1. listopadu 2018

Dvacet minut Radiožurnálu: Voliči nás vnímají jako alternativu k hnutí ANO

(Radiožurnál) Příští parlamentní volby budou o tom, že se voliči budou rozhodovat mezi tím, zda Českou republiku povede hnutí ANO, nebo ODS. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká předseda ODS Petr Fiala, podle kterého občanští demokraté výrazně posílili na komunální úrovni a voliči oceňují jejich politiku.

 
„Ukázali jsme, že hnutí ANO není neporazitelné, není absolutním vítězem všech typů voleb. Všechny čísla dohromady ukazují, že úspěch ODS ve volbách je zjevný,“ vysvětluje Petr Fiala.
 
„Chceme být součástí EU, ale potřebujeme se podílet na reformách.“ Petr Fiala
 
Dodává také, že se ukazuje, že hnutí ANO nebude absolutně ovládat českou politiku a jeho alternativou je pro ně ODS. „Musíme pracovat na tom, aby alternativa byla silnější, aby byla nejenom politická a programová, ale aby byla skutečně i mocenská,“ dodává.
 
Poslanecká sněmovna hlasovala o vydání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka v případě jeho obvinění za pomluvu. Z poslaneckého klubu ODS pro vydání hlasovalo 10 poslanců včetně Petra Fialy, ostatní se buď zdrželi, nebo hlasovali proti. „V tomto případě máme volné hlasování, je to otázka posouzení, svědomí, míry závažnosti jednotlivých poslanců, to se musí respektovat,“ nastiňuje.
 
Šéf občanských demokratů také zdůrazňuje, že vystoupení Zdeňka Ondráčka ho nepřesvědčilo o tom, že by měl hlasovat pro jeho nevydání. „Poslanec Ondráček postrádá míru sebereflexe a určité pokory,“ uzavírá.
 
 
Přepis rozhovoru:
 

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Občanští demokraté září v poslední době spokojeností. Strana posílila v senátních volbách, těsně vyhrála v Praze, a proti očekávání sebrala hnutí ANO primátorský řetěz v Brně. Jaké jsou její další ambice, a je dlouhodobě udržitelné členství Václava Klause mladšího? Mým dnešním hostem je předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Dobrý den, vítám vás.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, vy jste po volbách poté, co byly sečteny výsledky, nešetřil chválou. Byl jste spokojený s tím, jak Občanská demokratická strana dopadla. Jak to vnímáte s odstupem pár dní. Je ta spokojenost stejná, nebo se třeba na ty výsledky díváte jinak?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem někdy začátkem tohoto roku zformuloval politickou tezi, že Občanská demokratická strana bude alternativou k hnutí ANO. Tehdy to někteří brali jako řečnický obrat, ale tyto volby jednoznačně ukázaly, že voliči nás tak vnímají, že nás chápou jako alternativu k hnutí ANO. A já k tomu dodávám to, co už jsem řekl před těmito volbami, že podle mě příští parlamentní volby budou o tom, že se lidé budou rozhodovat mezi tím, zda Českou republiku povede hnutí ANO nebo Občanská demokratická strana. To je náš politický cíl a myslím, že tomuto tyto volby výrazně napomohly. Takže my ty výsledky přijímáme s pokorou. My je přijímáme střízlivě, ale je jasné, že jsme vyhráli senátní volby, je jasné, že jsme výrazně posílili na komunální úrovni. Je jasné, že voliči oceňují naši politiku, rozumí tomu, co jim programově nabízíme, a to je pro mě důležité.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Říkáte, že jste výrazně posílili na komunální úrovni, nicméně, pokud bychom to vzali třeba počtem mandátů komunálních zastupitelů, tak je to zhruba stejné, jako to bylo ve volbách před čtyřmi lety. Pokud jde o to, jak občanští demokraté bodovali ve velkých městech, tak vítězství, pokud se nepletu, jste zaznamenali jenom v Praze z těch skutečně velkých měst. Tak jestli přece jen jste s tím tak spokojeni, jako to zní. Jestli tam ty rezervy pro občanské demokraty ještě nejsou?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Rezervy jsou všude, protože my chceme volby vyhrávat, ale ten výsledek voleb je jasný. Já když si vzpomenu na komentáře i novinářů před volbami, tak nikdo nečekal, že budeme mít takovýto úspěch. My jsme ve velkých městech posílili velmi výrazně, někde skutečně i násobně. Příkladem může být třeba město, ve kterém já žiji, to je tedy Brno. Ale posílili jsme na celém území České republiky. Nemusím jmenovat jen Brno, vezměme si třeba České Budějovice, kde vlastně ten nárůst je o 10% bodů, a to nejsou opravdu malá čísla. A jeden z našich politických cílů bylo skutečně posílit ve velkých městech. A když se bavíme o těch číslech a o interpretaci voleb, ano, počet mandátů, ve kterém jsme také zvýšili to svoje zastoupení na celém území České republiky, je jedna věc, ale druhá věc je, počet lidí, kteří nás volili a počet hlasů, které jsme dostali. A tady, když srovnáme s těmi předcházejícími volbami, tak máme asi o 60 % víc hlasů. To je samozřejmě dáno těmi velkými městy a specifiky těch komunálních voleb, ale to je číslo, které pro nás je také podstatné. Ten výsledek je důležitý. A myslím, že nikdo by nečekal, že vyhrajeme tak jasně, tak v podstatě drtivě senátní volby, a to je také důležité.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Tomu rozumím. Když už jste zmínil ten počet hlasů, tak jestli teď narychlo správně počítám, když tady ty počty hlasů mám vypsány, tak třeba hnutí ANO ale pořád získalo o 30 % více těch hlasů v komunálních volbách. Vy 12,5 milionu hlasů, hnutí ANO 16,7 milionu hlasů. Takže ten rozptyl je pořád poměrně velký.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To máte pravdu. A je naším úkolem, abychom pracovali na tom, aby v příštích parlamentních volbách jsme dokázali hnutí ANO porazit. Ale v tuto chvíli jsme se mu výrazně přiblížili a udělali jsme ještě jednu věc, která mi připadá důležitá pro celou Českou republiku. My jsme ukázali, že hnutí ANO není neporazitelné, že nedokáže vyhrát všude, kde si řekne, že není absolutním vítězem všech typů voleb. Kolikrát Andrej Babiš řekl, jak mu záleží na Praze a v Praze jsme vyhráli my, a tak bych mohl pokračovat. Nezapomeňme ani na ty celostátní volby, tedy na senátní volby, kde hnutí ANO vůbec neuspělo. Uspěli jsme naopak my. Takže tady všechna ta čísla dohromady ukazují, že ten úspěch ODS v těch volbách je zjevný, není to něco, nad čím bych jásal. Já jenom střízlivě to hodnotím, srovnávám čísla s minulými volbami, srovnávám trendy v české společnosti. A myslím si, že tady se jasně ukázaly dvě věci. Hnutí ANO není neporazitelné, nebude absolutně ovládat českou politiku a druhá věc, jeho alternativou, a to řekli voliči, to jsem si nevymyslel já, je pro ně Občanská demokratická strana. A my musíme pracovat na tom, aby ta alternativa byla silnější, aby byla nejen politická a programová, ale aby byla skutečně i mocenská.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jak si vysvětlujete to, že hnutí ANO dokázalo získat v pražských komunálních volbách, které byly klíčové, nejen pro nás, pro vás, ale i pro hnutí ANO, dokázalo získat zhruba 15 % hlasů. Byli sice pátí, nicméně ten rozestup v počtu zastupitelů v tom konečném výsledku je velmi těsný, protože všechny strany se seřadily velmi stěně za sebou. Jak si vysvětlujete, že skutečně takto relativně zabodovali po čtyřech letech neúspěšné vlády jejich primátorky Adriany Krnáčové?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Komunální volby jsou určitým, ve velkých městech, mluvím teď o velkých městech, jsou samozřejmě směsí těch vlivů komunálních, ale také celostátních. Pro Prahu to platí absolutně. Takže mě ten výsledek v Praze hnutí ANO ani nepřekvapuje, ale měl by překvapovat všechny, kteří věřili tomu, že hnutí ANO tam vyhraje a že hnutí ANO, když Andrej Babiš řekl: Nám na Praze záleží. Takže dokáže i přes neúspěchy paní Krnáčové v Praze uspět. Ale hnutí ANO to nedokázalo podle mě pro vládnoucí stanu, která čtyři roky spravovala Prahu, říkala nám, jak se všechno spraví a co bude všechno lepší, je jejich umístění v Paze rozhodně neúspěch, zvláště, když poslouchal jsem politické cíle Andreje Babiše před těmito volbami. A já myslím, že to co se stalo v Praze, je jasná zpráva. V Praze jsme vyhráli my volby.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ano, vyhráli jste vy volby, ale vyhráli jste je ale těsně a ptala jsem se proto, jestli třeba si teď zpětně neříkáte, že jste mohli tu situaci, náladu v Praze lépe zprofitovat. Řekněme i velkou kritiku vůči Andreji Babišovi, která se objevila v Praze, probíhalo v poslední době řada demonstrací, tak jestli jste třeba tu náladu nemohli vytěžit lépe. Jestli jste si třeba už stihl udělat analýzu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem nejen realistický politik, ale i racionální člověk. My jsme v Praze ty volby vyhráli. A já mohu jen gratulovat pražským kolegům. My se samozřejmě vždycky bavíme o tom, co se dalo udělat lépe a co uděláme příště jinak, ale v Praze jsme volby vyhráli. V řadě jiných měst jsme výrazně uspěli a to svědčí o tom, že tak, jak jsme přistupovali k těm volbám, to bylo správné. A to není žádnými marketingovými triky a jestli jsme se v kampani posunuli tam nebo jinam. To je prostě na základě toho, že lidé rozumí našemu programu, rozumí naší politice a vědí, že chceme něco udělat s byrokracií, že chceme, aby se tady investovalo do věcí, které zajistí naši budoucnost. Že jsme připraveni snížit daně, že jsme připraveni prostě řešit věci, které naše voliče trápí, a to se odráží ve výsledku těch voleb.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jakou máte ambici směrem k příštím volbám, které nás čekají a to jsou evropské volby v květnu 2019. Dokáže Občanská demokratická strana vyhrát už tyhle volby nebo ještě ne? Ano a za rohem jsou druhé volby.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Teď skončily jedny volby. Ano, já se ještě zabývám těmi dopady těch voleb a jednáním v Senátu a v jednotlivých obcích a městech, kde jsme uspěli. Ale samozřejmě na evropské volby se už připravujeme. Pro nás je důležité, aby naše politika vůči Evropě nebo v rámci Evropy, politika, kterou ODS má a která je podle mě velmi rozumná a představujeme ten rozumný hlas mezi těmi proevropskými za každou cenu a těmi, kteří chtějí z Evropské unie vystoupit za každou cenu. A my nabízíme jasný program, který říká: musíme být součástí a chceme být součástí Evropské unie, ale potřebujeme se podílet na reformách, které Evropskou unii čekají. Tak aby tento jasný hlas v české politice byl co nejsilnější, proto budeme dělat co můžeme. Diskutujeme o tom, jak bude vypadat naše kandidátka. Jsme demokratická strana, takže začaly probíhat pomalu ty procesy vybírání osobností v různých místech České republiky, tento proces chceme skončit do ledna tak, aby poměrně včas už naši voliči věděli, které osobnosti nás budou reprezentovat do evropských voleb a budeme se bavit i o programu tak, abychom co nejvíc uspěli.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ano, ale ptala jsem se na ten cíl, máte cíl ty volby už vyhrát?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Máme cíl být co nejsilnější. Já v tuto chvíli nejsem schopen říct, jestli je vyhrajeme, ale naším cílem je, abychom byli co nejsilnější, což znamená samozřejmě ty volby vyhrát. Ale to, co mohu říct zcela jistě, je cíl do příštích parlamentních voleb, a k tomu směřujeme, abychom tam voličům nabídli takovou alternativu, že budou volit mezi tím, jestli Českou republiku povede hnutí ANO nebo Občanská demokratická strana. A na tomto politickém cíli samozřejmě budeme pracovat i v těchto evropských volbách.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Posloucháte odpovědi mého dnešního hosta, kterým je předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Pane předsedo, Poslanecká sněmovna včera hlasovala o vydání, o zbavení imunity komunistického poslance Zdeňka Ondráčka v případu jeho obvinění za pomluvu. Z vašeho poslaneckého klubu pro vydání hlasovalo deset poslanců včetně vás. Ostatní se buď zdrželi nebo hlasovali proti. Nemrzí vás to, nebo jak se na to díváte na to, jak se k tomu postavili vaši kolegové?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vůbec mě to nemrzí. My jsme o tom vedli debatu v rámci našeho poslaneckého klubu a v případě vydání poslance Ondráčka platí to, co úplně u všech případů vydání nebo žádosti o vydání. My máme v tomto případě volné hlasování. Je to otázka posouzení a svědomí a míry závažnosti jednotlivých poslanců, a to se musí respektovat. My tak k tomu vždycky přistupujeme, a podle mě je to tak správné. Ty argumenty.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A proč ne osobně. Co byly vaše argumenty pro to, abyste hlasoval pro vydání?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ty argumenty u každého jsou trošku jiné a řada kolegů měla třeba dojem, a naprosto oprávněný, že ten způsob toho trestního oznámení a to, že se to neřeší občanskoprávně a tak dále, že je určitým narušením imunity. Já jsem ten pocit neměl a já upřímně řečeno, já jsem šel si poslechnout vystoupení pana poslance Ondráčka, protože jsem měl informaci od našich členů mandátového a imunitního výboru, že tam pan poslanec odmítl mluvit, tak řekl, že to řekne na plénu a mně to jeho vystoupení nejen nepřesvědčilo o tom, že bych měl hlasovat pro jeho nevydání a naopak mě přesvědčil, že mám hlasovat pro jeho vydání. Myslím si, že poslanec Ondráček postrádá potřebnou nebo pro mě důležitou míru nějaké sebereflexe a určité pokory, a to byl pro mě jeden z důvodů, proč jsem hlasoval pro to vydání. A pak vám řeknu ještě druhý důvod, aniž bych se chtěl tou kauzou, která podle mě není moc důležitá, nějak dál zabývat. On není trestně stíhán za nějaký čin, který by se dotýkal politiky. Není to za jeho hlasování v zastupitelstvu, nebo něco, kde já jsem opravdu proti vydávání politiků. Ale je žalován za pomluvu vůči jinému člověku a tam si myslím, že není důvod pro to, aby se nemohlo to řešit před soudem a současně bych k tomu dodal, že ani ta míra trestu, který může následovat, není taková, aby mu to bránilo ve výkonu poslaneckého mandátu. To byly moje důvody, proč jsem hlasoval pro.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna otázka k tomu tématu, prosím, pokud možno o stručnější odpověď. Má podle vás být v trestním zákoníku paragraf o pomluvě? Má být pomluva trestným činem?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nejsem právník a přiznám se, že jsem se tou otázkou nikdy nezabýval.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ona souvisela zrovna s tímto hlasováním.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pro mě ne. Já jsem měl ty důvody, které jsem vám řekl. A nemám ambici teď měnit trestní zákoník, ale jsem spíš toho názoru, že ano.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dalším tématem, které jsem si připravila, je otázka Václava Klause mladšího a jeho spolupráce s Občanskou demokratickou stranou. Je podle vás udržitelné dlouhodobě, aby Václav Klaus mladší zůstal členem Občanské demokratické strany? A ptám se proto, že v řadě otázek, které bývají mediálně velmi sledované, přetřásané, se jeho postoje rozchází s postoji zbytku nebo velké části Občanské demokratické strany. Tak jak to vnímáte vy, prosím?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já myslím, že to je spíš otázka na Václava Klause mladšího.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
To je otázka na vás.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to je otázka na Václava Klause mladšího. Já takovou otázku dostávám jenom od médií, která samozřejmě mají rádi konflikty a určité vyhrocení situace. V Občanské demokratické straně se ta otázka neklade a vlastně ani voliči mi ji nekladou. Václav Klaus mladší je člověk, který je členem našeho poslaneckého klubu. Je to člověk, který je předsedou školského výboru, protože to souvisí s jeho odbornou kompetencí a tím co v životě dělal. Ale jinak je to řadový člen Občanské demokratické strany, který nemá žádnou stranickou funkci. Takže jeho názory jsou názory, které vyjadřuje sám Václav Klaus mladší.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Je to jeden z poslanců, takže má výrazně významnější postavení.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To já nepopírám. Já jsem také řekl, jak to je a proč to tak je. Ale z hlediska stranické struktury je to tak jak říkám já, a proto není potřeba přeceňovat třeba osobní názory Václava Klause mladšího, které se někdy skutečně rozcházejí s míněním Občanské demokratické strany. On to ví, my mu to říkáme, Václav Klaus mladší v některých věcech rád provokuje, ale není to hlas, tam kde se vyjadřuje tímto způsobem. To není hlas ODS. Já myslím, že naši voliči to docela dobře rozlišují.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Že to není hlas ODS?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
V té chvíli, kdy se třeba vyjádří k vojenským misím, tak určitě ne. Je to názor Václava Klause mladšího. Názor politické strany se přece neformuluje tak, že si vezmete, co říká každý ze 14 tisíc členů. Názor politické strany, a proto máme demokratické orgány, a proto máme stranické vedení, a proto máme vedení jednotlivých regionů.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Co třeba jedno z posledních hlasování na půdě Poslanecké sněmovny, kde se Václav Klaus k tomu rozhodnutí postavil jinak, než zbytek Občanské demokratické strany, a to bylo v případě debatě o cestě Radka Vondráčka do Ruska, kde se pan předseda sněmovny setkal s politiky na sankčním seznamu Evropské unie, Spojených států. A Václav Klaus mladší podpořil usnesení, které říkalo, že ta cesta byla v pořádku. Vadilo vám to?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vadilo. Ale neměli jsme závazné hlasování. Mohl se takto rozhodnout. Dal tím najevo nějak svůj názor a to je všechno. To není názor Občanské demokratické strany. Kdybyste se podívala, jak hlasoval třeba náš místopředseda Občanské demokratické strany, tak zjistíte i jiné hlasování. Já v tom nevidím vůbec žádný problém. Velká politická strana všude ve světě unese různé hlasy.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Počkejte, vy nevidíte problém s tím, když například Václav Klaus mladší podporuje v senátních volbách kandidáta jiné politické strany, byť vaše politická strana v tom samém obvodu také staví kandidáta.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Paní redaktorko, já jsem vám jasně řekl, že nevidím problém v tomto hlasování, které jsme měli jako hlasování povinné. Ale já myslím, že jsem vám odpověděl dost jasně, že tady ztrácíme čas, asi pět minut se bavíme o Václavu Klausovi mladším. Já se do tohoto pořadu dostanu tak jednou za rok, tak mně by připadalo lepší, kdybych se věnoval nějakým jiným otázkám a myslím, že vy už jste mi položila otázky, řekla jste, co jste chtěla, já jsem odpověděl a nechme na posluchačích, ať si řeknou Václavu Klausovi mladšímu sami, co si o tom myslí. Ať jsou spokojeni s mou odpovědí.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
On ten pořad funguje tak, že já tady dávám otázky, na které vy my odpovídáte. Proto jste přišel k nám na rozhovor.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Však já vám také pěkně odpovídám. Jenom říkám svůj názor.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Poslední otázka k tomu tématu, pane předsedo, když říkáte, že vám nechodí žádné nespokojené hlasy členů ODS nebo voličů vůči Václavu Klausi mladšímu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To jsem neřekl. Já jsem řekl, že na debatách se se mnou lidé baví především o tom, jaká je naše politika, co chceme prosadit v oblasti daní, co uděláme pro to, abychom jezdili po lepších silnicích a ne tyto věci a že naši voliči dokáží rozlišit mezi oficiálním postojem ODS a názory jednotlivců.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Myslíte, že by Václav Klaus mladší dnes ve volbách získal znovu výrazně více preferenčních hlasů než vy, tak jak se to stalo v posledních parlamentních volbách? Na kolik rezonují ty jeho názory podle vás?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ono s to za prvé nestalo, ale to není důležité. Já se tady nebudu bavit ani o minulých volbách ani nebudu spekulovat o tom, kolik hlasů by kdo získal. Mně to nepřipadá vůbec důležité. Pro mě je důležité, kolik hlasů získá.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Václav Klaus mladší nezískal více preferenčních hlasů než vy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme to počítali třeba Praha a Brno. Tak ten výsledek bude.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
V absolutní číslech 22 tisíc versus 13 tisíc.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
O tomto si vůbec nehrajme. Já jsem byl lídr celostátní Občanské demokratické strany, odpovídám za výsledek ODS. Já jsem nedělal svoji kampaň preferenčních hlasů.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Abychom ale nerelativizovali zřejmá čísla, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já to klidně, paní redaktorko, relativizuji a klidně si na těch číslech trvejte, a bude vám to připadat zajímavé, stejně jako vám připadá nejzajímavější na ODS nějaké kontroverzní názory Václava Klause mladšího. Ale mně nechte právo na to, aby mě to nepřipadalo zajímavé a nechte našim posluchačům právo na to, aby si vybrali, jestli je pro ně zajímavější váš postoj nebo můj postoj. A můj postoj je takový, že odpovídám za výsledky Občanské demokratické strany, Občanská demokratická strana vyhrála senátní volby, Občanská demokratická strana uspěla v komunálních volbách, Občanská demokratická strana nabízí lidem poctivou politiku, která má smysl, se mnou přichází slušnost, kompetence a politika, které lidi rozumí. A to, že jsme velká politická strana, která má různé osobnosti, různé temperamenty, to je jen dobře. A v naší politické straně lidé vidí osobnost paní Němcové, vidí kontroverzní názory Václava Klause mladšího a naši voliči nám dávají důvěru, protože chápou, že velká politická strana může mít různé temperamenty, různé důrazy a různé osobnosti, které ji reprezentují.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mým hostem zůstává předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Pane předsedo, jak se dnes už po volbách díváte na otázku toho, jestli by Česká republika měla přijmout syrské sirotky, což je otázka, se kterou přišla lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Ona se tuším dnes nebo včera vrátila z Řecka, kde byla vyjednávat s řeckými úřady o této otázce. Když utichly emoce předvolební kampaně, jak se na to díváte dnes? Podpořil byste to, aby Česká republika přijala, nabídla Řecku pomoc skutečně s těmito uprchlíky, se syrskými sirotky?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jedním z důvodů, proč jde ODS nahoru, je to, že říkáme po volbách to, co jsme voličům říkali před volbami. A já jsem se opakovaně k těm sirotkům vyjádřil. To téma je do značné míry nebo bylo aspoň v minulosti, jak jsem ho já sledoval hypotetické, protože žádní konkrétní syrští sirotci nebyli. Bylo to téma, které bylo zneužito premiérem v předvolebním boji. Mně připadá ta debata trošku absurdní a nechápu, kdo by prostě dokázal, když mu před dveřmi stojí plačící opuštěné dítě, tak ho odmítnout. Já ten politický cynismus Andreje Babiše v tomto případě jsem vůbec nechápal. Ale na druhé straně máme-li se bavit o syrských sirotcích, tak se musíme bavit o konkrétních dětech, kterým má Česká republika pomoci a pak je to samozřejmě naprosto logické a jasné.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Nicméně tedy chápu, že v zásadě ano, že byste to podpořil. Nemáte s tím problém?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Počkejte, to je dokonce jinak. Já si nedovedu představit, že by někdo uvažoval jinak. To není debata o masové migraci, to není debata o nebezpečí, která plynou z nekontrolovaného přílivu často ekonomických uprchlíků. My jsme se tady, jestli jsem to já správně pochopil. Bavili o dětech, které byly konkrétně postiženy válkou, a kterým je potřeba pomoci. A to mi připadá, že je snad debata, která by ani v civilizované společnosti ani nemusela být. Je úplně jasné, že takovým dětem musíme pomoci.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Děkuji za vaše odpovědi, takových bylo dnešních 20 minut Radiožurnálu s předsedou Občanské demokratické strany Petrem Fialou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS