8. února 2018

Modernizace Náchodské nemocnice začne již letos na jaře.

Obrovské problémy s tendrem na modernizaci Náchodské nemocnice, které způsobila předchozí garnitura Krajských politiků, jsme vyřešili za méně než rok.

Rada Královéhradeckého kraje schválila výsledek veřejné zakázky na první etapu dostavby a modernizace náchodské nemocnice. Ze tří podaných nabídek zvítězilo konsorcium společností GEOSAN GROUP, a. s. a BAK stavební společnost, a. s. s cenovou nabídkou 1,344 miliardy korun bez DPH. Stavební práce by měly začít na jaře.

„Toto je průlomový moment. O nutnosti modernizace náchodské nemocnice, největšího krajského zdravotnického zařízení, se mluví už téměř deset let a my jsme nyní docílili schválení veřejné zakázky na její přestavbu. Je to největší investiční dílo v historii Královéhradeckého kraje. Skeptici říkali, že k tomuto bodu, kde jsme dnes, nedojdeme nikdy, nebo za X let. Ještě ale nemáme vyhráno, tímto to všechno začíná,“ zhodnotil rozhodnutí rady hejtman Jiří Štěpán.

Na modernizaci Oblastní nemocnice Náchod se v listopadu 2017 sešly celkem tři nabídky. „Jednotlivé nabídky byly vyhodnoceny dle kritéria ekonomické výhodnosti. Tu nejnižší ve výši 1,344 miliardy korun nabídlo konsorcium společností GEOSAN GROUP, a. s. a BAK stavební společnost, a. s. Nabídku jsme proto posoudili z hlediska splnění všech podmínek účasti, mezi kterými bylo například doložení referencí či technické kvalifikace, a po vyhodnocení ji předložili ke schválení krajské radě,“ informoval radní pro oblast investic Václav Řehoř. „Přípravy celého výběrového řízení trvaly více jak tři čtvrtě roku, během kterého jsme jednali jak s projektantem, tak s lékařským i dalším odborným personálem. Za celým tendrem stojí obrovské množství práce, za které všem svým kolegům i pracovníkům krajského odboru investic děkuji,“ doplnil radní Řehoř.

Oblastní nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200 tisíci obyvateli a potřeba její dostavby je každým dnem větší. „Cílem modernizace je sestěhování horního areálu nemocnice a sjednocení všech provozů do dolního areálu. V konečné fázi by měli být převedeni i všichni pracovníci nemocnice, čímž dojde také ke snížení nákladů na logistiku a transport v rámci areálu. Provoz nemocnice bude poté odpovídat dnešnímu modernímu fungování a pojetí medicíny. Pod náchodskou nemocnici spadá jedenáct provozoven zdravotních služeb, z toho sedm z nich disponuje lůžkovou péčí o celkové kapacitě 832 lůžek. Nemocnice zaměstnává 1500 lidí a zahrnuje nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, Broumově, Jaroměři, Novém Městě nad Metují i Pracoviště klinické biochemie a diagnostiky v Opočně.

Václav Řehoř

předseda ODS Hradec Králové
1. místopředseda ODS Královéhradeckého regionu
radní Královéhradeckého kraje