na tu situaci, jestli cítíme nějaký problém, například v souvislosti s těmi ochrannými pomůckami nebo v souvislosti s tím řízením. Já jsem tady naopak vládu pochválil, že od 16. března, jak zřídila ústřední krizový štáb, tak ve své podstatě začaly některé věci fungovat úplně jiným systémem, a to je ten náš apel, abychom pokračovali přesně v této cestě. Poznámka další, prof. Prymula a myslím, že Česká republika má obrovský štěstí, že mu v čele nebo ve vládě se objevil prof. Prymula, který od začátku toho 1. března alespoň udával nějaký tón těch různých opatření a přemýšlení o tom, co není ten mikromanagement, ale co je opravdu reálné řešení té situace. Asi dávám zapravdu panu ministrovi, že to není otázka dne, jestli máme přemýšlet o tom, kdo má být v čele ústředního krizového štábu, ale malou další poznámku si neodpustím, kompetenčně ze zákona za krizové řízení přece odpovídá ministr vnitra. Takže my se teď tady nebavíme o tom, jestli ministr vnitra dostal dílčí úkol nakoupit ochranné pomůcky, my se tady bavíme o tom, kdo má nejenom odpovědnost, ale i schopnost v tom krizovým řízení tyhlety věci v této mimořádné situace odřídit. A je to o vnitřní bezpečnosti, do které určitě zapadá celá řada odborníků, dneska na epidemiologii a další a další věci. Ale tu vnitřní armádu, která zajišťuje ten vnitřní chod České republiky z hlediska bezpečnosti a naplnění těch vnitřních opatření, tu ze zákona, z kompetenčního zákona, má ministr vnitra a ministerstvo vnitra.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane vicehejtmane, ale vy nechápete, že to je asi Janu Hamáčkovi trapné, aby se přetahoval s panem premiérem, když tohle není schopen pochopit premiér této země?


Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Já oceňuju pana ministra vnitra, že přišel 2. března a řekl, že je nejvyšší čas vyhlásit nouzový stav.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mohli jsme mít 10 dní k dispozici.


Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Mně je to strašně moc líto, že se to nepodařilo prosadit, protože to byla přesně ta věcná správná myšlenka, na kterou určitě pana ministra upozornili lidé z krizového řízení na ministerstvu vnitra. A zase se dostáváme do kompetence. Ale teď přece, proboha to není o kritice. My se tady bavíme o tom, jak ten systém od toho 16. března, nejenom na té regionální úrovni, ale na nejnižší, na té městské, celá řada z nás opravu se do toho zapojila a funguje, jako ne zlepšit, ale jak ho udržet v tom stavu, abychom postupně ty primární věci, které jsou potřeba zařídit, jako jsou ochranné pomůcky, abychom byli schopní ten stav zajistit takový, že zdravotnictví jakžtakž bude připraveno, protože to není jenom o ochranných pomůckách. To je samozřejmě dneska i o nemocnicích a dalších oborech, jako jsou stomatologové, praktičtí lékaři a podobně. Vůbec se tady nebavíme o sociální péči, o sociálních zařízeních. Já dneska těch krizových štábech vidím dnes a denně plno úředníků nebo lidí odborníků, který se věnují těmto věcem a oni moc dobře vědí, co potřebujeme, přijímají provizorní mimořádná opatření, protože ty ochranný pomůcky nejsou. Vždyť to všechno nekončí jedním letem odkudkoliv, to přece teď vůbec nemá cenu řešit, jestli je to z Číny nebo ne. Ale musíme nějakým způsobem přemýšlet o tom systémově. A to je ten krizový stav. A malou poznámku ještě. Podle mě se Česká republika nemůže soustředit jenom na to, jestli dostaneme nějakou zásilku odkudkoliv. My se tady musíme soustředit na to a myslím, že tohle to je apel, dneska se to objevuje jako apel na sociálních sítí na vládu, že nakonec vláda rozhodla, že dá pobídky firmám, abychom začali tyhle ochranné pomůcky vyrábět v České republice. Já jsem prostě přesvědčený o tom, že respirátory jakýkoliv třídy Česká republika má schopnost vyrábět, a dokonce jsme měli využít této situace a říct, my vám ty věci zaplatíme, my vám ty peníze dáme. A ne čekat jenom to, jestli dvacátého nám přiletí první letadlo, ale ještě jednou. Ale ještě jednou, není to kritika.


Václav MORAVEC, moderátor:
My se k tomu, pane vicehejtmane, dovolíte-li, dostaneme za chvíli, tohle je zásadní téma, k obnově republiky, k ekonomice, se dostaneme záhy. Ještě jedna věc, která je důležitá, když necháme stranou zajištění ochranných prostředků, ještě jednou, je na místě poděkování ministru vnitra Janu Hamáčkovi, že vzal tu situaci do vlastních rukou. Pane vicepremiére, mnoho televizních diváků, kupříkladu Bohumil Matuška mi napsal, jestli policie tím, že v současnosti rozváží, pomáhá hasičům a rozváží ty ochranné prostředky, jestli není na místě daleko ráznější a tvrdší postup proti těm, kteří porušují karanténní opatření, kteří jezdí na kole bez roušek a nedodržují ta vládní opatření, viz Olomoucko. Kolik takových případů v těch posledních desítkách hodin vaši muži, policisté a policistky zaregistrovali a bude tady tvrdší postup?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Určitě já souhlasím. Ještě, dovolte mi, já bych podepsal skoro všechno to, co řekl pan generál Červíček, protože to je popis situace. Samozřejmě my musíme pracovat koncepčně. Já jenom chci ujistit všechny, že krizový štáb ministerstva vnitra se schází každý den, a to co popisoval pan generál Červíček, tak to probíhá. To znamená, probíhá řízení těch silových složek a ty plní úkoly, které jsou jim zadávány. Ale k těm k těm postihům. Samozřejmě na začátku my jsme říkali, že apelujeme na selský rozum, aby ti lidé pochopili, že když tu roušku nemají, tak ohrožují ty svoje nejbližší. To si myslím, že zabralo a opravdu přes noc de facto se ta populace zahalila. Ale jsou tady někteří, kteří to prostě nepochopí, takže policie přitlačila, jak městská, tak státní, víte už jsou tedy případy, kdy ti lidé dostali 10 000 Kč pokuty. A prostě budeme v tom pokračovat. To samé, pokud někomu přijde jako dobrý nápad, jet se projet na kole do území, které je uzavřeno, je pod karanténou, tak za prvé, riskuje a hazarduje se svým zdravím, dobře to s tím si může dělat, co chce, ale ohrožuje ty ostatní. To znamená, pokud to ti lidé nepochopí, tak dostanou pokutu. A policie má pokyn pomalinku, ale jistě začít přitvrzovat, protože už to není možné, ti lidé měli dost času na to, aby pochopili a tím konáním ohrožují svoje nejbližší, takže prostě budeme to stíhat nebo pokutovat dále.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přibývá těch případů.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Já teď nemám u sebe nějaký graf, zda přibývá či nikoliv, já myslím, že to je plus minus stejné, akorát prostě ta reakce policie bude tvrdší.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak fungují ty pendlerské knížky, věc, kterou jste představil na konci týdne ve čtvrtek, ukázaly ty první dny, že se podařilo omezit to zbytečné cestování přes hranice u lidí, kteří z pracovních důvodů nejsou pendlery?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
To se vlastně naplno projeví až v pondělí, protože sobota, neděle, většinou ti lidé nepracují. Ale pokud tady mám informaci v telefonu z hranice a je několik stovek lidí, kterým byl odepřen přechod státní hranice, protože nebyli schopni prokázat, že tedy se na ně ta výjimka vztahuje. Takže ano, jsou tady případy v několika stovkách, kdy ti lidé byli vráceni. Uvidíme v pondělí. Ale současně já jsem poslouchal pana prof. Prymulu, my se budeme se v pondělí ještě na vládě vrátil k té diskusi o pendlerech, protože opravdu, pokud jsme tady hermeticky uzavřeli republiku, říkáme, že ta bariérová opatření jsou jedinou cestou, tak ty desítky tisíc pendlerů, jsou jistou ranou, kterou se do toho těla dostává, může dostat ta infekce. Takže budeme to muset řešit, bude o tom určitě debata na vládě. Na stole bude, na stole bude diskuse o tom zda, zda to ponechat, nebo zda to řešit nějak radikálněji.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, vy z toho co máte od vašich lidí, počítáte s tím, že byste v pondělí na vládě navrhl zákaz pendlerů i kvůli zaměstnání a práci.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Toto asi není moje role, protože to musí vzejít z řekněme z odborného stanoviska epidemiologa, to znamená s tím musí přijít hygiena, respektive pan prof. Prymula a ten musí říci, zda to je ještě snesitelné, z hlediska případného šíření nebo rizika šíření či nikoliv. Já vím, že to průběžně vyhodnocují a určitě ta diskuse na vládě bude v pondělí.

Václav MORAVEC, moderátor:
A váš názor?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
To je těžké. Samozřejmě já chápu, že ti lidé mají hypotéky, živí rodinu, je to často pro ně jediný zdroj příjmů, ale pokud se mě ptáte na můj osobní názor, pro mě to riziko už je příliš veliké. A pokud máme mít máme šanci a my se k tomu doufám dostaneme, nějaká šance se ukazuje, že tam protiepidemická opatření fungují, tak bychom měli hledat všechny způsoby, jak je nezmírňovat nebo jak ten systém nenarušovat. Takže můj osobní názor je, je mi to strašně líto, ale já bych to zakázal.

Václav MORAVEC, moderátor:
My se můžeme podívat na ta čísla, o kterých mluvíte, tedy na to, jak neroste mezi denní přírůstek počtu lidí nakažených koronavirem a zvýšilo se i testování populace, jinými slovy, myslíte si, když jsme právě u toho poklesu po jednotlivých dnech, to jsou oficiální data Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva vnitra České republiky, nejnovější data, která máme jako Otázky k dispozici, že i z hlediska toho nápadu jsme z nejhoršího venku?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
To bych neřekl. Já jsem strašně dlouho přemýšlel, jestli vůbec s něčím takovým přijít, ale mám za to, že lidé si zaslouží aspoň trošku optimismu a trošku naděje. Ten graf ukazuje vlastně, jaké jsou mezidenní nárůsty pozitivně testovaných v České republice. Každopádně se ukazuje, že ty nárůsty klesají. My sledujeme trendy v celé v celé Evropě, máme ty modely samozřejmě sofistikovanější, ale ty zveřejňovat nemohu, a ukazuje se, že pokud to takto je a jsou to data, která jsou solidní, tak rozhodně jsme utekli tomu italskému scénáři. A protože v Itálii ty počáteční nárůsty byly dramatické, hlavně ta křivka těch meziročních nárůstů neklesla. Takže já jsem přesvědčen, že to je takové světlo na konci tunelu, záblesk naděje, že ta opatření, která jsme prosadili, takže fungují. Ale to neznamená, že teď začneme jásat a budeme všichni chodit na předzahrádky pít pivo, aby tady na konci ta křivka pokračovala dál, aby tam někde za pár dní bylo třeba 15, potom 10 nebo 5, tak to vyžaduje dodržovat ta opatření. Já jsem chtěl ukázat, že pokud budeme respektovat to, co vláda rozhodla, tak je tady obrovská šance, že to zvládneme, a že se vyhneme těm scénám z Itálie nebo z dalších zemí, které to nezvládly a je to už mimo kontrolu. Takže tento výsledek, pokud se potvrdí, tak je úspěchem nás všech, že jsme v tom začátku to zvládli, že ta opatření fungují, a pokud vydržíme, tak ta křivka postupně doklouže na podstatně lepší čísla a budeme v té chvíli, budeme z toho nejhoršího venku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Už o tom byla řeč, den poté, co bude v následujících dnech a týdnech, protože mnoho desítek, dokonce statisíců lidí v těchto dnech přichází kvůli koronavirové pandemii o práci. Změny v ošetřovném na mimořádné schůzi
Poslanecké sněmovny je mají v úterý probírat poslanci Parlamentu České republiky, ti se sejdou ke schvalování vládních změn v ošetřovném. Stát bude moci díky předloze doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Uhradí ho také lidem, kteří se doma starají o postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Je to do třináctých narozenin. U zdravotně postižené osoby alespoň s prvním stupněm postižení, při podmínce uzavření té sociální služby, je to neomezeně a platí to zpětně. A budeme také vyplácet ošetřovné, pravděpodobně za každý kalendářní měsíc.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je obhajoba vládního návrhu. Opozice chce přijít se změnami v ošetřovném. Kupříkladu
občanští demokraté chtějí prosadit, aby na ošetřovné měli nárok rodiče dětí do 15 let, namísto vládních 13, a aby činil 80 % vyměřovacího základu, ne 60 %. Lidovci chtějí navrhnout stoprocentní ošetřovné na dítě do 15 let a státní podporu 720 Kč denně pro rodiče z řad živnostníků, na které se zapomíná, právě na nejdrobnější podnikatele. Který z návrhů, pane poslanče, podpoříte jako SPD, protože jste zatím jasné slovo neřekli?

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
My máme také svůj návrh pozměňovací, který znamená nebo, ve kterém je napsáno, že my bychom chtěli ošetřovné také pro pracovníky, například zdravotníci, kteří jsou v té první linii, jsou v práci a mohou to ošetřovné přenést ještě na někoho, kdo jim pohlídá to jejich dítě, aby oni mohli být v té práci a starat se o nás všechny. Takže my ještě máme tento pozměňovací návrh a samozřejmě musíme se na všechny ty návrhy podívat, ale podpoříme návrh, kde bude co nejvyšší ošetřovné pro lidi, kde bude ta doba do doby než ty děti než půjdou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy těch 100 %, co třeba navrhují lidovci.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Těch 100%, ale samozřejmě i s tím naším návrhem ale, také tam musí být podpora toho těch osob samostatně výdělečně činných, tedy OSVČ, protože nemůžeme to vztáhnout jenom na zaměstnance, ale musíme také dbát na ty drobné živnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady se shodnete s lidovci.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Tady se shodujeme, já myslím, že se shodujeme napříč politickým spektrem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pohled
občanských demokratů, protože vám nakonec jako senátorovi ten návrh přistane i v Senátu, pane vicehejtmane.

Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Nejdřív jednou větou se vrátím k tomu poslednímu, co tady říkal ministr vnitra. Správný bezpečnostní pohled, myslím, že je nejvyšší čas omezit nejenom pendlery, ale bavit se o tom, jakým způsobem budeme schopní zkontrolovat dodržování karantény a případně těch lidí, kteří jsou nakažení a léčí se doma, to si myslím, že je základ, protože dneska to je všechno založené na dobrovolnosti, odpovědnosti těch lidí a nemůže marginální skupina která, to případně porušovala nemůže vytvářet větší riziko pro ty pro tu drtivou část veřejnosti, která dneska je schopná všechny tyhle věci respektovat. A to si myslím, že je teďka úloha toho bezpečnostního aparátu a moc za to chválím a zase to vyplynulo určitě z jednání krizové štábu. A k vaší otázce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Který z těch návrhů podpoříte.


Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
A myslím si, že samozřejmě dneska to není jenom o ošetřovném, ale
Občanská demokratická strana se už nechala slyšet tak, jak se to říkal, že by bylo velmi ráda, abychom to nerozlišovali 10, 13, ale abychom se vrátili na to, co je v pracovním právu dáno, to znamená na 15 let, abychom se bavili zhruba o těch 80 % přímo ošetřovné. Samozřejmě nejenom pro zaměstnance, ale i pro osoby samostatně výdělečně činné. Já jenom si myslím, že je nejvyšší čas, abychom se opravdu bavili o tom, co bude dál i s tou ekonomikou, protože to nejsou věci týkající se jenom tohohle návrhu, který k nám asi přijde, který možná dozná pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu, uvidí se. Ale to je přece o těch záležitostech, které se dají zkonstatovat do jedné jediné věty, teď musíme udělat všechno pro to, abychom těm lidem nechali co nejvíce peněz v jejich kapse, nejenom těm zaměstnancům, ale i těm živnostníkům, těm podnikajícím, všem těm. Nějaké řeči o odkladech různých daních nebo sociálního, zdravotního pojištění, o odkladech jsou teď v tuto chvíli podle mě nedostatečné, my se prostě musíme bavit o tom, jestli dozná všechno tohle v roce 2020 změn ohledně daní, daní z příjmů, ohledně sociálního a zdravotního pojištění, jakým způsobem jako v balíčcích a teď bez ohledu na to, jestli někdo má červený triko nebo nemá červený triko, jakým způsobem vláda a opozice se shodnou na ty potřebný injekci finanční do ekonomiky a tam ta celá řada opatření už zaznívá nejenom ze strany Občanské demokratické strany. A myslím si, že je nejvyšší čas, kromě těchhle těch opatření zdravotnického typu, bezpečnostního se začít věnovat ekonomice, protože to bude prostě klíčová otázka následujících dnů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď tedy míříme opět za Janem Hamáčkem a ptám se vás, ne už jako ministra vnitra, ale vlastně jako předsedy sociálních demokratů, pane vicepremiére podpoříte ty návrhy opozice, které se týkají širšího ošetřovného, aby šlo o 100 % a aby se zvyšoval i věk dětí, o které je pečováno ze 13 na 15, a aby se to týkalo i OSVČ, na které se zapomíná, máme tady 1 000, respektive 1 000 000 osob samostatně výdělečně činných v České republice?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Já za sociální demokracii mohu říci, že to, co vláda odeslala do
Poslanecké sněmovny, je výsledek dohody v rámci koalice, to znamená, my jsme na tom dohodli s naším koaličním partnerem. Ta diskuse nebyla jednoduchá, protože přesně tam padaly argumenty, které určitě zazní i v Poslanecké sněmovně. Nicméně toto je vládní návrh a zatím si stojíme. Uvidíme, jako poběží diskuse ve sněmovně, ale pro mě podle je důležité, abychom něco udělali rychle. Pokud zase strávíme tři dny diskusi o tom, zda má 60, 80 %, tak si myslím, že to nebude úplně produktivní. Já chápu, že teď bude velká diskuse o ošetřovném, ale tady už to padlo, ten problém je podstatně větší, Česká republika, pokud z té krize vyjde a já jsem naprosto přesvědčen, že vyjde, takže ji zvládneme v klidu a zatím, pro to děláme všechno, tak stejně bude potřebovat něco, jako je Marshallův plán nebo New Deal prostě komplexní a kompletní plán obnovy ekonomiky, a to nebude o ošetřovném. Ošetřovné a další opatření, to jsou taková dílčí, která musíme udělat hned a rychle, proto říkám. Ale pak si musíme zamyslet a říci, co s tou ekonomikou uděláme, na čem ji postavíme. Tady stojí fabriky, tady je šance podle mě využít toho prostoru, například na přebudování některých provozů na nové technologie, můžou to být firmy, které to odkládaly, protože nechtěly za provozu přebudovávat. Takže je tady prostor, aby je stát podpořil, aby se nainvestovalo do těch do nových technologií, aby už potom ta výroba se rozjížděla v tom novém. Je tady debata o vlastně masivních injekcích do ekonomiky, tady já jsem dával rozhovor o obranném rozpočtu, to není o 80 miliardách, to je o několika stovkách miliard, možná 1000 miliard. Takže opravdu tady je potřeba kromě těch dílčích opatření, která jsou připravena, ministerstvo práce a sociálních věcí má velmi propracovaný ten svůj program antivirus, tak je potřeba připravit komplexní plán restart ekonomiky a můžeme se samozřejmě o tom, a měli bychom se samozřejmě o tom bavit i s opozicí, protože to opravdu svými rozměry bude odpovídat nějakému tomu Rooseveltovou novém údělu nebo New Dealu, který dostal Ameriku z hospodářské krize.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane vicepremiére, mám tady právě v souvislosti s tou peticí stomatologů, tak žádost od stomatologů a podnět, který by bylo dobré, abyste vyřídil Janě Maláčové, už to tady vidíme - podnět ministerstvu práce a sociálních věcí, a to zařazením zubního lékařství po vzoru ostatních zemí Evropské unie jako například Itálie a Španělsko do kategorie oborů, jejichž hospodářská činnost je dle ministerstva práce a sociálních věcí ohrožena v důsledku šíření nákazy a i nestátním stomatologický zařízením poskytován příspěvek z programu antivirus na plnou či částečnou úhradu náhrad mezd, které budou zaměstnancům náležet z důvodu překážky na straně zaměstnance nebo na straně zaměstnavatele, bude-li prokázáno, že překážka v práci vznikla v důsledku nákazy COVID-19. Počítáte s tím, že i právě ta soukromá zdravotnická zařízení, která jsou v první linii, že se rozšíří o ně program antivirus, jasná odpověď?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Určitě by pro všechny měla platit stejná pravidla, jakkoliv teď trošku mám pocit, že máte podklady od stomatologů, ale já věřím, že i ty další profesní organizace se zmobilizují a budou požadovat něco podobného. Ale obecná odpověď, měla by platit stejná pravidla pro všechny, to znamená, pokud někdo je ve státním a jen v tom systému a někdo je v nestátním, ale poskytuje tu samou péči, tak by samozřejmě na něj nebo nemělo být nahlíženo jinak, takže určitě tu diskusi povedeme i se zástupci stomatologů, jak to udělat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono nejohroženější skupinou jsou živnostníci, respektive malí a střední podnikatele. Podívejme se na data u veřejnosti se s největším pochopením a souhlasem setkává problematika odkládání daní, respektive dokonce zavedení daňových prázdnin a kupříkladu ekonomové říkají, že už teď by mělo co nejrychleji do
Poslanecké sněmovny, do Senátu přijít opatření, které se týká neplacení zdravotního a sociálního pojištění, protože na tom ti nejmenší podnikatelé a živnostníci mohou vykrvácet a může Česká republika přijít o střední třídu a právě o tuto skupinu. Vy teď vidíte nejnovější data sociologického šetření společnosti Kantar.cz pro Českou televizi. 84% shoda panuje na bezúročných půjčkách nebo kompenzování nákladů na mzdy, jak sami vidíte. Nadpoloviční většina, konkrétně 75 % se shoduje na pomoci na úrovni daňových pobídek nebo státních záruk za úvěry, tady ale máme k dispozici data, která se právě týkají těch menších a středních podniků, nikoliv těch, kteří jsou největší. Dodám, že dotazování se uskutečnilo mezi 17. a 18. březnem na reprezentativním vzorku více než osmi stovek respondentů metodou CASI. Pane předsedo hospodářského výboru, jak zatím hodnotíte ta vládou přijímaná opatření, protože v úterý budete projednávat první krok, to takzvané zmiňované ošetřovné.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano. My jsme měli schůzku grémia sněmovny, to znamená, tam byli předsedové opozičních stran,
parlamentních, opozičních stran a předsedové klubů s částí vlády. Vy jste tam, pane vícepremiére, na té videokonferenci nebyl, kde jsme upozorňovali na to, že tady v této věci, v té krizi ekonomické, která přichází bezprostředně po té krizi zdravotní a bude možná ještě horší a bude hlavně delší tak, že je potřeba neztrácet čas. A já chápu, že projekty jako covid19 a podobně, kde bude 10 miliard, kde se dávají nějaké žádosti, pak to někdo administruje, pak to někdo studuje, takže jsou sice důležité, ale je to strašně dlouhá doba. My potřebujeme, aby ty firmy a vy jste říkal, že ta ekonomika, že potom do ní budeme dávat nějaké injekce a budeme znovu ji stavět. Ale my nesmíme znovu stavět, my se musíme snažit zachránit ty firmy, které tady dnes máme, i ty drobné živnostníky, dát jim co největší šanci, a to prostě neuděláme tím, že budeme administrovat některé žádosti, a to nechci, aby to znělo jako kritika, ale prostě je to fatální věc a já bych poprosil celou vládu, už teď v úterý měli jít nové návrhy nové zákony, které by se týkaly ekonomiky živnostníků, malých a středních firem do sněmovny, a bohužel tam nejdou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy vláda vám přislíbila, že to půjde teď v úterý a zatím.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ne, ne. Nepřislíbila, my jsme jim řekli SPD i
ODS říkaly mnoho věcí, které si pan premiér poznamenával, bohužel tam nebyla ani paní ministryně financí, ale bohužel nic z toho se zatím neplní. A ta nejdůležitější věc je, nechat peníze v těch firmách, nechat peníze těm živnostníkům, to znamená odklad všech daní, odklad zdravotního a sociálního, daně ze mzdy, z odvodů za zaměstnance.

Václav MORAVEC, moderátor:
Odklad nebo odpuštění, protože to jsou dvě rozdílné věci, pane předsedo?

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Ano, jsou, ale my to můžeme, protože nás tlačí čas a opravdu hrozí nebezpečí z prodlení. A jestli to bude trvat ještě týden, tak už si myslím že, že je prostě 5 minut po dvanácté. To znamená, teď můžeme dát odklad, odklad třeba tím, že to nebudeme penalizovat, a to může udělat nařízení vlády. A potom to můžeme na půl roku odpustit, protože všichni budou ty peníze potřebovat na to, a to jsou spojené nádoby, aby mohli zachovat zaměstnance, zaměstnanecká místa. A ti zaměstnanci, aby měli platy, mzdy, aby platili hypotéky a další svoje závazky. A tím pádem se nebudou dostávat do těch problémů, například ani banky, tím, že se přestanou platit všechny hypotéky, závazky, které ti zaměstnanci mají. Takže jsou to spojené nádoby a ten začátek je u vás, pane vicepremiére, takže je to na vás, hlavně na paní ministryně financí Schillerové, aby ty zákony a ty návrhy přišli co nejdříve do sněmovny.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není chyba pane vicepremiére, že už, byť za to neodpovídáte, ale možná, kdyby i resort vnitra si tohle vzal pod gesci, tak by ty zákony mohly být rychleji v
Poslanecké sněmovně?

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
To asi ne.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Já se bojím, že byste mě pak obvinili.

Václav MORAVEC, moderátor:
To byl vtip.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Že tady zavádím policejní stát. Já vím, já si taky dovolím jistou nadsázku. Ale my o tom samozřejmě budeme na vládě mluvit. Já souhlasím s tím, že tou skupinou, která je velmi ohrožená, jsou živnostníci. Paní ministryně práce a sociálních věcí už navrhuje odpuštění záloh na sociální pojištění na půl roku. Možnost využití mimořádné okamžité pomoci. Já si myslím, že by se mu do té věci mohly vložit i obce, města, kraje, je celá řada živnostníků, kteří jsou v nájmech v obecních prostorách, samozřejmě hrozí jim to, že musí měsíčně platit nájem, a teď mají zavřeno, takže kdyby třeba i ti majitelé těch provozoven uvažovali o tom, že jim ten nájem odpustí nebo odloží. A v celé řadě to jsou veřejné subjekty, tak by to bylo určitě ku prospěchu věci. Budeme, já jsem apeloval před týdnem, jsem apeloval na to, abychom jednali s bankami a s dalšími společnostmi o tom, aby právě připravili projekt, jak rozkládat splátky hypoték a půjček, protože není možné, abychom lidi, kteří teďka jsou doma, mají jisté obavy z toho, jak postupuje ta epidemie, tak aby ještě řešili to, zda budou mít či nebudou mít na hypotéku, takže to musí přijít okamžitě také. Zastavení mobiliárních exekucí a jsem rád, že exekutoři sami přišli s tím, že po dobu nouzového stavu se nebudou exekuovat nebo provádět mobiliární exekuce. To všechno si myslím, že je krok správným směrem a tu společnost by mělo uklidnit, ale i z tohoto výčtu, který jsem teďka udělal, je teď evidentní, že to opravdu bude na velký program restartu české ekonomiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
A
Martin Červíček chtěl reagovat.

Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Myslím, že se na tom shodnou všechny politické strany, že teď není doba na šetření, teď se bude muset utrácet, ale ať to má nějaký smysl, pojďme se opravdu bavit nejenom o těch takových rádoby krásných na první dojem opatření, ale prostě živnostníci, který budou dotčený tímto, tak se nebavme o odložení, už opravdu pojďme si říct dobu, kdy se tyhle věci budou odpouštět. Stejně tak se opravdu pojďme bavit o dani z příjmu za rok 2020, co udělají ti živnostníci, zejména ti co udrží ty zaměstnance, co udrží ty svoje živnosti, co prostě budou schopny třeba i reagovat na nějaký restart, změnit svoje zaměření, a tak dále. Myslím, že nás čekají i kompenzační nějaký opatření, typu toho, že jestli někdo je tím dotčen, tak OSVČ vždycky přemýšlí o tom, jestli si má vzít nějaký úvěr nebo si nemá vzít nějaký úvěr, to není jenom o zárukách.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Poznámka.


Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Není jenom o zárukách, to si prostě myslím, že budeme muset prostě si říci, že tam budeme muset cílit ty finanční pobídky, které budou podle mě jednoduché, a které budou v momentě, kdy zachováte nebo rozšíříte nebo změníte, tak prostě tohle ten stát bude nějakým způsobem financovat, no a tohle pro mě debata, která asi bude akcelerovat. A opravdu by měla být bez ohledu na to, jaká politická strana přichází s těmito opatřeními, měli bychom se na tom shodnout.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Je to tak, jenom krátká poznámka, musí to být co nejdříve, protože jakmile nebude ta jistota těch míst, pracovních míst a ty firmy začnou propouštět, rozjede se celá tady ta věc, tak to bude velmi problematické zastavit takže, prosím, za všechny živnostníky, ať je to co nejdřív.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je jedna z věcí, na kterou upozorňují i odbory, kdy říkají, že by o práci mohlo přijít v té první fázi až půl milionů lidí, tady jsou slova Josefa Středuly.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Česká republika v této chvíli by měla ochránit zaměstnance, firmy, osoby samostatně výdělečně činné, těm extenzivně pomoci platit mzdy, stát by měl přenést svou zodpovědnost za výplatu mezd, je možnost se například inspirovat v Dánsku, kde pokud nebudou firmy propouštět, tak stát proplatí 75 % mzdových nákladů.

Václav MORAVEC, moderátor:
A některé úřady práce už na konci týdne hlásily nárůst žádostí, respektive právě lidé, kteří přišli už o práci právě v těch menších firmách, protože nejsou schopni menší a střední podnikatelé utáhnout ty náklady, které mají v rámci vyhlášení nouzového stavu, kdy by, pane vicepremiére, se mohly dostat kupříkladu tyto zákony, které mají ochránit ty zaměstnance menších a nejdrobnější podniků, aby nekončili na úřadech práce, kdy myslíte, že ty zákony přijdou do
Poslanecké sněmovny a do Senátu.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Pokud vím, tak to, co je v gesci ministerstva práce a sociálních věcí, je plus minus připraveno. Samozřejmě my to ještě bude muset projednat koaličně nebo aspoň si říci na vládě, zda je na tom shoda v rámci v rámci vládní koalice. Ale jak jsem se bavil s Janou Maláčovou, tak to, co má ona v gesci, tak je víceméně na stole a jakmile bude vládní shoda, tak to může do
Poslanecké sněmovny. Takže pokud bude zasedat Poslanecká sněmovna příští týden, tak z mého pohledu je šance aby, aby to sněmovna projednala, ale, co se týká zákonů z jiných ministerstev.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, vy už třeba ty věci, o kterých mluvím, podpora těm středním a malým podnikatelům, aby nepropouštěli zaměstnance ve svých menších provozovnách, tak ty věci ty věci budete probírat.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
To je gesce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Už v pondělí vládě?

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
My určitě na vládě budeme hovořit o tom, jaké zákony je třeba změnit, jaké zákony je třeba předložit do sněmovny a jednotlivé resorty dají na stůl to, co mají hotovo. Já mám informace o MPSV, tam ty práce jsou de facto skončeny a je to připraveno. Jak je to na ministerstvu průmyslu a obchodu, to netuším. Já jsem o tom s Karlem Havlíčkem nemluvil. Ale předpokládám, že stejně také pracuje na podobných opatření. Takže my si uděláme v pondělí nějakou inventuru toho, co je hotovo a jakmile na tom bude shoda, tak to může do Sněmovny.

Václav MORAVEC, moderátor::

Martin Červíček a jeho reakce.

Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Já jsem přesvědčen o tom, že opravdu teďka ten čas letí, a že prostě je potřeba vyslat jasný signál, že v tomhle bude panovat shoda, a že vezme ty nejlepší ekonomický řešení.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy počítáte, pane předsedo, s tím, že jako sněmovna byste ty věci projednávali po úterku. Okamžitě tak, jak je bude vláda předkládat v tom stavu legislativní nouze?

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Je potřeba je projednat neprodleně, protože jestli bychom je projednávali za 14 dní, tak je to 5 minut po dvanácté. A já budu sám ještě intervenovat a apelovat na paní ministryně financí, aby to bylo co nejdříve. My jsme ochotni se sejít kdykoliv, kdykoliv, kdy to bude připraveno a mluvím si myslím, že i za
senátory, protože to je výjimečná situace a je potřeba ekonomice pomoci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji prvním hostům dnešních Otázek, vicepremiéru, ministru vnitra předsedovi sociálních demokratů Janu Hamáčkovi, děkuji vám a přeji vše dobré.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér a ministr vnitra /ČSSD/:
Děkuji a společně to zvládnem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přesně tak.
Martin Červíček, bývalý policejní prezident, vicehejtman Královéhradeckého kraje a předseda senátorského klubu ODS i vám děkuju.

Martin ČERVÍČEK, předseda senátorského klubu a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje /ODS/:
Taky děkuji a držme se.

Václav MORAVEC, moderátor:
A děkuji i předsedovi hospodářského výboru
Poslanecké sněmovny Radimu Fialovi, že byl hostem Otázek.

Radim FIALA, předseda hospodářského výboru PS PČR a předseda poslaneckého klubu /SPD/:
Děkuji a děkuji vám všem.

brig. gen. v.v. Mgr. Martin Červíček

předseda senátorského klubu ODS
expert ODS pro bezpečnost
člen výkonné rady ODS
1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje