15. prosince 2017

ODS: Zastavení 3. a 4. vlny EET považujeme za velký úspěch

(www.ods.cz) Ústavní soud dnes rozhodl o zastavení náběhu 3. a 4. vlny EET. Zrušil také povinnost uvádět rodné číslo podnikatele na vydané účtence a povinnost evidovat bezhotovostní platby. Ústavní soud konstatoval, že ukončení rozpravy při schvalování zákona bylo v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny.

 
„Jsem rád, že Ústavní soud dal rozsáhle za pravdu naší stížnosti na zákon o elektronické evidenci tržeb. Pro živnostníky a podnikatele je dobrou zprávou, že 3. a 4. etapa tohoto projektu bude prozatím alespoň odložena a nemůže být spuštěna bez nového projednání zákona. Soud nám dal také za pravdu, pokud jde o zbytečnosti EET v případě elektronických plateb. Za neméně důležité považuji konstatování Ústavního soudu, že vládní koalice ukončením rozpravy při schvalování EET porušovala zákon," uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija dodává: „Zrušení části EET Ústavním soudem je velkým vánočním dárkem podnikatelům ve 3. a 4. vlně. Z rozhodnutí Ústavního soudu mám velkou radost, protože potvrzuje nesmyslnost i amatérskou nepřipravenost celého zákona. Jedna bitva za podnikatele ve 3. a 4. vlně vyhraná, ale budeme i nadále prosazovat zrušení celé EET. Ve Sněmovně jsme již tento návrh předložili. Čísla jasně ukazují, že k většímu výběru DPH u oborů, kde bylo zavedeno EET, nedošlo.“
 
„Výrok o nezákonném postupu při schvalování zákona o EET považuji za důležitý signál pro budoucnost – Ústavní soud dal jasně najevo, že k takovým krokům, které mají za úkol umlčet opozici, příště nesmí dojít. Zrušení 3. a 4. vlny EET považuji za veliký úspěch. Pokud by ji někdo chtěl opět zavádět, musí podat návrh zákona, který projde standardním legislativním procesem, a já si nejsem jistý, zda je nyní v Poslanecké sněmovně většina, která by byla ochotna tento zákon schválit. I úplné vynětí platebních operací kartou a uvádění rodných čísel je potvrzením našeho přesvědčení, že EET byla vůči podnikatelům nesmyslně invazivní,“ dodává místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.
 
Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura doplňuje: „Zrušení 3. a 4. vlny EET je především vítězstvím živnostníků a drobných podnikatelů, kterých se tato povinnost bezprostředně týkala.“