27. srpna 2017

Jak jde ODS na zvýšení mezd, snížení daňové zátěže zaměstnanců a zlevnění práce?

ODS má v programu i bod „zvýšení čistých mezd zaměstnanců o 7% zavedením 15% sazby z hrubé mzdy“. Hezké. Ale z diskusí s lidmi mám pocit, že málokdo ví, co vlastně nabízíme.

Takže jak je to?

Zaměstnanec celkem nevyhnutelně platí daně dle platných zákonů. Vypočte mu je a ze mzdy strhne mzdová účtárna jeho zaměstnavatele. Zaměstnanec nemá moc co řešit. Proč se zajímat o detaily, když s výší daní stejně nic nenadělám, že?
Každý zaměstnanec ovšem ví, že má platový výměr. Ten definuje jeho mzdu. Přesněji hrubou mzdu. Na výplatnici pak každý uvidí spočítanou mzdu obvykle za měsíc. Jsou tam vypočteny odvody zaměstnance na zdravotní a sociální zabezpečení, jsou zde zohledněny případné dovolené, přesčasová práce a mnohé další. Tohle je hrubá mzda. Tohle zná každý a hlídá si to. Na výplatnici jsou ze zákona i další čísla, ale proč se v tom rýpat – viz výše. Hotovo. Tady taky obvyklá znalost lidí o výpočtu jejich daní končí.

Málokdo si ale uvědomuje, že další daně odvádí i zaměstnavatel. Aktuálně je to tak, že zaměstnavatel z hrubé mzdy za daný měsíc za každého zaměstnance ještě odvádí dalších 9% na zdravotní a 25% na sociální pojištění. Součet těchto dvou zdanění je dalších 34% mzdových nákladů! To je docela „ranec peněz“, že? Tohle je ta „superhrubá mzda“. Jinými slovy superhrubá mzda=(hrubá mzda * 1,34). A z této superhrubé mzdy teď odvádí zaměstnanec 15% daň.

Tohle všechno dohromady znamená, že lidská práce je u nás velmi drahá. A právě tohle program ODS mění. Navrhujeme danit nikoliv už superhrubou ale hrubou mzdu.

A jako třešnička na dortu máme další bod programu – a to „Nižší odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o 2%“. Tím vším se otevře prostor pro rychlejší růst mezd.

Celé je to jednoduché, naprosto konkrétní, snadno realizovatelné v praxi a je tam synergie v tom smyslu, že jedno opatření jednak zvýší mzdy a současně sníží náklady zaměstnavatelů

Spočítat si to můžete sami na naší daňové kalkulačce.

ing. Miroslav Procházka

kandidát č. 2 do poslaneckých voleb 2017