6. ledna 2020

ODS: Závěry Evropské komise nejsou překvapením. Čeští zemědělci jsou ohroženi neoprávněným postupem premiéra

(www.ods.cz) Podle neoficiálního výsledku auditní zprávy zemědělských dotací přidělených společnosti Agrofert, kterou zveřejnil server neovlivni.cz, došlo generální ředitelství pro zemědělství k tomu, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů.

„Závěry auditu pro nás nejsou překvapením. Po celou dobu říkáme, že Andrej Babiš je v obrovském střetu zájmů, který v konečném důsledku bude poškozovat občany ČR. Pokud Agrofert přijde i o zemědělské dotace v řádech stamilionů Kč, bude to pro něj jistě nepříjemné. Obavám se ale, že Andrej Babiš si tento ‚výpadek příjmů‘ bude chtít kompenzovat na úkor českých občanů ještě v mnohem větší míře, než jak dělá doposud prostřednictvím národních dotací a zakázek pro své firmy. Naším prvořadým cílem je, aby si Andrej Babiš nezalepoval díry v rozpočtu Agrofertu z rozpočtu ČR a tedy peněz českých občanů. A k tomu využijeme všech prostředků, které se nabízejí. Na jednání Sněmovny je nyní například přerušen bod týkající se auditní zprávy o střetu zájmu Andreje Babiše, kterým se bude Sněmovna zabývat po přednesení zprávy kontrolního výboru, nejpozději však do konce ledna. V úsilí projednat věc v Poslanecké sněmovně budeme pokračovat, aby se nestalo, že vláda bude jednat v zájmu Agrofertu a ne ČR. Není možné, aby na osobní střet zájmu premiéra doplácela ČR a její občané,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Hamižnost premiéra opět ohrožuje Českou republiku. Již druhý orgán Evropské komise konstatoval, že koncern Agrofert nemá mít nárok na dotace. Opět se potvrdilo, že zcela účelovým vyvedením společnosti do svěřenského fondu nelze zakrýt skutečné vlastnictví společnosti členem vlády, což zákon zcela logicky zakazuje. Nelze být zároveň příjemcem dotací i tím, kdo nastavuje pravidla čerpání. Česká republika musí urychleně zastavit vyplácení těchto neoprávněných dotací a přijmout nápravná opatření, aby nehrozilo zastavení celého dotačního programu určeného pro zemědělce. To by bylo likvidační pro řadu rodinných farem a malé zemědělce, kteří by nebyli schopni konkurovat zahraničním farmám,“ dodává europoslankyně Veronika Vrecionová.