17. ledna 2018

Účast ve vládě není pro ODS téma

(Lidové noviny) Prezident by měl s dalším pokusem na sestavení vlády pro Andreje Babiše počkat na výsledek druhého kola volby hlavy státu, říká předseda ODS Petr Fiala.


Vláda Andreje Babiše nezískala důvěru. Jak výsledek hlasování hodnotíte?

Je to logický výsledek postupu, který zvolilo hnutí ANO a který s nimi zvolil pan prezident. Je to velká politická prohra, selhání vítězného hnutí a toho, o čem snili – že tu sestaví jednobarevnou menšinovou vládu, pro kterou se ani nebudou pokoušet získat většinu. Je to opravdu velký politický debakl, protože pro vládu Andreje Babiše hlasovali jenom členové jeho hnutí.

Miloš Zeman dopředu říkal, že dá Babišovi i další pokus pro sestavení kabinetu. Měl by s tím počkat až na výsledek druhého kola prezidentských voleb?

Nepochybně ano. Vyzvali jsme pana prezidenta, aby v příštích dnech nedělal žádná závažná politická rozhodnutí ve věci příští vlády. Protože by měl počkat na to, s jak silným politickým mandátem bude v těch příštích týdnech disponovat. Tady je jasné, co mám na mysli: buďto bude zvolen Miloš Zeman, nebo Jiří Drahoš. To samozřejmě významně mění nebo ovlivňuje situaci. Myslím, že co jste tady zmínil, je jedním ze zdrojů vládní krize. Andrej Babiš od začátku měl od prezidenta slíbeno, že ať se stane cokoli, bude mít druhý pokus. Ale dnes jsme v situaci, kdy Miloš Zeman najednou říká, co měl říct hned na začátku, že bude u druhého pokusu požadovat většinu 101 hlasů. To trochumění situaci. Zvláště, když si uvědomíme, že všechny strany vlastně řekly, že nechtějí do vlády, v jejímž čele bude trestně stíhaný premiér. A tady z toho musí Miloš Zeman, hnutí ANO i Andrej Babiš vyvodit závěry a chovat se podle toho.

Jste ochotni jednat s Babišem o případné účasti ODS v jeho předpokládané druhé vládě?

Toto vůbec není na pořadu dne. Nebudu dělat práci ani za prezidenta, ani za Babiše. První krok, který se musí udělat, je, že se hnutí ANO poučí z politického debaklu a postaví se k tomu jinak. Druhá věc je, že prezident bude jednat odpovědně. Pak se teprve uvidí, jak se budou ty síly skládat. Jestli tu bude vůbec zájem na nějaké většinové vládě. A pokud ano, jsou tu přirození partneři hnutí ANO, kteří s ním hlasují. Vidíme hlasovací koalici s SPD a KSČM. Viděli jsme taky hlasovací koalici, která se týkala rozpočtu, s ČSSD a KDU-ČSL. A tyto strany dokonce říkají, že kdyby tam nebyl Babiš, tak by s hnutím ANO jednaly. Takže nějaká debata o účasti ODS ve vládě není na pořadu dne. Není to téma.

Zapojením do vlády byste ale mohli prosadit své priority.

My se je snažíme prosazovat i tak. Znovu opakuji, karty nejsou rozdány tak, že bychom byli na řadě. Je tu vítěz voleb, který zatím v politickém managementu opravdu až nepochopitelně selhal. Teď je potřeba, aby se ta situace odblokovala.

Kdyby se ANO poučilo, jak jste sám říkal, a například by do příští vlády navrhlo místo Babiše někoho jiného, byla by to varianta, kdy byste začali uvažovat o účasti v kabinetu?

Opravdu odmítám spekulovat. Máme jednu výhodu: jasně jsme říkali, co jsou naše podmínky. Máme Vyšehradskou deklaraci, kterou jsme slíbili našim voličům a kterou určitě budeme dodržovat. Teď je na ANO, prezidentovi a premiérovi, aby dělali ty další kroky. Je to jejich politická odpovědnost a také povinnost. Protože vítěz voleb má nejenom práva, ale má samozřejmě i povinnosti. Ale ty hnutí ANO zdaleka zatím nenaplnilo.

(Autor: Tomáš Tománek)

Petr Fiala

předseda ODS