16. září 2020

Lžimarketing musí skončit a vláda musí konat

(www.ods.cz) Předseda ODS Petr Fiala vyzval ve Sněmovně premiéra Babiše k tomu, aby přestal bagatelizovat koronavirovou situaci v ČR a začal poslouchat opozici. Občanští demokraté zároveň navrhli pět konkrétních bodů, které podle nich povedou ke zlepšení situace.

„Bohužel se ukazuje, že vláda promrhala měsíce a měsíce. Bohužel je zřejmé, že na druhou vlnu koronaviru není Česká republika připravena. Očekávám od premiéra, že přestane vinit média a opozici, a že začne poslouchat, místo aby bagatelizoval situaci. Proto v Poslanecké sněmovně navrhujeme:

  1. Konečně vyměnit ministra Vojtěcha a obsadit resort osobou, která vrátí autoritu odborným řešením. Považuji za nevyhnutelné, aby vláda poslala veřejnosti vzkaz, že končí období chaosu, protiřečení a lakování věcí na růžovo.
  2. Restartovat krizový štáb a svěřit mu návrhy řešení, které bude vláda respektovat. Potřebujeme spolupráci na ústavní úrovni namísto svévolného rozhodování na nějakých nepřehledných vládních fórech.
  3. Iniciovat jednání s řediteli škol a učiteli a zajistit podmínky, aby základní školy zůstaly v co největší míře a co nejdéle otevřené. Zajistit podmínky pro učitele, aby mohli vyučovat s kvalitními respirátory, eventuálně dalšími ochrannými prostředky. Zároveň definovat nejvíce ohrožené skupiny a vybavit je ochrannými prostředky.
  4. Znásobit kapacity hygieny, aby fungovalo trasování jako základní předpoklad udržení počtu nakažených ve zvládnutelných mezích. Řekněme si, kolik má být trasovací kapacita – konkrétně. Co je k tomu potřeba. Anebo si řekněme, že to už nemá význam. Ale především otevřeme data a buďme konkrétní.
  5. Znovu apelujeme: pojďme ekonomicky podpořit živnostníky, malé a střední podnikatele, matky samoživitelky a všechny ohrožené důsledky koronavirové krize,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.
Petr Fiala

předseda ODS