16. června 2012

Na údržbu silnic chybí osm miliard, díky ČSSD

Královéhradecký kraj není lídrem mezi kraji, které si berou půjčky, protože náš kraj spí a nic nedělá. Před nečinností vlády ČSSD v oblasti dotačních programů varoval v sobotu v Ostravě na 6. ideové konferenci ODS na téma kraje bez dluhů Miroslav Plass, kandidát ODS na hejtmana Královéhradeckého kraje.

„Dotační programy jsou v našem kraji vypisovány nekoncepčně, plýtvá se prostředky na velké množství dotačních programů, do kterých jsou peníze nesmyslně rozmělňovány a chybí na projekty, které na sebe mohou vázat další prostředky například z operačních programů. Výsledkem je velké množství vrácených dotací a promarněná příležitost Královéhradeckého kraje,“ říká Miroslav Plass.

„Dalším velkým problémem našeho kraje je obrovská druhotná zadluženost v oblasti údržby komunikací. Kraj tak není do budoucna schopen udržet stávající hustotu sítě komunikací a je nutné podrobit přehodnocení dopravní generel ve smyslu redukce sítě komunikací. V našem kraji je 3,773 tis. km a dluh na jejich údržbě se odhaduje na 8 mld. korun,“ upozorňuje kandidát na hejtmana za ODS.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve svém proslovu v Ostravě zdůraznil: „Do roku 2003 kraje pod pravicovým vedením vygenerovaly polštář přesahující 10 miliard korun, který v dalším období udržovaly. S nástupem ČSSD se tato rezerva razantně zmenšila. Socialisté doslova ze dne na den projedli léta vytvářenou rezervu. V krajích, kde vládne ČSSD s KSČM, vzrostlo zadlužení dokonce téměř na trojnásobek. Našim cílem je zastavit hrozící nástup dalších koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích.“

„Navíc v rozporu se sliby sociální demokracie dostaly podstatně méně krajských peněz školy, sociální a kulturní zařízení.  Na čem naopak kraje na rozdíl od státu nešetří, jsou platy svých zaměstnanců. Za vlády ČSSD v krajích stouply výdaje na platy za tři roky celkem o 10 procent, jen v roce 2011 o tři procenta. Ve stejném roce u zaměstnanců státní správy klesl téměř o 10 procent. ČSSD se před čtyřmi lety snažila veřejnost přesvědčit, že krajské volby jsou referendem o vládě. Nejsou. Tehdy i dnes jen manipuluje veřejným míněním. Na chod vlády výsledky krajských voleb nemají žádný vliv, v těchto volbách jde o vystavení účtu krajským vládám,“ uzavírá Petr Nečas.

Šestá ideová konference ODS na téma kraje bez dluhů se konala v sobotu v Ostravě. Své vize pro podzimní krajské volby na nich představili jednotliví kandidáti Občanské demokratické strany na hejtmany. Ostravské konference se zúčastnilo na 120 členů ODS.

Bc. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel