20. září 2021

Projev na zahájení horké fáze kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny

(www.ods.cz) Projev kandidáta koalice SPOLU na premiéra a předsedy ODS Petra Fialy na zahájení horké fáze kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové,

přesně za 20 dní se rozhodne o tom, v jaké zemi budeme žít.

Přesně za 20 dní svedeme ve volbách bitvu o charakter a budoucnost našeho státu. Ne pouze na jedno volební období, ale na dlouhé roky dopředu.
Buďto v nadcházejících volbách zvítězí populisté a extremisté a spolu s nimi i nezodpovědnost, rozhazování a utahování šroubů. Nebo lidé dají přednost demokratickým silám a změně a Česká republika zůstane svobodnou, demokratickou a prosperující zemí.

Ne, vůbec nepřeháním. Tyto volby nejsou o ničem menším. Teď jde opravdu o všechno.

Už nyní vidíme, jak se kormidlo naší země v rukou současné vládnoucí garnitury až příliš často otáčí východním směrem, směrem k východním autoritářským režimům.

A není třeba mít příliš velikou fantazii na to, abychom věděli, jak by to mohlo skončit, pokud se moci v naší zemi znovu chopí ANO za podpory SPD, komunistů, případně dalších extremistických stran. Když vyhrají populisté a extremisté, udělají z nás během několika let nevýznamnou, izolovanou, chudou a ohroženou zemi na východě Evropy. To je něco, co nesmíme v zájmu sebe i našich dětí připustit. V tomto smyslu jde teď opravdu o všechno.

A to bohužel není jediná hrozba, které nyní společně čelíme. Podívejte se na to, jak po osmi letech vlády hnutí ANO a socialistů vypadá hospodaření našeho státu. Naší zemi hrozí v horizontu několika let finanční krach. Máme historický dluh v rozpočtu, přičemž jeho významná část nemá s covidem nic společného. Kde jsou ty peníze? Kam se ztratily? Máte je vy, občané? O tom pochybuji. Jsou snad v nově postavených silnicích a dálnicích? To těžko. Těch pouhých pár desítek kilometrů, co se podařilo dokončit, tolik rozhodně nestálo.

Jedno je jisté: pokud necháme tyto lidi hospodařit dál, čeká nás bankrot státních financí. Ten ale zaplatíme my všichni, každý z nás. Pokud bude pokračovat současné populistické rozhazování, nebude za několik let na fungující zdravotnictví, na důchody ani kvalitní školství. Jen příjemci mnohamiliardových dotací se nám budou hlasitě smát odněkud z francouzské Riviéry. Opakuji: to je něco, co nesmíme v zájmu sebe i v zájmu našich dětí připustit.

Jedinou cestou, jak tomuto katastrofickému, ale bohužel i zcela realistickému scénáři zabránit, je uspět ve volbách a sestavit vládu s těmi, kteří nechtějí státní bankrot, nechtějí referenda o setrvání v EU či v NATO, ale chtějí změnu.

Je naší povinností tuto bitvu svést. Je naší povinností tuto bitvu vyhrát a sestavit vládu, která udělá tečku za politikou posledních osmi let. A na tom se nemohou podílet ti, kteří naši zemi posledních osm let devastovali.

Nebude to jednoduché. Nebojme se nazývat věci pravými jmény: Mají obrovskou moc. Nakoupili si média. Těší se podpoře z Ruska placených konspiračních serverů. A lijí jed do české společnosti. Ničí hodnoty. Rozvracejí vztahy. Uplácejí svoje voličské skupiny. Záměrně staví děti proti rodičům a prarodiče proti vnukům. Nic jim není svaté.

Jejich cíl je zřejmý. Ovládnout Českou republiku a nerušeně dál vysávat naše společné peníze. Za každou cenu. I za cenu naprostého rozkladu tohoto státu, který už nyní není schopen důvěryhodně vyšetřit ani dotační aféry svých představitelů, ani ekologickou katastrofu na řece Bečvě.

To je hrozba, která přesahuje jedno volební období. To je hrozba, jejíž vítězství může naši zemi změnit na dlouhá desetiletí.

Proto vznikla koalice SPOLU. Proto se spojili zodpovědní, slušní a schopní lidé, aby této zemi nabídli jinou a lepší budoucnost.

Dnes zde stojíme jako tým. Společně s Markétou Pekarovou Adamovou, Marianem Jurečkou a tisícovkami členů našich tří stran. Každá z našich stran musela udělat nějaký kompromis ve prospěch budoucnosti. Bez toho by SPOLU nevzniklo. Ale pochopili jsme, o co v naší zemi jde.

A proto zde společně stojíme a ve vší pokoře – ale zároveň silně a hlasitě – vám nabízíme změnu. Změnu, která vrátí náš stát k rozumnému hospodaření. Změnu, která přinese všem našim občanům vyhlídky na dobrý život ve svobodné a prosperující zemi. Změnu, která vrátí do naší politiky demokratické hodnoty, spravedlnost a morálku. Změnu, které můžete věřit.

Koalice SPOLU jde do těchto voleb s cílem převzít odpovědnost za další vývoj v naší zemi.

Pokud dostaneme důvěru našich spoluobčanů, pak bychom se chtěli v nové vládě soustředit na pět priorit, které vám nyní krátce představím.

Priorita první: SPOLU zastavíme hrozivé zadlužování České republiky, a to bez zvyšování daní! Ještě pořád stačí, když stát přestane vyhazovat naše peníze z okna. Máme totiž poslední šanci nenechat našim dětem a vnukům dluhy. Za další čtyři roky už bude pozdě.

Již před mnoha měsíci jsme zveřejnili náš detailní program. Kdo jste ho četli, víte, jak toho chceme dosáhnout. Jsme připraveni okamžitě uspořit minimálně 100 miliard korun běžných výdajů státu, aniž by se to dotklo občanů. Významná část těchto úspor půjde na úkor velkých firem, které přijdou o nesmyslné dotace, třeba na údajně inovativní linky na toastový chleba.

Zároveň ale zavedeme přísná rozpočtová pravidla, která do budoucna zabrání neodpovědným politikům, aby zvedali výdaje státu populisticky, bez ohledu na naše rezervy, možnosti a hospodářskou situaci. A také chceme chránit všechny aktivní lidi před plíživě se zvyšujícími daněmi. Zavedeme proto pravidlo daňové brzdy, která stanoví strop daňového břemene. Nad jeho úroveň bude zvyšování daní vyloučené.

Za druhé: SPOLU vám garantujeme jasnou demokratickou a prozápadní orientaci České republiky. A připomínám, že jsme jediná současná relevantní politická síla, u níž o tom nemusíte mít žádné pochybnosti.

Chceme rychle zbavit Rusko a Čínu vlivu na naši politiku a jejich místní pátou kolonu oslabit. Je třeba znovu sjednotit všechny vrcholné představitele našeho státu za vizí demokratické a nezávislé České republiky.

Naše budoucnost totiž leží pouze v naší aktivní evropské a v transatlantické spolupráci. Proto je třeba, abychom do roku 2025 dokázali vynaložit slíbená 2 procenta HDP na naši obranu. Nikoliv jen kvůli našim spojencům, ale zejména kvůli nám samotným. Kvůli naší bezpečnosti, kvůli našemu vlastnímu sebevědomí!

Velikou příležitostí pro prezentaci našich zájmů je blížící se předsednictví Evropské unie. A to je věc, kterou současná vládní garnitura hrubě zanedbává. Nevím, zda je to jen výsledek jejich typické nekoncepčnosti či lajdáctví, nebo je v tom úmysl. Ať už je to jakkoliv, jde o jednu z prvních věcí, kterou chceme hned na podzim napravit. Pokud budeme mít tu šanci.

Ano, dlouhodobě tvrdím, že současná podoba EU je v mnohém přebyrokratizovaná a odtržená od reality. Příkladem mohou být nejnovější návrhy ekologické politiky, postavené na ideologických zákazech a příkazech – tak, jak je to v případě návrhu zakázat auta se spalovacími motory.

Jsem si jistý, že naše vláda, a zejména premiér, mohli na evropské úrovni vyjednat daleko lepší podobu tzv. Green Dealu. Prostor pro to byl. Existuje totiž jen jediný způsob, jak lze úspěšně hájit zájmy českých občanů v evropské politice. A to je být aktivním a respektovaným členem EU.

To ale nejde s premiérem, který má obrovský osobní střet zájmů, to nejde s populisty, kteří vymění naše národní zájmy za dotace pro svoje firmy, to nejde s extremisty, kteří nás chtějí z Evropy odsunout na Východ.

Naší třetí prioritou je modernizace země.

SPOLU zdigitalizujeme ve státní správě všechno, co půjde, a i díky tomu zatočíme s byrokracií. A naučíme český stát opět sloužit vám, jeho občanům.

Všichni tím ušetříme spoustu peněz i času. Není totiž žádný důvod, aby mezi úřady běhal občan, když tam mohou běhat data. Není důvod, abychom neustále dokola dávali úřadům údaje, které už dávno mají. Není důvod, aby podnikatelé a živnostníci byli sluhy byrokratů, kteří je dnes a denně šikanují s novými a novými příkazy a zákazy. Není důvod, abychom se velice rychle nedokázali zbavit minimálně 13 procent úřednických míst, jejichž počet v posledních letech neuvěřitelně narostl.

Ale to není všechno. SPOLU chceme v příští vládě skoncovat i s tou neuvěřitelnou bažinou nejrůznějších předpisů a povinností, v nichž už se dnes nikdo nevyzná, ale každý druhý utopí. Proto zavedeme pravidlo, aby každá nová povinnost automaticky znamenala zrušení dvou stávajících. Každý zákon se navíc bude muset po pěti letech buď opravit, nebo úplně zrušit. Jsem si jist, že těmito kroky se velice rychle dostaneme k tomu, aby minimálně pětina těch takzvaně nezbytných povinností v následujících letech jednoduše zmizela.

Naší čtvrtou prioritou je dát perspektivu našim dětem a vnukům. To se týká zejména krize na trhu s byty. Nechceme, aby mladá generace odcházela do zahraničí, protože se bydlení stane luxusem pouze pro vyvolené. Chceme mladým lidem dát perspektivu u nás doma.

Kombinací podpory mladým rodinám a zrušení zbytečných překážek proto SPOLU zajistíme, aby se v naší zemi postavilo minimálně 40 tisíc bytů ročně.

My ve SPOLU nevěříme na to, že trh s byty rozhýbe další zdanění vlastníků nemovitostí nebo nějaké nové regulace. Jedinou cestou je stavět a zase stavět. Před dvěma měsíci jsme představili detailní seznam opatření, jak toho chceme rychle dosáhnout. Máme na něj velice dobré ohlasy.

Na prvním místě je ale třeba zrušit ten neuvěřitelně hloupý nápad na vytvoření obrovského centrálního stavebního úřadu, jehož zavedení si vládní koalice nedávno prosadila. Stavební řízení je třeba naopak významně zjednodušit. Ne na něj nasadit další tisíce úředníků a nesmyslně tak utrácet další desítky či stovky milionů.

Tyto peníze mají jít někam úplně jinam. Na podporu mladých rodin a všech těch, kteří jdou do svého prvního bydlení. Dejte šanci koalici SPOLU a já vám garantuji, že v naší zemi se znovu začnou stavět dostupné byty.

Naše pátá vládní priorita je zaměřena na modernizaci vzdělávání. Týká se všech, kteří mají děti a vnuky. A záleží jim na tom, co, jak a kde se budou učit. A co z nich jednou bude.

SPOLU budeme všemi prostředky podporovat moderní vzdělání našich dětí, protože věříme, že jedině v tom je budoucnost české ekonomiky.

Nepřeháním, když řeknu, že miliony českých rodičů a prarodičů si uprostřed pandemie, díky distanční výuce, uvědomilo, jak velký problém je současný český vzdělávací systém. Jak je v mnoha směrech rigidní, jak posiluje nerovnosti a nenabízí všem dětem stejnou šanci, jak neodpovídá potřebám života ve 21. století.

V různých částech naší země mi lidé vyděšeně říkají to samé: Ty děti se učí to, co jsme se ve škole učili už my. A přitom dnes si ty informace mohou obratem najít na internetu. Ale nikdo už je neučí, jak s těmi informacemi pracovat, jak je vyhledávat, kriticky posuzovat, hierarchicky třídit a jak je zasadit do kontextu. Jinými slovy, naše děti se hodně memorují a biflují, místo toho, aby se kreativně vzdělávaly.

To není vina učitelů, ti dělají, co mohou. To je vina státu, který nepochopil, že pokud nebudeme naše děti vzdělávat moderně a stejně, jako to dnes dělá vyspělý svět, pak tomu světu časem nebudeme moci konkurovat. Ani jako vědci, ani jako podnikatelé, ani jako zaměstnanci. Ten vlak už nám začal ujíždět a máme poslední šanci ho chytit.

Koalice SPOLU si to uvědomuje a chce se investicím a rozvoji českého školství věnovat jako svojí páté prioritní oblasti v příští vládě.

Dámy a pánové,

koalice SPOLU vám nenabízí laciné výkřiky na billboardech, nenabízí vám ani voličské úplatky na úkor zbytku republiky a budoucích generací. Nenabízí vám růžovou přítomnost a nezamlčuje vám, že naše budoucnost může být temná. A taková budoucnost může přijít, pokud se nám společně nepodaří zabránit hrozbám, kterým naše země a její obyvatelé aktuálně čelí.

Koalice SPOLU si je vědoma toho, že politici si svoje funkce musí tvrdě odpracovat. Na našem programu pracovaly stovky odborníků tisíce hodin. Víme, co je potřeba udělat. Máme skvěle připravený tým. Jsme připraveni převzít odpovědnost v naší zemi a splnit to, co jsme slíbili.

Současný premiér je členem vlády už osm let. Patří tak k těm nejdéle sloužícím v naší zemi. Když kdysi přišel, nasliboval spoustu věcí. Splnil jich jen žalostně málo. Sliboval, že nezadluží stát. Tomu nyní hrozí krach. Sliboval, že bude stát řídit jako firmu. Sliboval, že bude stavět dálnice, dálnice, dálnice. Pamatujete? Ano, už je to osm let! A kolik jich od té doby postavil?

Chlubil se, že je schopný manažer. V pandemii prohlašoval, že jsme nejlepší na světě a že přebírá plnou politickou odpovědnost. Všichni víme, jak to dopadlo. Zemřelo tu 30 tisíc našich spoluobčanů. Významná část z nich zbytečně. Jen málo evropských zemí na tom bylo v covidu tak špatně jako my.

Všichni dobře víme, že neúspěchy jsou nedílnou součástí života i politiky. Nikdo na ně není pyšný. Zpravidla nám ale nabízejí šanci poučit se, přehodnotit svoje názory a postupy, přiznat si chyby. Ovšem to dokážou jen lidé, kteří jsou zodpovědní a také do jisté míry morálně silní.

Stranám koalice SPOLU je občas, právě populisty a extremisty, předhazováno, že už tady přeci vládly, že taky všechno nezvládly, že dělaly chyby.

Ano, to je pravda. Stal jsem se členem a předsedou ODS v době, kdy tato strana odešla z vlády a čelila největší krizi důvěry ve své historii.

Osm let jsme ale tvrdě pracovali. Urazili jsme dlouhý a těžký kus cesty. A nyní tady, s našimi tradičními partnery, stojíme a se vší pokorou se SPOLU ucházíme o přízeň voličů. Jsme posíleni, poučeni a dobře připraveni. A i proto máme s vaší pomocí v těchto volbách šanci zvítězit.

Rád bych se proto nyní obrátil na všechny ty, kteří o nás stále pochybují. Chci vám nyní nabídnout svoji ruku a ujistit vás, že vás nezklameme.

Jsme připraveni pomoci celé České republice a všem našim spoluobčanům. Jsme změna, které můžete věřit!

Dámy a pánové,

vám všem, kteří nás budete volit, mohu se vší vážností slíbit, že pokud od vás dostaneme možnost podílet se na správě naší země, pak na konci příštího volebního období budeme mít Českou republiku, která bude mít stabilizované veřejné finance a bude v dobré kondici.

Budeme mít hotovou důchodovou reformu, která zajistí, že se současní čtyřicátníci nebudou bát o své penze.

Bude u nás dostupnější bydlení, zejména pro mladé rodiny a pro ty, kteří hledají svůj první byt. Budeme mít nové dálnice a silnice a připravené napojení na evropské vysokorychlostní tratě.

Lidé už nebudou muset stát ve frontách na úřadech, ale vyřídí si věci jednoduše a z domova.

Budeme mít modernizované školy a děti se budou učit to, co je důležité.

Budeme mít zemědělství, které bude šetrnější k přírodě, a voda bude samostatně chráněna jako klíčový prvek v české a moravské krajině.

A hlavně budeme opět hrdí na to, že jsme prosperující, zdravou a sebevědomou součástí demokratického světa.

Určitě sami vnitřně cítíte, jak velká to bude změna proti tomu, co tady máme dnes.

Dámy a pánové, ještě o něco bych vás chtěl poprosit: nepropadejme prosím skeptickým náladám a pocitům, že váš hlas nic nezmění. Naopak! Buďme optimističtí a využijme šanci, kterou máme – a využijme ji naplno. Změna je možná a já věřím, že naše země se může znovu nadechnout.

SPOLU máme jedinečnou šanci změnit Českou republiku k lepšímu. Tak ji nepropásněme!

Pojďme společně odstartovat změnu. Už za několik dnů.

Pojďte do toho s námi! Protože teď jde o všechno.

Petr Fiala

předseda ODS