20. listopadu 2020

ODS: Zaměstnanci se dočkali, prosadili jsme zrušení superhrubé mzdy

(www.ods.cz) Občanští demokraté prosadili v noci ze čtvrtka na pátek ve Sněmovně zrušení superhrubé mzdy. Díky tomu si všichni zaměstnanci polepší o tisíce korun ročně. Nejsilnější opoziční strana se o prosazení jednoho z pilířů svého volebního programu zasazovala více než dva roky.

„Díky naší vytrvalosti a zdravé tvrdohlavosti můžeme přinést všem zaměstnancům skvělou zprávu. Od příštího roku jim zůstane v peněženkách o přibližně 7 % čistého navíc. Po více než dvou letech se nám totiž podařilo ve Sněmovně získat podporu pro zrušení superhrubé mzdy a prosadit tak další pilíř z našeho předvolebního programu. Po zrušení daně z nabytí nemovitosti jde o druhý velký daňový úspěch občanských demokratů v tomto volebním období. Ukazujeme, že i z opozice lze prosazovat věci, které lidem skutečně pomůžou. V dnešní složité situaci totiž lidé potřebují peníze víc než jindy,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Nejde o žádnou zanedbatelnou změnu. Zrušení superhrubé mzdy se dotkne 4,5 milionu zaměstnanců, kterým ročně zůstanou desítky tisíc navíc. Například zdravotní sestra s obvyklou mzdou 31 tisíc korun bude moci příští rok počítat s téměř 20 tisíci navíc,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Další skvělou zprávou je zvýšení základní daňové slevy na poplatníka o přibližně devět tisíc korun, které jsme rovněž opakovaně navrhovali. Cílem pravicových stran by mělo být omezení přerozdělování a snižování daňového břemene. A přesně toho jsme dnes po několikaleté práci dosáhli. Jsem bytostně přesvědčen, že s penězi umí nejlépe zacházet ti, kteří si je vydělali skutečnou prací, ne úředníci, kteří je přesouvají z jedné excelové tabulky do druhé,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Občanští demokraté zveřejnili na webu daňovou kalkulačku, kde si může každý spočítat, kolik peněz mu zrušení superhrubé mzdy přinese - https://www.ods.cz/kalkulacka