21. února 2018

Komentář k jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem o zahraniční politice

(www.ods.cz) Dnešní setkání s premiérem v demisi Andrejem Babišem nebylo jednáním o sestavování vlády, ale o zahraniční politice a roli České republiky v Evropské unii.


Toto setkání jsem mj. inicioval ze tří důvodů:
 
1) Je jisté, že Evropská unie se bude měnit - a Česká republika se musí podílet na této diskusi a musí být aktivní a také důsledná v prosazovaní vlastních zájmů.
2) Předpokladem úspěšné zahraniční politiky každé země je to, aby na ní byla co největší shoda u nejdůležitějších politických sil doma.
3) ČR nemůže být silná ve svém postoji s menšinovým premiérem v demisi nebo bez důvěry, což se zdá může trvat týdny, ale třeba i měsíce.
 
Proto jsem dnes přišel s několika návrhy a řešeními. Jak posílit pozici ČR, jak zvýšit důvěru v pozici ČR a jak zvýšit informovanost.
Panu premiérovi jsem navrhl, aby u důležitých jednání Evropské rady informoval o průběhu jednání tak, aby relevantní politické síly v zemi věděly, co se děje a co se chystá.
Současně jsem panu premiérovi navrhl, aby došlo k vytvoření základní národní shody v zahraniční politice, která by se promítla do deklarace českých parlamentních stran k EU.
ODS je připravena udělat politický draft dokumentu jako základ takové deklarace a jednat o něm s dalšími relevantními politickými silami.
Dnes je jisté, že Evropská unie se bude měnit - a Česká republika musí být aktivně při tom. Kdyby premiér v demisi naše návrhy přijal, nebude to znamenat, že tím získá politickou a ústavní důvěru. Může to ale posílit pozici ČR v EU. A to v současné době považuji za důležitější, než naše rozpory na domácí půdě.
Petr Fiala

předseda ODS