16. května 2018

Policie by se měla za neoprávněné zadržení cizinců omluvit

(FORUM 24) Policie zadržela v pražském hotelu neoprávněně sedm cizinců v souvislosti se surovým útokem na číšníka v restauraci. Ministr vnitra Lubomír Metnar se namísto omluvy vyjádřil, že „Momentálně nevidí důvod k tomu, aby se policie omlouvala“ a namísto toho postiženým cizincům doporučil“…aby si podali oficiální stížnost“.

 
Když jsem si přečetl ministrovo vyjádření, napadlo mne – odmala mne doma učili, že pokud se, byť neúmyslně, svým chováním proviním vůči druhým, mám se alespoň slušně omluvit. A nejlépe bez prodlení.
 
Ministra vnitra v demisi patrně učili něco jiného, protože jinak si neumím vysvětlit způsob jeho vyjádření k zatčení nevinných cizinců ve smyslu: „…nevidím důvod, proč by se policisté měli omlouvat cizincům…“ a sám za sebe k oficiální omluvě „momentálně nevidím důvod…“. Přijde mi to tak trochu jako „premiérův syndrom“ – dnes to vidím tak, ale zítra to mohu vidět úplně jinak?
 
A přitom má pravdu – bohužel se to někdy může stát. Souhlasím také s tím, že ministr by měl stát za policií, přestože pochybila – potřebujeme policii akceschopnou, která se nebude bát zakročit. To však neznamená, že by se policie neměla spolu s vysvětlením oficiálně omluvit. Nevím, zda ministr vnitra i citlivě posoudil okolnosti, kdy po zadržení byla skupina za pozornosti turistů policisty vedena centrem Prahy na služebnu.
 
Upřímná slova omluvy ze strany policie i z úst zodpovědného ministra by patrně u veřejnosti vzbudila sympatie, zatímco jeho strohé doporučení: „…ať si podají oficiální stížnost…“ vzbudí patrně jiné emoce. Veřejnosti by se nemělo zastírat, že se mohou výjimečně takové věci stát, ale neměla by mít také pocit, že se klidně mohou stávat.
 
 
 
Martin Červíček

expert ODS pro bezpečnost
člen výkonné rady ODS
náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje
předseda oblastního sdružení ODS Náchod