19. června 2016

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima Partie byl bezpečnostní expert ODS Martin Červíček.

Celý rozhovor s Martinem Červíčkem můžete zhlédnout v archivu TV Prima.

 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Dobrý den. Jako tradičně v neděli v 11 na Primě startujeme Partii. Pořad plný názorů, argumentů a protiargumentů. Dnes tu proti sobě sedí poslankyně za hnutí ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Dobrý den. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Dobré dopoledne. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

A bývalý policejní prezident, dnes bezpečnosti expert ODS, Martin Červíček. Dobrý den i vám. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Dobrý den přeji. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Bezesporu hlavním a nejtřaskavějším tématem tohoto končící týdne byla reforma policie a následný koaliční rozpor. Padala silná prohlášení o rezignacích, vypovězení koaliční smlouvy, dokonce i o zradě. Tak bych poprosil režii o krátké shrnutí. 

redaktor:

Úplně první zprávy o sloučení protimafiánské a protikorupční policie v jednu Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu vyplynuly na povrch 1. června. O týden později už bylo jasné, že policejní útvary mají projít historickou změnou už od 1. července. Záměr ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého zapříčinil bouři napříč politickými i policejními složkami. 

Robert PELIKÁN, ministr spravedlnosti /ANO/ (záznam): 

Skutečným cílem je potrestat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu za to, že je skutečně nezávislý. 

redaktor:

Policie si od nového uspořádání ale slibuje především efektivnější boj proti organizovanému zločinu. Jednou z hlavních postav se stává šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který se proti reorganizaci postavil. Šlachta nakonec na post šéfa ÚOOZ v pátek 9. 6. rezignuje. Žádost k odchodu do civilu podalo také více než 15 vysoce postavených policistů. 

Robert ŠLACHTA, odstupující šéf ÚOOZ (záznam):  

Zásadní můj důvod je naprostá nedůvěra v policejního prezidenta pana Tuhého a náměstka pana Laubeho a jejich připravenou reorganizaci. 

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce (záznam):  

Mám obavy z toho, aby nepoklesla vlastně kvalita práce tedy potom, to znamená, aby se to neodrazilo na kvalitě trestního řízení. A nejenom na kvalitě, ale i na tom, že by prostě některé věci se třeba nevyhledávaly, no a nebo některé trestní věci, které jsou v současné době v běhu, aby se nedokončily. 

redaktor:

Kauza vyvolala vážný rozkol ve vládní koalici. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zvažoval, že ji opustí, což by mohlo vést i k pádu vlády. 

citace: Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/: 

„Důrazně odmítám politizaci připravované reorganizace Policie ČR tak, jak ji prezentuje hnutí ANO za aktivní pomoci s ním propojených médií. Jde o účelový nátlak, o jehož pravých důvodech nechci raději spekulovat.“ 

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ (záznam): 

Je to bezprecedentní záležitost, my jsme v šoku, co se děje. 

redaktor:

Celá situace si vynutila i svolání Bezpečnostní rady státu, ze které se zdálo, že jako poražený odchází právě Milan Chovanec. Ten přesto o den později nečekaně reorganizaci podepsal. Hnutí ANO ale po poradě předsednictva zatím z koalice nevystoupilo. 

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ (záznam): 

My samozřejmě se nechceme chovat tím způsobem, že uděláme sarajevský atentát a koaliční smlouvu okamžitě vypovíme, i když někteří naši kolegové po tom volají. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Pojďme si pro přehlednost tuto kauzu rozdělit na 2 části, na tu praktickou, co se týká policie, a na tu politickou. Když se podíváme na tu politickou, tak tento týden mi několikrát vyběhlo na mysl shakespearovské mnoho povyku pro nic. Byly všechny ty rozpory v koalici jen jakýmsi rétorickým předvolebním cvičením ze strany ANO? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Těžko říci, protože já mám na to takový názor trošku možná na to z hlediska spektra názorového velmi umírněný, když jsem poslouchala některé naše pány ministry, například mého nástupce, který patřil mezi ty, kteří nejvíce upozorňovali a chtěli demisi. A vlastně o ní i hovořili. Tak bych byla daleko uvážlivější. Mně tam vůbec chybí v celé té diskusi trošku ten ženský prvek, který hledá kompromisy. A já nemám ráda silné výroky a silná slova toho typu, že někdo je téměř zločinec, jsou to nejvyšší státní představitelé. A jak chceme od občanů, kteří mají mít respekt k našim vedoucím politickým činitelům, jak to od nich můžeme chtít, když si vzájemně nadáváme. A ono to šlo z obou stran, teda to jsem zaregistrovala i z toho, co mně sdělili kolegové z jednání té bezpečnostní rady, že si tam servítky nebrali, pak z toho byli sami takzvaně přešlí. A já si myslím, že tady je taková ta rivalita mužská, ego a za každou cenu, to nesvědčí o dobrém politikovi, který by měl vždycky, a to není fráze u mě, já bych nikdy svůj mandát poslanecký nepřijala, kdybych si nemyslela, že mám pracovat pro občany. A občané chtějí stabilitu. Občané v době, kdy je všude neklid, migrace, teroristické útoky, tak v České republice se vede docela dobře. Pan ministr Chovanec zajistil například z hlediska imigrační politiky řadu věcí, tak bych to brala v širším kontextu. Pan Babiš zajistil ekonomickou prosperitu. Pan ministr financí Babiš opravdu tuto zemi zvednul trochu, když to porovnáme s tím obdobím před... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Než začneme vyčítat zásluhy obou politiků... 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Ale já to dělám pozitivně, pane redaktore.,Jjá neříkám, co neudělali, já říkám, proč neříkáme to pozitivní, proč jenom říkáme... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Vy máte opravdu jinou rétoriku, než oba pánové. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Jinou optiku, ano. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ale sama jste říkala, že to bylo jakési poměřování ega obou mužů. Nepoškodilo to třeba jak jednoho, tak druhého z vašeho pohledu spíš tedy hnutí ANO? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Já jsem z toho nespokojená, zklamaná a samozřejmě doufám, že ta rétorika teď, až se vrátí pan premiér, už bude jiná, na jiné úrovni a doufám, že to nepoškodilo, protože já jsem si jistá, možná, že mě budete považovat za naivní v politice, že vlastně ty úmysly směřovaly v obou případech k tomu, aby se zlepšila situace. V tomto směru dávám zapravdu těm, kteří říkají, že sloučení útvarů, které si vzájemně přebíraly věci, asi je smysluplné, na druhé straně já jsem jako členka výboru pro bezpečnost viděla ten instrument, tu koncepci a to byl opravdu, tam o reorganizaci nic nebylo. Respektive to, že odpůrci toho sloučení říkají, že to byla jenom záminka a zbavit se Šlachty, na tom je určitě také pravda, ne zrnko pravdy, ale přímo se nabízí otázka, proč se vzal materiál, který vůbec o tom nehovořil, jako zdůvodnění toho, že má odejít velmi dobrý policista. Ale, jak říkám, na druhé straně dlouhodobě jsme svědky toho, že tyto 2 útvary, a to zase můžu říci i ze svých zkušeností političky na úrovni ministryně spravedlnosti, tak vím, ony si vzájemně lezly takzvaně do zelí, a to není žádná skutečnost, kterou bychom neznali. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak se vlastně ten druhý politický břeh dívá na přestřelku Chovanec, Babiš, ČSSD, ANO? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

V posledních týdnech se vytváří dojem, bohužel ze strany především představitelů hnutí ANO, že boj proti korupci a vůbec nezávislost policie je spojena s jedním útvarem, ale, proboha, to je úplný nesmysl, já s tím já nemohu souhlasit, protože na boji proti korupci, závažný trestný činnosti se podílí tisíce policistů v policii, například ve službě kriminální policie vyšetřování na jednotlivých krajích. A na mě to osobně působí spíš, než boj proti korupci a o ten správný systém jako boj o vliv na policii. Mimochodem, na policii, která je podle mě nezávislá, která je součástí exekutivní moci a mimochodem plní úkoly na úseku vnitřní a vnější bezpečnosti, které ji zadá Vláda České republiky. A mě na tom děsí vlastně úplně nejvíc to, že obecný odborný problém, který je plně v kompetenci policie, respektive ministra vnitra, dneska tu atmosféru v policii narušil, vygradoval, nemyslete si, že policisté nepřemýšlí, jak tohle to všechno dopadne. Určitě to bude mít vliv na to samotné šetření v tom smyslu, že se teď bude čekat, jak to bude vypadat, jestli ta koncepce, nebo respektive ten národní úřad bude naplněn a jestli tam nedojde k nějakým změnám, a tohle to všechno přece nikdo tady nechce. My chceme mít fungující policii. A ještě jedna malá poznámka, mně to trošku připomenulo takový to období, kdy na ministerstvu vnitra byly Věci veřejné. To bylo taky samé dohadování, to bylo taky o rozporech uvnitř policie, dokonce i navenek policie versus politici. A dneska tady zhruba 4 až 5 let se ta policie dává dohromady, myslím si, že i ty výsledky třeba v oblasti boje proti korupci a závažné hospodářské trestné činnosti jsou především díky tomu, že se ta policie konsolidovala a já si osobně vůbec nepřeju, aby takovýhle dohadování způsobilo nějakou destabilizaci. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak to bude fungovat v policii, na to se samozřejmě ještě podíváme, mě by teď spíš zajímal váš názor na ta silná prohlášení, která padala tento týden, vicepremiér Babiš chtěl vypovídat koaliční smlouvu, ministr spravedlnosti hrozil demisí. Nakonec z toho nic nedopadlo. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Říkám, tohle to je neuvěřitelné ovlivňování policie, aniž si to tedy politici připouští, protože ta policie je přece organizace, která je součástí exekutivy a samozřejmě se přizpůsobuje tomu, co vlastně Vláda České republiky po policii chce. Já prostě, když jsem slyšel některá prohlášení, že končí boj proti korupci. No, promiňte, teda zapomínáme na to, že se tady 5 let něco s policií děje. Když jsem slyšel, že policie na druhou stranu nemůže být divizí Agrofertu, anebo že já bych taky nechtěl sloužit pod Chovancem nebo pod Tuhým, přece to tady vůbec nemůže zaznívat. Jaký to je signál dovnitř té policie? Do policie, která v poslední době funguje a myslím si, že má velmi dobré výsledky, nejenom v souvislosti s hospodářskou trestnou činností a podobně. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Pojďme ještě zůstat chvilku v té politické rovině, proč váš nástupce použil tak silnou výhrůžku? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

To byste se ho musel zeptat proč, ale on takový je, on je mladý, temperamentní, kreativní, takže on vždycky velice rychle najde řešení. Je otázka, jestli se to řešení potom osvědčí. V tomto případě si myslím, že to byla nezkušenost jeho politická, protože tady bych vážila opravdu každé slovo. Ale zase na druhé straně, to, co tady zaznělo, co říkal pan Červíček, já s tím mohu souhlasit potud, že určitě, to jsme měli Kubiceho, odchod jeho elitních detektivů a také se boj s korupcí nezastavil. Já se tohoto nebojím, alespoň ne tak, že by kvůli tomu měla padnout vláda, to by byla totiž definitivní chyba, protože my jsme udělali tolik prospěšné práce už, spousta zákonů je teď ve druhém, třetím čtení, takže ohrozit vlastně stabilitu vlády jenom kvůli jednomu protikorupčnímu oddílu nebo odboru, to by mi bylo skutečně líto. Navíc jsem přesvědčená o tom, že státní zástupci do toho teď vstoupili a že pohlídají, aby odpovídaly i ty, řekněme organizačně technické detaily té reorganizace efektivnímu vyšetřování. Čili teď je čas spíše na smír. A když jste se ptal na ta razantní prohlášení třeba mého nástupce, tak je to samozřejmě emotivní, protože si myslím, že tam vůbec emoce hrály příliš velkou asi zřejmě roli, protože měl pocit zřejmě informován státními zástupci a víme, že některá právě trestní stíhání byla velmi úzce napojená na činnost ÚOOZ, abych to správně řekla. Takže, že by se mohlo něco ohrozit, jinak ale je spousta zase těch trestních stíhání, já jsem se dívala, udělala jsem si takovou malou analýzu, kdy ÚOKFK, zase zkratka teda pro diváky, Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, má za sebou taky spoustu dobrých výsledků a efektivního šetření v těch korupčních kauzách, takže mně se jenom nelíbí, a sám víte, jaký jsem měla problém s odvoláním tehdejšího generálního ředitele Dohnala a potom soudce řekl, že jsem ho odvolala podle jiného zákona, nikoli obsahově, ale formálně a on se vrátil do funkce. Čili sama dobře vím, jak je někdy hodně důležité pečlivě zkoumat tu věcnou podstatu problému. A tady si myslím, že došlo k takovému prolnutí toho mediálního, kdy se toho média chopila, začala publikovat výroky, které by ten politik už třeba za chvilku neřekl, a udělal z toho kauzu, čím, že vás teda nějak nenapadám a nekritizuji, a ta už se vymkla pomalu, jak se říká, z kloubů. Žije si svůj vlastní život. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ale ta jednání třeba ze strany špiček hnutí ANO, byla velmi, velmi razantní, například i pronikly informace na veřejnost té středeční schůzky špiček ANO na ministerstvu financí. Ta schůzka byla údajně také poměrně dost bouřlivá, dost emotivní, má třeba, když se podíváme na tu vnitropolitickou situaci, vy jste už sama na začátku říkala, že úplně nesouhlasíte s tím, co se všechno kolem této kauzy děje. Má Andrej Babiš pevně v rukou hnutí ANO v tuto chvíli? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Já si myslím, že rozhodně tak, jak já to vnímán z klubů a když se dohodneme na něčem a tady je velký rozdíl oproti, s prominutím, rozhádané sociální demokracii, kde je několik křídel, tak my v naprosté většině případů si každý můžeme, vždyť to vidíte teď na mém příkladu, formulovat odvážně své názory, čili je to nesmysl, že bychom museli říkat jenom, co pan Babiš. Ale na druhé straně ta linie, boj proti korupci, já jsem psala pro hnutí ANO program právo a spravedlnost, čili je tam jeden z těchto bodů, i pokud jde o zákon o státním zastupitelství. Takže já jenom chci říci, že sama za sebe, jako právník, jako politik, si myslím, že teď je na místě spíš budovat mosty. Máme se dobře, je tady stabilita a o to se postaral, kromě jiného pan ministr Babiš svojí finanční politikou a pan ministr Chovanec svojí migrační politikou. Neříkám, že jsme k tomu nepřispěli všichni nějak. Ale za této situace ohrožovat vládu. A jak říkal pan Červíček, vzbuzovat v policistech, ale i v občanech samých pocity obav, že teď se něco stane, si myslím, že není nejrozumnější. A tento svůj názor naprosto, já jsem prostě přesvědčená o tom, že pro českou veřejnost a pro občany je důležitější, abychom se soustředili na podstatnější problémy. Máme jich dost mimochodem, možná si o některých z nich budeme povídat. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Určitě. Hnutí ANO zkrotilo svou rétoriku z tohoto týdne. Jeden z těch důvodů byla také obava, kdyby došlo k vypovězení koaliční smlouvy, že by mohla vzniknout opoziční smlouva číslo 2. Šla by do toho ODS s ČSSD napodruhé? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Já myslím, že žádná koaliční smlouva nebyla vypovězena, takže je úplně irelevantní se o tom teď bavit, ale já bych se jenom vrátil k tomu, co tady říkala paní poslankyně... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Spíš mě zajímalo, jestli jste třeba nějakým způsobem to řešil s kolegy v ODS, jestli byste nějakým způsobem šli proti hnutí ANO společně, na základě třeba opoziční smlouvy? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Osobně jsem přesvědčen, že tenhle ten problém by se řešil v momentě, kdyby nastala tahle ta situace a byla by vypovězena koaliční dohoda. Ale já souhlasím s paní poslankyní, že se mají vytvářet mosty. Pojďme se vrátit k té odbornosti, k té věcnosti. Tady přece je zcela jasné, že policejní prezident, potažmo ministr vnitra mají kompetenci schvalovat jakékoliv reorganizační změny. Mimochodem, já vám řeknu, když uděláte reorganizaci uvnitř policie kdykoliv na útvaru, tak po tom nikdo neštěkne. Ale tahle ta reorganizace myslím si, že je poměrně dost zásadní, nakonec se ale o ní mluví už 10 let, už 10 let tady byly různé komise, které vytvářely plno analýz, materiálů a koncepcí, jak by to mohlo vypadat. Naposledy, když jsem byl náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování, tak ta komise zkonstatovala, že vytvoření něčeho, jako je národní kriminální úřad, který by zastřešoval všechny ty specializované útvary, to znamená, včetně Národní protidrogové centrály a servisních útvarů, které jsou přímo podřízeny policejnímu prezidiu, že je cesta, že je to jenom o vytvoření těch odpovídajících podmínek především v oblasti ekonomiky a personální oblasti. Ale ta myšlenka prostě tady je na stole, je ve své podstatě správná, a teď jde jenom o to, jestli je dostatečně projednaná, především s odbornou veřejností a uvnitř policie. A to si myslím, že je základ jakékoliv reorganizace. Já nemůžu souhlasit tím, že to je jenom dílčí změna, protože v roce 2020 by tady podle vize měl být Národní kriminální úřad. Takže já bych se přimlouval za to, kdyby vedení policie ve své podstatě možná nespěchalo, ale dalo ten prostor té odborné veřejnosti se k tomu vyjádřit, ale pak je svatým právem toho policejního prezidenta, prostě přijít a říct, já jsem respektoval některé připomínky, ale to je moje odpovědnost a já od 1. 1. vytvářím něco, co se dá nazvat Národním kriminálním úřadem. A to by mi bylo sympatičtější, ale nic to nemění na tom, že ta myšlenka vůbec není od věci. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ohrozí tedy nezávislost policie současné kroky policejního prezidenta? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Rozhodně ne. Ještě jednou, nezávislá policie tady prostě 100procentně existuje. Jediný, kdo podléhá exekutivní moci přímo, dnes je policejní prezident, odpovědnosti za fungování policii, které má policejní prezident, potažmo ministr vnitra. Já myslím, že je to pod tak velkou veřejnou kontrolou, že není možné, abychom se tady bavili o tom, že to ohrozí jakoukoliv nezávislost. Ale teď si myslím, že je přesně ten čas na to, abychom se bavili o tom, jak vlastně poskládat všechny ty útvary nebo všechny ty součásti a vlastně, jak zajistit, aby veškeré vyšetřování trestné činnosti, dejme tomu v tom vrcholu, který dostal do kompetencí specializovaný útvar ÚOOZ nebo ÚOKFK, byl zajištěn tak, aby nedocházelo k jakýmkoliv problémům. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

A jak tedy vnímáte ty hlasy, které hovoří o tom, že za sloučením útvarů je 3 roky starý plán na odstranění Roberta Šlachty? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Když jsem to slyšel poprvé, tak mně to připadalo něco jako neuvěřitelného. Samozřejmě já vůbec nezpochybňuju právo státního zastupitelství prověřovat jakoukoliv skutečnost, kterou zjistí. Na druhou stranu, aby se takováhle informace veřejně objevila v momentě, kdy tady nastává diskuse o tom, jak mají vypadat jednotlivé útvary podřízenosti policejního prezidenta, tak to mně připadá už trošku přes čáru, a to by tady prostě takhle nemělo být. A já si prostě nemyslím, že něco takového existuje. Ještě jednou, 10 let se o tom diskutuje. Teď je jenom otázka, v jaké podobě to je předložené, jestli se shodneme na tom, že to je správně, jestli k tomu máme relevantní připomínky a jestli náhodou i to vedení policejního prezidia by některé věci, nejenom, co říkal třeba nejvyšší státní zástupce, neměl zvážit, než naběhne ten nový systém práce těchto útvarů. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Teď jsme slyšeli argumenty bývalého policejního prezidenta. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Ale já bych k tomu, s dovolením dodala jednu věc, já s tím souhlasím, tak to... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Na to jsem se chtěl zeptat, jestli s tím souhlasíte. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Jinými slovy také, že tam mají být mantinely a pojistky, ale jednu věc možná ještě jsem tady nezdůraznila. To, co vyvolává podezření, že za tím mohlo být něco jiného, byť já si stejně nemyslím, že tady chtěl někdo toho Šlachtu odstranit způsobem, který je samozřejmě nelegitimní, ale to si můžu myslet jako občanka. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Kdo podle vás? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

To je právě ta otázka, já nemám důkazy, a jsou to všechno čiré spekulace. Ale proč tedy ta koncepce nebyla propracovanější, proč se narychlo dávala dohromady reorganizace, proč se nediskutovalo se státními zástupci. A zase, odpověď na to může být, no právě proto, když se dělá reorganizace, tak přece jenom někteří lidé, když nepřijdou přímo o místo, tak budou muset jít do nějakého výběrového řízení, dostanou třeba jinou funkci, budou více podřízení kontrole, čili je dobré nenechat příliš velký prostor, protože jinak žádná koncepce nikdy schválena nebude. Ale v tomto případě se nedodržely ani základní časové parametry, čili my jsme to dostali nepřipravení i na ten výbor pro bezpečnost, jako že se k tomu jenom vyjadřuje, jako taková kvazi parlamentní kontrola, ale neviděli to tedy ani státní zástupci, ani ministr spravedlnosti, prostě ta komunikace tam definitivně nebyla dobře zajištěna. A výsledek je tenhle, že potom, aniž bych to hájila, jak už jsem se k tomu kriticky vyjádřila, část koalice, která má v programu, nebo která šla do voleb s bojem proti korupci, v tom může vidět a viděla a emotivně zareagovala, že, jak to říkal můj nástupce, konec, já nevím, jak to bylo, se stíháním korupce v České republice, nerada bych mu to vkládala, možná, že to řekl někdo jiný. A to už je špatně. Takže já bych řekla, že obě strany, lidově řečeno, jestli mně diváci prominou ten výraz, mají máslo na hlavě. Jeden připravil koncepci, která není přesvědčivá ve vztahu k tomu, co udělal. A druhý zareagoval možná trošku víc hystericky, než bylo na místě, a výsledek, média se do toho pustila, je to úžasný, já, kdybych byla redaktorka, tak z toho udělám možná ještě větší případ, a výsledek je, že se nám takhle otřásla vláda v základech. A souhlasím s panem Červíčkem, že to je špatně, pro občana, pro vládu, pro tuto zemi. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

A jak si tedy jako bývalá ministryně spravedlnosti vykládáte informaci, která se objevila, myslím, že včera v médiích, že generální inspekce bude prověřovat, zda váš šéf, předseda hnutí ANO Andrej Babiš, neměl informace z ÚOOZ. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Já si myslím, že stejně jako vy, pane redaktore, tady nezáleží, jestli jsem byla ministryně nebo nebyla, pokud... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Máte víc informací, jak informační toky plynou. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Ano, informací, tohle jsem také s překvapením zaregistrovala, to je přesně to, že se to potom už rozjede, člověk neví, kdy to skončí, když člověk používá třeba výrok v emoci, tak může říci i něco, co je potom těžko doložitelné z obou stran a jestli tedy je tady zlá vůle něco vyšetřovat, to já už neposoudím, nebo dobrá vůle, vnést do toho jasno. GIBS je tady od toho, aby kontroval, vyšetřoval v případech podezření, že by někdo porušil povinnost tak, že už by tím překročil trestní zákon například, obzvlášť u ozbrojených složek, takže proč se teda na tuhle kauzu vrhli, nevím, a popravdě řečeno, ani nevím, jestli to začali, protože já jsem to slyšela jenom v médiích. Ale pokud je to zahájené, já s tím nemám problém, ať to pokračuje tak, jak to má, podle zákona pokračovat. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak je vůbec možné, aby Andrej Babiš měl nějaké exkluzivní informace od ÚOOZ? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Víte, já jsem byl polda 26 let a tyhle ty historky o tom, kdo od koho má informace a kdo kam chodí a s kým spolupracuje, jsem slýchával minimálně posledních 10 let víc než dost. A kdybych všem uvěřil, tak jsem v životě nemohl dělat policejního prezidenta a nést tu odpovědnost za fungování celé policie. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Přece jenom to prověřuje GIBS ale? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Dobře. To prověřuje tady kdekdo a co eventuálně zjistí, to je pak druhá věc. Ale já si myslím, že opravdu ten problém je, dejme tomu, v té odborné poloze, že se to mělo představit, více vysvětlit, uvnitř policie se to mělo prodiskutovat. Vy jste ani nemusel očekávat, že budete mít naprosto shodu, opravdu o to nejde, protože ta odpovědnost toho policejního prezidenta je pak bouchnout do stolu a udělat si to podle svého. Ale přes to všechno, já jsem skoro ztotožněn s tím, co říká tady paní poslankyně, přesto do toho nemůže nikdo zasahovat hystericky, přesto se kolem toho nemůžou vytvářet takovéhle příběhy, protože to opravdu destabilizuje tu policii. A myslím, že to vytváří tady falešný dojem, že něco nefunguje, ale tomu tak není, protože tyhle věci jsou prostě v kompetenci policie a jsou funkční a kdyby nebyly, tak veřejná kontrola, která je jenom ze strany médií, ale i politiků, by tady zafungovala, zcela jistě bychom tady měli konkrétní problémy na stole, které bychom řešili, co policie nešetří a jakým způsobem to třeba případně pokazila. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Shoda napříč, což je hezké. Vy jste sama říkala, že se vláda otřásla v základech. Dožije se vláda řádných parlamentních voleb v tomto složení? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

To teda chcete už, abych byla jako Sibyla, ale... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Názor bývalé ministryně. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Ano. Já si myslím, že ano, protože si právě, ono se říká, že katarzi někdy bývají dobré, že když dojde k otřesu, k výbuchu, tak těch emocí, vlastně to, co pečlivě skrýváte a regulujete si, tak v tom podvědomí to samozřejmě jde ven a objeví se i nespokojenost s něčím, co se potom může narovnat. Já třeba jsem rozená optimistka v tomto ohledu a myslím si, že třeba příští týden ukáže i státnickou moudrost 3 lidí, zejména premiéra, ministra a vicepremiéra Babiše a ministra Chovance, jestli budou opravdu tito 3 pánové, škoda, že tam není nějaká žena, tito 3 pánové tak uvážliví, že budou mít na paměti blaho této země a určitě to blaho nespočívá v tom, že bychom zase zbytečně stovky milionů, nechala jsem si také udělat odhad, ty předčasné volby by nás stály hrozně moc peněz, energie, odvádění od jiných problémů. Čili já si myslím, že pokud budou moudří, tak to vyhodnotí a naopak mají možnost, jestli se teda bude měnit koaliční smlouva, vyprecizovat to, co oběma stranám nejvíce vadí, pokud mnozí nebudou... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak jste říkala, jste optimistka. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Já jsem optimistka, čili si myslím, doufám, věřím, že ta vláda vydrží. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Vyhrotí se ještě ta situace z vašeho pohledu nebo...? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Já myslím, že co se týče reorganizace policie a toho, co tady dneska 2 týdny je na programu dne, tak v tomhle tom směru se určitě už to nevyhrotí, ale teď je otázka, jestli nebudou nějaké další jiné problémy v koalici, protože myslím, že poslední dobou zaznamenávám toho víc než jenom ten problém u policie. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ostatně, jak hodnotíte páteční výrok soudu, který osvobodil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, která čelila obvinění ze zneužití Vojenského zpravodajství? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

To je těžká otázka, protože všichni jsme si mysleli před těmi 3 lety, že ta kauza skončí jednoznačně a že bude pravomocně odsouzena. Také nám v tom pomohla média, a to jsem právník, ale říkala jsem si, když na ní nastoupili tímto způsobem, myslím to, co jsme všichni viděli, ozbrojené složky se předvedly, tak určitě mají důkazy, které tedy, aspoň já mám také justiční zkoušky, takže jsem si říkala, toto je už vlastně předem prohraný boj. Ono se ukazuje, že tomu tak nebylo, přinejmenším ten průběh celého toho trestního procesu. Takže z tohoto pohledu překvapující, na druhé straně všichni víme, že jde o nepravomocné odsouzení. A jenom mi to ukazuje opět to, jak je... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Osvobození. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Osvobození. Pardon, pravomocný zprošťující rozsudek, a to odsouzení tady žádné není zatím. Odsuzující rozsudek, na který většina těch, kteří sledovali zprávy tehdy, ale i sledovali ten proces, by si vsadili. Čili ten zprošťující rozsudek je překvapující, ale současně to, a to jsem chtěla zdůraznit, ukazuje na to, jak je důležité předčasně nevyvozovat závěry. Je třeba si počkat na vyhodnocení konkrétních důkazů. A to je to, co má udělat státní zástupce, který nemá pustit věc, která není dobře důkazně podložená dál. Já jako ministryně tady teda tu zkušenost mám z ministerstva spravedlnosti, protože jsem se tam potýkala se stovkami stížností pro porušení zákona. A podala jsem i některé stížnosti. Víte, ta kauza Nečesaný, ta doteď není uzavřená, to je také další kauza, a já nevím, jestli Nečesaný to udělal nebo ne, to není naše odpovědnost, ale ty důkazy musí být takové, že in dubio pro reo, to učíme studenty na právnických fakultách, v pochybnostech mírněji, presumpce neviny. Já musím jako ten státní zástupce pohlídat, aby policie, která ne vždycky pracuje na 100 procent, tak aby ty důkazy mi připravila. Takže já před tím soudem stojím a vím, že ta dotyčná obžalovaná nebo obžalovaný skutečně skončí odsuzujícím rozsudkem a ne zprošťujícím. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak hodnotí kauzu „Nagygate“ tehdejší policejní prezident? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Do dneška si myslím, že samozřejmě všechno, co se týká práce policie a státního zastupitelství, proběhlo v souladu se zákonem. Možná bych tady chtěl upozornit na malou nuanci, to byl jeden z mála případů u policie, kdy vyšetřování vedlo přímo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Proboha, jakou už jinou větší zákonnost v postupu policie nebo státního zastupitelství my jsme měli očekávat, než v této kauze? Ale každému asi je jasné, že nemůže skončit jenom u odvážných právních konstrukcí, jak jsem slyšel někde v minulosti, že to zaznělo dokonce z úst státních zástupců, na to samozřejmě nám odpoví až pravomocné rozhodnutí soudu a pak asi bude otázkou ptát se, jestli hledání odvážných právních konstrukcí při podezření ze spáchání trestné činnosti je to správné, co ještě v tom právním státě očekáváme, jestli to takhle má vlastně probíhat. Ale na to si fakt budeme muset počkat, až tady bude pravomocné rozhodnutí soudu. A možná jenom ještě malinký dovětek. Já osobně, a teď nemluví jako bývalý policejní prezident, ale jak občan, si nemyslím, že úplně všechno, co je morálně a co odsouzeníhodné a nebo co prostě třeba úplně není přesně podle našich představ, ještě je trestnou činností. A to si právě myslím, že je to o tom hledání odvážných právních konstrukcí a jsem na to strašně zvědavý, jak to dopadne. Ale souhlasím s tím, že 3 roky poté, co to bylo spuštěno, že to nesvědčí úplně o všem, že probíhá správně. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Udělal tady někdo chybu, že třeba málo, lidově řečeno, vyfutroval ty složité právní konstrukce? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

To není otázka pro mě. Já jsem nevedl vyšetřování, to je otázka pro vrchní státní zastupitelství. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Spíš názor. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Říkám, asi do doby, než o tom rozhodne soud, tak se o tom nebudeme moc 100procentně bavit. Ale prostě ta délka, ty komplikace, nebo komplikace, dejme tomu, to, že to jednou je zprošťující, následně, že to odvolací soud zase vrátí k soudu první instance, to prostě vytváří pachuť. A to je špatně. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Tato kauza bezesporu poškodila ODS, už zazněly hlasy, že budete chtít, nebo že ODS bude chtít omluvu, jak to řešit, takovouhle situaci, která vlastně vedla k pádu vlády a dnes jsme tady před sice nepravomocným, ale osvobozujícím rozsudkem? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Na mě to působí, že to je to hledání práva tu odvážnou cestou, jak jsem slyšel od státních zástupců, že máme tady nějaký odvážný právní konstrukce a podezření na spáchání trestné činnosti. A já si prostě myslím, že ten rozsudek, ten pravomocný, který bude následovat někdy v čase, tak ten nám přesně odpoví na to, kde ta policie, respektive státní zastupitelství, které to vyšetřovalo, udělalo chybu, anebo jestli to mělo dostatečně odůvodněno tak, jak říkala tady paní poslankyně. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Tam je ještě, jestli můžu jenom doplnit bleskově. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Doplňte bleskově. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Odvolací soud dává vždycky pokyny, v čem je třeba doplnit dokazování, a teď se ukáže přitom v rámci toho i písemného vyhotovení, do jaké míry si s tím soudkyně, která tento případ soudila, poradila. To je závazný pokyn, ona musí postupovat tak, že se s tím vypořádá. Ona může znovu vynést zprošťující rozsudek samozřejmě, ale musí splnit ten domácí úkol a ty bodíky, které jí uložil odvolací soud, tak naplnit relevantními odpověďmi. Tady uvidíme, jestli se toho zhostila tímto způsobem, že jí to oprávnilo k tomu znovu vynést zprošťující rozsudek. Takže na to si musíme počkat nejdříve a pak na to, jestli to teda vrátí znovu, anebo jestli už se spokojí s těmi důkazy a sám rozhodne městský soud jako soud odvolací. Takže teď si myslím, jako právníci, ale i ti, kdo se pohybují v oblasti trestní justice, by bylo předčasné dělat jakékoliv soudy. Jenom zase to harašení těch zbraní a zase musím říci, že bych spíš jako trošku asi to ego upozadila před těmi 3 lety, když to vypadalo tak nadějně z hlediska obžaloby, nemuselo být tak hlasité, mohlo se to udělat decentnější cestou. A ten výsledek by byl možná stejný, nebo dokonce jiný, těžko říci. Veřejným míněním to otřáslo, a jak se ukazuje, tak ten otřes zatím nevypadá, že byl tak odůvodnitelný. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ozývají se hlasy, které volají po odvolání Ivo Ištvana. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

To mi zase připadá další hysterická reakce. Skutečně. Protože on má... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Koukám, politika v České republice je z vašeho pohledu velmi hysterická záležitost. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Ano. Mimochodem, já jsem třeba odcházela z ministerstva spravedlnosti svým způsobem dosti nerada, protože všechno chce svůj čas a ty zákony, kvůli kterým jsem byla třeba kritizovaná, jako zákon o státním zastupitelství, například, že mají být rychlejší, nejsou doteď. Prostě všechno chce pečlivě prodiskutovat, zvážit a teprve potom, já vůbec jsem zastánkyně toho, že bychom měli být v parlamentu ti, kteří spíš kontrolují, jestli ten zákon je třeba přijmout, nebo jestli stačí dosavadní legislativa, protože těch zákonů máme moc a nikdo se v tom nevyzná. Čili rozhodně jednoznačně, když se vrátím ale k té otázce, žádné odvolávání, prosím, jsme ještě v průběhu trestního stíhání, trestního řízení, pan Ištvan má velkou odpovědnost, nechme mu ji až do konce. A až bude pravomocné rozhodnutí, tak teprve v takovém případě je třeba vyvodit z toho případně tedy třeba politické důsledky. Věřím, že i v tomto směru budeme rozumní a necháme ho v klidu tu kauzu dotáhnout. On udělá teď jistě, o tom nikdo nepochybuje, všechno pro to, aby ještě jednou ty důkazy předložil a městskému soudu poskytl dostatečnou bázi pro to jeho rozhodnutí. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Já bych teď trošku zabrousil do některých detailů, které zazněly i u soudu právě v této kauze, a to hlavně do těch odposlechů, kde se několikrát zmiňovalo i vaše jméno jako tehdejšího policejního prezidenta, což je asi logické, protože premiér si s policejním prezidentem asi tu a tam volá, ale co je trošičku takové zneklidňující, údajně jste byl žádán, aby policisté monitorovali premiérovy schůzky s paní Janou Nagyovou, aby je neobtěžovali bulvární novináři. Hlídali policisté? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Já myslím, že tohle to vůbec nezakládá na žádné pravdě a já jsem žádné moc odposlechy nečetl, ale byl jsem policejním prezidentem a musím říct, že kdyby tomu tak asi nějak bylo, tak asi za mé vlády by nedošlo k tomu, co došlo před těmi 3 lety na úřadu vlády. Prostě to jsou nesmysly a nemůžete nikdy ovlivnit, kdo o vás mluví, jak mluví, důležitější, co děláte vy jako policejní prezident a tak asi to je moje odpověď. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Nepomáhal jste? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Jak bych mohl. Určitě ne. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Byl jste policejní prezident. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Určitě ne. A myslím si, že mimochodem o všech mých schůzkách, jednáních s premiérem, kterých bylo víc než dost, byl například informován ministr vnitra a vždycky to bylo to jednání o kompetenci a o organizaci policie a o tom, jak má fungovat a nikdy se na mě premiér Nečas neobrátil s touhle to prosbou. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Ani nikdo z jeho okolí? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Ani nikdo z jeho okolí, tak jako nikdo z jeho okolí nemá možnost mluvit s policejním prezidentem, tak jako premiér. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Dobře. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Aspoň za mé tomu tak bylo.  

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Pojďme k dalšímu tématu. Další téma, které budí velké emoce, je novela zákona o státním zastupitelství. Ta mimo jiné ruší vrchní státní zastupitelství nebo počítá se vznikem takzvaného protikorupčního speciálu. Upravený návrh podpořila vláda, ale sněmovna se na jeho přijetí moc netváří. Proti je i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Jenže podle ministra Pelikána je zákon zásadním posunem v reformě justice. Potřebuje česká justice zásadní reformu? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Když jsem psala ten program právo a spravedlnost, tak jeden z bodů bylo posílit vyšetřování té nejzávažnější hospodářské kriminality zřízením buď speciálních útvarů nebo speciálu. V podstatě vymyslet organizační strukturu, která splňuje ty úkoly, které současná náročná doba má. To znamená, mít zde specialisty jako třeba mají v Rakousku, kde nejen státní zástupce odpovídá za výsledek toho vyšetřování, protože tam je vlastně meritum věci, ten soud už toho moc nedožene, obzvláště ve velikých hospodářských kauzách, ale současně má k dispozici i finanční a daňové poradce. Byli jsme kvůli tomu i v Rakousku. A můj nástupce, pan ministr Pelikán, vlastně nastoupil do toho rozjetého vlaku a začal ten zákon, který právě vedl k tomu mému odchodu, protože nebyl včas připravený, připravovat. Myslím, že jsme zjistili všichni, že to není tak jednoduché, protože to, co nám předložil teď, tak sice vzniká speciál, ale je zatím nikým nekontrolovaný. Nejvyšší státní zastupitelství tam má pravomoce, které se nezdráhám označit za směšné ve vztahu tady k této kontrole, to jenom, aby se neřeklo, aby se vlk nažral, koza zůstala celá, protože stejně to můžou až do skončení toho vyšetřování ten speciál všechno vyšetřovat sami. A hlavně se mně nelíbí, že je tam možnost, když bych nepoužila odborných termínů, vlastně si vzít některé věci, které já budu považovat za zajímavé nebo složité, komplikované od jiných příslušných státních zastupitelství a dozorovat tuto věc, a jiných věcí, které by třeba splňovaly tu podmínku, tuším, že ono je to těch 300 milionů, protože to se pořád měnilo, tak je delegovat, protože nejsou tak složité, ale je to velmi vágně formulované. Potom já jsem třeba v tom návrhu zákona měla daleko přísnější disciplinární opatření, teda kárná opatření, sankční mechanismy, v případě, že selže státní zástupce, protože si myslím, že je třeba, on je úředník v tomto smyslu, on to není někdo, kdo by neměl být zodpovědný za svoji práci. Je spoustu lidí, kteří třeba 3, 4, 5 roků jsou trestně stíháni a pak se jim nikdo ani neomluví, pak se trestní stíhání zastaví. Čili, v takovýhle případech, aby se vždycky pečlivě zjistilo, jestli skutečně ten státní zástupce vedl ten případ dobře anebo jestli za každou cenu to protahoval jenom proto, když mu to 2krát vrátil soud. Já jako poslankyně, mně každé pondělí putují občané mojí poslaneckou kanceláří a často mně přicházejí a říkají, podívejte se, 3 roky mě stíhali, já jsem přišel o dobrou pověst a zastavili to a nic. A teď musíte rozlišit ty případy, kdy opravdu se jenom nepodařilo ty důkazy sehnat od těch, kdy ten státní zástupce se prostě takzvaně zaťal. Takže tyhle všechny věci měly být řešeny, ten návrh zákona, jaký je v současné době podobě, podle mého přesvědčení má řadu nevypořádaných připomínek, řadu problémů a v této podobě si troufnu říci, že Poslaneckou sněmovnou těžko projde, bude se muset buď hodně změnit a nebo neprojde. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak vás tak poslouchám, vy pro ni asi taky teda ruku nezvednete? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Posloucháte dobře. A jako předsedkyně podvýboru pro justici a soudní samosprávu jsme už k tomuto tématu hovořili a i další kolegové mají stejný názor a jde to prostě napříč... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

A mluvila jste o tom třeba s panem ministrem Pelikánem? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Ano, on je ale takový, jak už se teď ukázalo, on se prostě nadchne nějakou ideou a myslí si, že je to takhle dobře a je to těžké ho přesvědčit, opravdu je to těžké ho přesvědčit. Já jsem to nezvládla, možná jiní to zvládnou ještě. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jak jako bývalý šéf policie vnímáte ty chystané změny v tom státním zastupitelství. Zlepší to práci, zlehčí to práci? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Já souhlasím tady s paní poslankyní. Speciální státní zastupitelství, aby mělo jedinou možnost kontroly v rámci dohledu, že po skončení vyšetřování má 2měsíční lhůtu, aby přezkoumalo například vyšetřování případu, který trvá 5 let, tak to já státní zástupce nejsem a strašně se všem omlouvám, ale připadá mně to nereálný, připadá mně to prostě nesmyslné. Proč tam není něco jako průběžná dohledová kontrola? A hlavně, proč ten nejvyšší státní zástupce nemá možnost říct i jiné stanovisko, jiný názor, než jenom pouze, že bude žádat o doplnění toho vyšetřování. To mně prostě připadá, že tady vytváříme skoro 2 linie toho Nejvyššího státního zastupitelství, když to řeknu zjednodušeně, ale ono to možná je i o kompetencích. Já úplně teda nebyl jsem přítomen všech odborných diskusí, ale nakonec to speciální státní zastupitelství nebylo poměrně dost zatížené, protože kromě korupce a nebo těch závažných hospodářských trestných činů, tak jestli se nepletu, tak je to o pletichách, je to o insolvencích a podobně. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

To jsou hospodářské trestné činy. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Samozřejmě, ale to asi v tom pojetí, tak jak si někdo představoval ten speciál o zrušení vrchních státních zastupitelstvích k tmu úplně přesně není. No, a k tomu, jak se to schvaluje a dohaduje, tak já jsem přesvědčen, stejně jako paní poslankyně, že dneska v této podobě tento zákon nejenom, že nikdo neschválí, ale on ho dneska ani nikdo nechce, viz vyjádření nejvyššího státního zástupce, který řekl, že než tohle to schválit a očekávat změny v Poslanecké sněmovně při jednotlivých čteních, tak radši, ať ten zákon se stáhne a dopracuje. A to mimochodem o něčem svědčí. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Měl by podle vás třeba pan ministr Pelikán spojit s tímto zákonem svou funkci? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

To je otázka pro pana ministra Pelikána. Já si pamatuju, že... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Vy jste ta opozice... 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

...ministra spravedlnosti, tak jsem často slyšel velmi kritická slova k té přípravě toho zákona o státním zastupitelství. Najednou ministr spravedlnosti je ten, který to předkládá, skoro to na mě působí, abychom si takhle odfajfkli, že jsme si splnili něco, co jsme si dali do vládního programu a velmi složitě vypořádává ty nejkřiklavější připomínky, které byly předmětem nějak odborné diskuse, speciálně státní zastupitelství. O týden se odkládá schvalování na vládě, protože jeden z koaličních partnerů k tomu vyjádřil absolutní rozpor, bez toho by to nebylo schváleno na té vládě. To svědčí o tom, že ty zásadní připomínky, který se probírají na odborné půdě, kde já teda přítomen nejsem, se nevypořádávají a jestli chcete předložit takovýhle zákon a nechcete to mít jenom někde odškrtnuto, že jste to splnil, tak si myslím, že i stejně jako u policie si to prostě musíte odpracovat, musí tam proběhnout ta odborná diskuse a nemusíte přesvědčit všechny, ale musíte přesvědčit tu většinu, která vás pak podporuje v tom, že ten zákon je správný. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Několikrát jste řekla, že jste velká optimistka. Věříte, že se ministr Pelikán vypořádá s těmi připomínkami a přijme se ten zákon v nějaké rozumné podobě do konce funkčního období? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Teď o tom pochybuji, tady optimista nejsem, protože zatím tady vůle k nějakým velkým změnám není. Kéž bych se mýlila. A i to, co zde zazněl výrok pana nejvyššího státního zástupce, že než nějaké změny v Poslanecké sněmovně, tak radši vůbec ne, tak to mně připadá trošku arogantní, to tedy musím říci, protože Poslanecká sněmovna je suverén. My přijímáme zákony, dostali jsme mandát ve volbách k tomu, abychom reprezentovali zájmy občanů. A my nepřijmeme nic, co by vlastně mohlo být ohrožením základu právního státu. A když si představím, že by tady byl nějaký šéf speciálu, který by byl v podstatě nekontrolovatelný, neodvolatelný, navíc třeba tam v původní předloze bylo 2krát za sebou 2 funkční období 10 let, to už tam není, takže 20 let, to by byl nejmocnější muž nebo žena v této zemi, tak to v žádném případě ne. A něco z toho ještě residua této velmi nebezpečné koncentrace moci tam zůstaly. Čili, my jako suverén, jako parlament si myslím, že jsme povinni bez ohledu na politickou příslušnost zabránit tomu, aby zde vznikl útvar, který by mohl ohrožovat demokracii v této zemi. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Dokonce i předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa prohlásil, že by bylo lepší nejdřív schválit nový trestní řád. To by asi... 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Prosím vás, my jsme to tak měli naplánované, my jsme trestní řád měli už rozpracovaný a bylo to přesně zkoordinované, že do konce funkčního období bude takový pomyslný zářez, trestní řád a zákon o státním... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Takže narážím na to nadšení ministra Pelikána? 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Ano, já jsem na to měla jenom rok, takže, protože to bylo málo rychlé. Ale jak vidíme, tyhle ty kodexy chtějí celé volební období, proto já si myslím, nechme taky, stejně jako pana státního zástupce Ištvana, pracovat pana ministra spravedlnosti Pelikána, na konci se udělá účet, zjistí se, co se mu podařilo, které zákony mu prošly, v jaké podobě. Takže já ho opravdu nekritizuju, já jenom říkám, že má problém teď se zákonem o státním zastupitelství, ale v jiných oblastech si vede lépe, dle mého přesvědčení členky ústavně právního výboru, tak ho nechme a pak se udělá konečný účet. Víte, ministři by měli být odpovědní také občanům a měli by jim to potom spočítat na závěr, každému z nich, takže teď jsme někde v pomyslném poločase, už se blížíme do té druhé poloviny. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Prospělo by nejdřív přijetí toho nového trestního řádu pro vyšetřování a vůbec práci třeba policie? 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Ještě jednou, já jsem nebyl přítomen všem těm odborným debatám... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Spíš mě zajímá názor jako bývalého policejního prezidenta. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Myslím si, že celkově by to mělo být o nějaký koncepci justice. A mimochodem, zaznamenal jsem i z otevřených zdrojů, že o koncepci justice se na ministerstvu spravedlnosti také vlastně od začátku tohoto volebního období baví a jakoby mně to připadá, že vždycky se něco nakousne a nedokončí se to. To je asi i ta novela trestního řádu, to jsou, dejme tomu, ty úvahy o koncepci justice a podobně. A do toho jakoby znova předkládáme zákon o státním zastupitelství. Mně to nepřipadá, že se to úplně vytváří ze sporu, aby to prostě nemělo nějakou pyramidu, ale... 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Že to je systémové, není to bohužel systémový přístup. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Prostě mám ten dojem taky a možná to pak škodí věci a proto se pak tadyhle objevují takovéhle dohady, jestli to je správně, jestli to zase k něčemu nebude sloužit a jestli to není až přespříliš o větší nezávislosti, nebo respektive o větších pravomocech a možnostech, které se tomu státnímu zastupitelství tímto nabízejí. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Proč to tak nedělají, když se na tom shodnete vlastně napříč politickým spektrem. Podle vašeho názoru samozřejmě jako, protože jako tady se shodnete... 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Já to možná řeknu trošku úplně jinak, lidsky, zjednodušeně. To si prostě musíte odpracovat, to prostě nejde, jako že prostě přijdete a řeknete, jednou udělám tenhle ten zákon, druhý zákon, třetí zákon. Já mám pocit, že prostě, a nebyl jsem nikdy ministr, a to asi může tady  posoudit, paní poslankyně, jaké to je. Ale na začátku té cesty si přece musíte dát nějaký plán, co všechno chcete splnit a musíte to odpracovat, musíte ty věci prostě dotahovat do konce... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Nepracují. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Víte co, ne. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Jenom krátce poprosím. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Určitě, prosím pracují, ale ten koncept vychází z toho, že bude mít 2 procesní nový kodexy, to bylo velmi odvážné, ten trestní řád, zákon o státním zastupitelství sladěný, ten musí, protože když budete mít trestní řád starý a nový zákon o státním zastupitelství, tak ta novelizace samozřejmě bude mnohem rozsáhlejší. Já si myslím, že pracují, ale zase nezapomínejme na to, teď budu jako s tou migrační politikou nebo financemi, že mají dobré výsledky... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Už velmi krátce. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Nebo že jsou i legislativní počiny, které ministerstvo spravedlnosti, třeba návrh nového zákona o zabrání majetku, který výrazně ovlivní, protože já si myslím, že ti pachatelé, o kterých hovoříme, těch nejzávažnějších hospodářských trestných činů... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Moc vám děkuji, omlouvám se, že vám takto skáču do řeči, ale... 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Vyčerpali jsme čas. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

Čas je neúprosný. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Tak příště. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

To je vše. Za návštěvu v dnešní Partii děkuji bývalé ministryni spravedlnosti, dnes poslankyni za hnutí ANO Heleně Válkové. Děkuji vám za návštěvu a za vaše argumenty. Přeji krásný den. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/:

Hezké nedělní odpoledne. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:

A bývalému policejnímu prezidentovi, bezpečnostnímu expertovi ODS Martinu Červíčkovi. Děkuji vám za návštěvu a za to, že jsme mohli dnes rozebrat tato témata. 

Martin ČERVÍČEK, bezpečnostní expert strany a bývalý policejní prezident /ODS/:

Také děkuji. 

Brig.gen.v.v. Mgrr. Martin Červíček

lídr kandidátky do krajských voleb 2016