30. dubna 2024

Vláda odsouhlasila podobu důchodové reformy, která má do budoucna zajistit udržitelnost penzijního systému

(www.vlada.cz) Vláda Petra Fialy představila kroky, jimiž chce reformovat důchodový systém tak, aby se zastavilo jeho dramatické zadlužování, ale přitom aby i budoucím důchodcům garantoval důstojné penze. Na jednání v úterý 30. dubna 2024 schválila návrh příslušné novely zákona o důchodovém pojištění, který teď posoudí Parlament.

Vláda Petra Fialy si přípravu důchodové reformy dala do svého programového prohlášení. Změny v důchodovém pojištění jsou podle jejího názoru i podle názoru mnoha odborníků nevyhnutelné, pokud chceme zachovat stabilitu důchodového systému České republiky.

„Důchodová reforma, kterou jsme dnes schválili, zajistí dnešním třicátníkům a čtyřicátníkům za jejich práci také důstojné důchody. Kdybychom tuto důchodovou reformu neuskutečnili, kdybychom neměli odvahu ji přijmout, tak by celý ten systém do budoucna nebyl udržitelný a dříve či později by zkolaboval. Říkají nám to jasně čísla, říkají nám to už řadu let prakticky všichni odborníci, kteří se touto věcí zabývají,“ vysvětlil předseda vlády a předseda ODS Petr Fiala.

Pokud by vláda k zásadním změnám systému nepřikročila, vyšplhal by se schodek důchodového rozpočtu vzhledem k očekávanému demografickému vývoji v roce 2050 až na 350 miliard korun, tedy na pět procent hrubého domácího produktu. „S důchodovou reformou, kterou vláda schválila, dosáhneme toho, že schodek důchodového rozpočtu v roce 2050 bude 70 miliard korun, což odpovídá jednomu procentu hrubého domácího produktu,“ uvedl premiér Petr Fiala.

„Můžeme garantovat, že i s reformou, kterou předkládáme, dál porostou důchody a lidé mají šanci mít slušné penze,“ poznamenal Petr Fiala. „Důchodová reforma je potřeba, měla být provedena už dříve, ale předcházející vlády k tomu neměly odvahu. My tu odvahu máme,“ konstatoval Fiala. „Důchodová reforma, jak jsme ji schválili ve vládě a předkládáme Parlamentu, je prorodinná, napravuje stávající problémy, ale současně je sociálně citlivá, myslí na předčasné důchody, myslí na lidi, kteří začali pracovat ve svých osmnáct letech a odpracují 45 let, a je také v mnoha směrech flexibilní, protože reaguje na vývoj věku dožití,“ poukázal předseda vlády Petr Fiala.

„Hrozí, že průběžný důchodový systém bez reformy přestane fungovat. Je důležité před touto skutečností nezavírat oči a nenamlouvat veřejnosti, že žádné změny nejsou nutné. Proto jsme dnes na vládě schválili koncepční a udržitelný návrh skutečné důchodové reformy z dílny MPSV, která zajistí spravedlivé důchody nejen pro současné seniory, ale i pro další generace. Nejde jen o parametrické změny, ale konkrétní stabilizační a prorodinná opatření,” konstatoval předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Reforma důchodového systému je klasickou ukázkou rozdílného přístupu odpovědných a populistických politiků k jakémukoliv problému. Současná opozice neměla dost odvahy ani odpovědnosti důchodový systém zreformovat. Neměla dokonce ani dost odvahy, aby připustila, že tu odvahu nemá. My ji jako Starostové i jako vláda máme a jsem proto rád, že i přes dílčí rozdílné názory na konkrétní věci se na tak podstatné záležitosti, jako je potřeba důchodové reformy i způsob jejího provedení, shodneme. Jde o vyvážené změny, které zajistí důstojný důchod budoucím penzistům, aniž by poškodily ty současné. A přestože současná opozice s vlastním návrhem nepřichází a ten náš kritizuje, ve skutečnosti jsou nepochybně rádi, že se dlouho odkládaného problému konečně někdo ujal,” poznamenal 1. vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Za Piráty chceme, aby společnost fungovala dlouhodobě udržitelně pro všechny. Aby měli důstojný život nejen současní senioři, ale i další generace, naše děti, vnuci. Při zachování současného systému to není možné. Proto podporujeme změny směrem k větší udržitelnosti. A z konkrétních opatření třeba stanovení fiktivních vyměřovacích základů u pečujících, zápočet čtyř let studia u doktorandů, zpřehlednění úpravy u vdovských a vdoveckých důchodů nebo slevu na odvodech pro pracující důchodce, kterou jsme za Piráty dlouhodobě prosazovali,“ uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Důchodovou reformu nutně potřebujeme. Není totiž zdaleka jen o samotných penzích. Pokud bychom totiž dopustili, že důchodový systém zůstane beze změn, a tedy neudržitelný, pak by se v budoucnu sanoval ze zdrojů určených na ostatní služby státu. Jinými slovy budoucí politici by buď museli dopustit razantní snížení penzí, nebo razantně zvýšit daně, anebo přestat financovat služby, jako jsou zdravotní péče nebo vzdělávání. Neřešení problému by tedy dopadlo na celou společnost. My tomuto špatnému scénáři předcházíme důchodovou reformou, kterou jsme slíbili a kterou naši občané od nás očekávají. Ostatně, že je změna systému potřebná, ví i opozice. Rozdíl je v tom, že my máme ochotu a odvahu dělat potřebné reformy a před zodpovědností se neschováváme. TOP 09 si na odpovědném přístupu vždy zakládala a i z toho důvodu jsem velmi ráda, že právě na zásadách této reformy máme v koalici jednoznačnou shodu. Chtěla bych také připomenout, že za naší vlády došlo k rekordnímu růstu důchodů a také mezinárodní srovnávání ukazují, že je o naše důchodce dobře postaráno. Strašení opozice, která ráda argumentuje ožebračováním, je tedy naprosto zcestné,“ řekla předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Plán vlády na zásadní parametrické změny podpořila i členka Národní ekonomické rady vlády, ekonomka Helena Horská. „Dvacet let uplynulo od ustanovení první důchodové komise, dvacet let od vstupu do Evropské unie a celých dvacet let diskutujeme o potřebě důchodové reformy, se kterou jsme doposud nepohnuli. Oceňuji, že vláda našla odvahu se pustit do práce a reformu předložila. Jejím cílem je vytvoření udržitelnějšího, spravedlivějšího a flexibilnějšího systému, který bude podporovat důchodce dnes a v budoucnu. Nezapomíná ani na podporu zapojení starších osob do pracovního procesu a umožňuje jim postupné odcházení z trhu práce a ne náhlé ukončení pracovní činnosti,“ poukázala.

Podrobnosti o návrhu penzijní reformy.

Vláda na jednání schválila také návrh změnového zákona ke schválenému novému zákonu o zbraních a střelivu, který začne platit od 1. ledna 2026. Obsahuje změny 25 zákonů, které mají zajistit reálnou funkčnost nového systému nakládání se zbraněmi, střelivem a municí. Nad rámec adaptace právních předpisů na nový zákon obsahuje také několik změn, které mají vstoupit v platnost dříve, například povolení obecní policii využívat při zásazích taser nebo možnost preventivně nasazovat pouta při zajišťování dopravy osob do protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice.

Kabinet se zabýval také nastavením bezpečnostních opatření v následujících týdnech a měsících, kdy bude Česko mimo jiné hostit mistrovství světa v ledním hokeji. Vláda na doporučení společné zpravodajské skupiny z 23. dubna rozhodla o zpřísnění dosavadních bezpečnostních opatření a zavedení několika nových. Policisté budou například ve vybraných lokalitách hlídkovat ve větších počtech, s prvky balistické ochrany a vybaveni dlouhými zbraněmi, zaměří se i na intenzivnější kontroly na silnicích s důrazem na odhalování možných převozů zbraní či pyrotechniky a posílí svou přítomnost na vybraných dopravních uzlech a mezinárodních letištích. Ačkoli zpravodajské služby nemají informace, že by Česku hrozilo nějaké akutní nebezpečí, vláda chce tímto preventivně krokem možná rizika snížit. Více v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Kabinet rovněž rozhodl o nákupu nových těžkotonážních vrtulníků pro integrovaný záchranný systém. Tři nové stroje schopné unést alespoň 3 000 litrů vody pro hašení ze vzduchu budou do roku 2030 zakoupeny z evropských zdrojů, další tři pořídí Ministerstvo vnitra ze státního rozpočtu. Vrtulníky budou moci kromě hašení velkých požárů pomáhat třeba při záchraně osob z těžko přístupného terénu nebo při případných povodních, a to jak v Česku, tak i v sousedních zemích, pokud o to požádají.

Kompletní výsledky jednání vlády.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS