11. října 2021

Ranní interview: Naše první jednání s koalicí Pirátů a STAN budou o programu, personální věci probereme později

(Radiožurnál) Koalice SPOLU se stala těsným vítězem voleb, pracuje na dohodě o sestavení většinové vlády s Piráty a Starosty. Prezident leží ve špatném zdravotním stavu v nemocnici. „Počkáme na zprávy o zlepšení zdravotního stavu prezidenta. Situace nás nenutí jednat urgentně. Nová sněmovna se může sejít nejpozději třicet dní po ukončení voleb, zatím máme čas a prostor na jednání bez aktivních kroků pana prezidenta,“ říká lídr koalice SPOLU Petr Fiala.

Kdy a s kým se sejdete k dalšímu vyjednávání o sestavení vlády?

Dnes a zítra se budeme věnovat diskusím uvnitř strany a koalice. V úterý sestaví nové strany nové vedení poslaneckých klubů a zhruba od středy začnou koalice SPOLU a Pirátů se STAN plnit harmonogram přípravy programu příští vlády.

Včera prezident před převozem do nemocnice přijal v Lánech Andreje Babiše. Dá se z toho usuzovat, že sestavením vlády chce Zeman pověřit právě jeho?

Takové informace nemám, nevidím v tom smysl. Většina v poslanecké sněmovně je jasná: 108 poslanců je připraveno podpořit koaliční vládu. Tento úmysl jsme deklarovali a podepsali bezprostředně po volbách. Sestavením vlády by měl být pověřen ten, kdo je schopen dát ji dohromady.

Které resorty ve vládě by obsadila koalice SPOLU a kdo by stanul v jejich čele?

To je přesně ta politika, kterou dělat nechci. Nejprve se musíme bavit o programových věcech: o tom v čem se shodujeme, kde se lišíme. Tam, kde se lišíme, musíme najít rozumné východisko. Personální věci jsou až poslední krok. Máme spoustu osobností a lidí schopných zastávat pozice ministrů a členů vlády.

Poslechněte si celý rozhovor.

Petr Fiala

předseda ODS