31. května 2019

ODS: Peníze, které má ČR vrátit, musí zaplatit Agrofert ze svého

(www.ods.cz) Občanští demokraté chtějí, aby v případě prokázání střetu zájmů Andreje Babiše vrátil veškeré prostředky Agrofert ze svého. Předseda ODS Petr Fiala vyzval také k pozastavení všech dotací pro firmy ze svěřenského fondu premiéra. Předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura požaduje, aby ministerstva zveřejnila veškeré odpovědi, které budou Evropské komisi zasílat.

„‚Podnikání‘ holdingu mají platit všichni občané, kteří poctivě pracují, ze svých daní? Budeme požadovat zveřejnění rozhodnutí Evropské komise, vyčíslení, o kolik jde peněz od roku 2018 a zároveň mezi lety 2014-2018, kdy byl Andrej Babiš ministrem financí, kolik peněz získal Agrofert z EU a z ČR. Dále požadujeme, aby peníze, které musí český stát vrátit, dále vymáhal od Agrofertu a také okamžité zastavení všech dotací pro Agrofert, až do vyjasnění celé situace,“ řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Zároveň žádáme, aby Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejňovala veškeré odpovědi, které v reakci na zprávu Evropské komisi budou zasílat. Je krajně neobvyklé, že na tuto zprávu budou reagovat ministři nominovaní hnutím, ve kterém je předsedou osoba, které se zpráva týká. Tento postup omezuje nestrannost daných orgánů,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Na společné schůzce zástupců nevládních stran (mimo SPD) se zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a ČSSD dohodli na následujících požadavcích:

  • Zveřejnění auditní zprávy, která byla zaslána do České republiky
  • Zastavení proplácení všech dotací pro holding Agrofert
  • Příprava odpovědi pro Evropskou komisi členy vlády, kteří nejsou nominováni hnutím ANO
  • Projednání mimořádného bodu k závěru auditu v úterý 4. června jako prvního bodu jednání