23. října 2017

Volby ukázaly, že společnost je rozdělená

(MF DNES) Jeho jméno je synonymem úspěchu. Ve „svém“ Trutnově vyhrává komunální volby jako na běžícím pásu, v loňském roce dovedl občanské demokraty do krajské vlády, byl senátorem a o víkendu také obhájil poslanecký mandát. Sedmapadesátiletý starosta Trutnova Ivan Adamec je jediným politikem ODS, kterého voliči v Královéhradeckém kraji vyslali do sněmovny. Jeho strana si na krajské úrovni v porovnání s parlamentními volbami v roce 2013 o čtyři procenta polepšila. Přesto má její regionální lídr po letošních volbách poněkud smíšené pocity. „Volby ukázaly, že společnost je rozdělená a radikalizuje se,“ hodnotí výsledek Adamec, který dostal 2 673 přednostních hlasů. Při průběžném sčítání to dlouho vypadalo, že krajští občanští demokraté vyšlou do dolní komory parlamentu poslance dva.


Oproti posledním volbám do Poslanecké sněmovny si ODS v kraji polepšila o čtyři procenta. Vnímáte to jako jasný důkaz oživení strany?

Přirovnal bych to k hospodě. Dobré jméno ztratí během několika dní, ale vrátit jí důvěru lidí trvá měsíce a roky. V politické straně to je ještě horší. Když zklamete důvěru, a nám se to bohužel před posledními volbami podařilo, tak to trvá velmi dlouho. Když začínal Petr Fiala, bavili jsme se o trvání projektu, který povede k návratu důvěry voličů a k očištění jména strany, po dobu osm let. Toto je mezikrok. Podobný proces nyní čeká kromě sociální demokracie i jiné strany.

Bude mít ODS s 25 poslanci sílu prosadit něco ze svého programu?

To se teprve ukáže. V posledním volebním období nás bylo ve sněmovně 16 a podařilo se nám docela dost věcí. Zastavili jsme velmi nekvalitně zpracované návrhy zákonů, například zákoník práce nebo o sociálním bydlení, které by Českou republiku poškodily.

Co vidíte za úspěchem hnutí ANO a Okamurovy SPD?

Obě uskupení jsou populistická. Předpokládal jsem, že ANO bude mít kolem 25 procent. Divím se, že lidi vůbec nezajímají kauzy Andreje Babiše. Je to člověk, který bohatne na veřejném prostoru. Jeho problémy nejsou vůbec malé a myslím si, že to je jen špička ledovce. Člověk, který zbohatl v divokých dobách, jež dnes on tak rád kritizuje, je pro mě minimálně podezřelý.

Překvapením letošních voleb je určitě úspěch okamurovců…

Je to signál, že xenofobie ve společnosti je zakořeněná více, než jsme si mysleli. Lidé bohužel naskakují na jednoduchá řešení, která nikdy nefungovala a fungovat nebudou. Bude to pak pro ně těžké vystřízlivění. Volby ukázaly, že společnost je rozdělená a radikalizuje se. Lidé se bojí něčeho, co reálně zatím neexistuje.

Jakou vládní koalici si umíte představit?

To není otázka na mě. Je tam celá řada variant. Může se také stát, že bude velký problém nějakou funkční vládu sestavit.

V kraji výrazně oslabila ČSSD. Neprojevilo se na výsledku vyšachování vítěze krajských voleb Hnutí ANO, když ostatní strany včetně ODS uzavřely velkou koalici.

Na to neumím odpovědět a myslím si, že se to takto nedá říci. Sociální demokracie propadla, ale my jsme naopak posílili. V těchto volbách rozhodovala celostátní témata. Projevila se naše tvrdá práce v parlamentu. Poslanecký klub ODS patřil podle statistik mezi nejaktivnější, sám jsem měl zhruba 270 vystoupení, což není málo. Znám poslance, kteří tam za čtyři roky neřekli ani slovo a pouze hlasovali.

(Autor: Tomáš Plecháč)

Ivan Adamec

lídr kandidátky do poslaneckých voleb
člen vedení poslaneckého klubu PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
předseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení