17. června 2017

Pokračování výstavby dálnice D11 běží podle plánu.

Aktuální informace o připravenosti pro stát i regiony klíčových staveb D11 na území Královéhradeckého kraje a D35 na území Pardubického kraje zazněly na jednání Spolku pro výstavbu dálnice D11 a D35, jehož členy jsou starostové dotčených obcí v okolí staveb i hejtmani Pardubického a Královéhradeckého kraje. Za Královéhradecký kraj se jednání zúčastnil 1. náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček.

Zástupce Ministerstva dopravy nás ujistil, že pokračování dálnice D11 běží dle harmonogramu. Opakovaně jsme nabídli státu, potažmo Ředitelství silnic a dálnic ČR jako investorovi, naši pomoc při zprostředkování různých jednání mezi samosprávami a dalšími zainteresovanými subjekty při řešení možných problémů při výstavbě dálnice D11. Není to jenom o výkupu pozemků, ale také o komunikaci nad bezpečnostními parametry dálnice a dalšími požadavky různých subjektů. V tom duchu se budou odehrávat i naše další jednání, která jsou v plánu,“ řekl náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček.

Úsek z Hradce Králové do Smiřic již částečně stavební povolení získal, kompletně by měla mít stavba tohoto prvního úseku povolení do konce července. Úsek od Smiřic do Jaroměře by měl mít povolení do konce srpna. Zároveň probíhají výběrová řízení na zhotovitele. V závislosti na jejich průběhu bude následně podepsána smlouva a předáno staveniště. Podle plánu ministerstva dopravy by se tak mohlo stát již letos na podzim.

Další úseky směrem na Trutnov a dále na státní hranici s Polskem jsou ve fázi projektové přípravy. Zahájení dalšího pokračování výstavby dálnice D11 se předpokládá v úseku Trutnov – státní hranice na rok 2020 a v úseku Jaroměř – Trutnov na rok 2022.

Celkové náklady na vybudování dálnice D11 od Hradce Králové na státní hranici s Polskem odhaduje Ministerstvo dopravy na 43,5 miliardy korun před vysoutěžením.

Jednání Spolku pro dostavbu dálnice D11 a D35 se zúčastnili starostové dotčených obcí Královéhradeckého a Pardubického kraje, zástupci Ministerstva dopravy, ESÚS Novum. Spolku předsedá poslanec a starosta Náchoda Jan Birke, za Královéhradecký kraj se zúčastnil 1. náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček.

 

Autor: Martina Götzová, Krajský úřad

Martin Červíček

expert ODS pro bezpečnost
náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje
předseda oblastního sdružení ODS Náchod