30. října 2017

Ať se Babiš ukáže

(Euro) Petr Fiala v rozhovoru pro týdeník Euro jednoznačně odmítl vstup ODS do vlády.„Andrej Babiš řekl, jak to všechno po volbách zařídí. Teď má možnost, tak ať sestavuje vládu a ukáže nám, jak ji umí sestavit,“ uvedl Fiala.


Jak se vám žije s vědomím, že jako předseda ODS nejste jejím nejpopulárnějším politikem?

Otázce nerozumím. Jsem velmi spokojen s výsledkem, kterého jsme dosáhli. Jsem velmi rád, že jsme zvýšili počet svých voličů o 50 procent, jsem velmi vděčný, jakého výsledku jsme dosáhli na jižní Moravě, kde jsme navýšili počet hlasů o 70 procent. Jsme druhá nejsilnější strana v České republice a jsme nejsilnější tradiční politická strana. Já i ODS jsme s tím spokojeni a jsme si jisti, že jdeme dobrou cestou. A pro nás je to potvrzení toho, že práce, kterou jsme v uplynulých letech udělali, nachází odezvu i u voličů.

Nejpopulárnějším poslancem ODS se v těchto volbách na základě preferenčních hlasů stal Václav Klaus mladší. Proč to nejste vy?

Já jsem nesoutěžil o preferenční hlasy, byl jsem celostátní lídr ODS a odpovídám za výsledek ODS. Výsledek je nezpochybnitelný. Jsme druhá nejsilnější politická strana. Máme o 200 tisíc voličů více než v minulých volbách. To je přece jednoznačný úspěch. Čeho jsme dosáhli na jižní Moravě a v Brně, to i mě překvapilo.

Přál byste si, aby Václav Klaus kandidoval na lednovém kongresu na předsedu strany?

My jsme demokratická strana, to je obrovská výhoda. Kdo bude ve vedení, o tom rozhodují členové na základě nominací a voleb. Já už jsem před minulými volbami říkal, že nebudu ukazovat na jednotlivé osoby, že budu rád, když si členové zvolí toho, komu věří. A můj úkol je udělat z těch lidí zvolených do vedení tým, který bude fungovat.

Tak jinak. Budete rád, když při volbě předsedy strany získáte konkurenta?

Já nemám takové signály. Já těm vašim otázkám rozumím jen částečně. To, jestli budu mít konkurenta, jak silný budu mít mandát, o tom budou rozhodovat členové naší strany. Nebojte se, že by z těch voleb nevzešlo silné vedení ODS, které bude pokračovat v té cestě, kterou jdeme. Václav Klaus mladší dosáhl pěkného výsledku v Praze, pogratuloval jsem mu, mám z toho radost jako i z dalších úspěchů.

Chcete se stát předsedou Poslanecké sněmovny. Už vám kromě TOP 09 někdo další přislíbil podporu?

My jsme tu nominaci nabídli a vysvětlili důvody. Za nic to nevyměňujeme. Naše přesvědčení je, že je to správné. Ve chvíli, kdy je hnutí ANO tak silné, ve chvíli, kdy je počet stran ve sněmovně tak vysoký, kdy jsou tu strany, které jsou velkou neznámou, kdy jsou tu strany extremistické, to vše vytváří prostředí, v němž považujeme za správné, aby předseda nejsilnější tradiční politické strany a předseda druhé nejsilnější politické strany byl předsedou sněmovny. Aby sněmovna fungovala řádně, aby plnila i kontrolní funkci, abychom vyvažovali moc.

Andrej Babiš vás po volbách pochválil, prohlásil, že jste slušný člověk a že by s vámi do vlády rád šel. Lichotí vám to?

Já se tím nezabývám. Já jsem přišel dělat poctivou politiku a vrátit politice smysl. K poctivé politice patří, že to, co jsme řekli před volbami, děláme i po volbách. Divím se, že se tomu někdo diví. My jsme jasně řekli, že s hnutím ANO nepůjdeme sestavovat vládu, ty důvody jsou jasné. Podívejme se na to, co se tu dělo poslední čtyři roky. Jak se vláda stavěla proti podnikatelům. Nemusím připomínat všechna ta nová byrokratická opatření, komplikace daňového systému a komplikace kolem osoby Andreje Babiše. Jasně jsme řekli, že nepůjdeme do vlády s hnutím ANO, a to děláme i po volbách.

Neexistuje skutečně vůbec nic, co by ODS přimělo k povolební spolupráci s hnutím ANO jak na úrovni koalice, tak i na úrovni podpory menšinového kabinetu?

Andrej Babiš dostal od voličů silný mandát, řekl, že si přeje jednobarevnou vládu, řekl, jak to všechno po volbách zařídí. Teď má možnost, tak ať sestavuje vládu a ukáže nám, jak ji umí sestavit. A pokud to nezvládne, tak ať vrátí pověření (prezidentovi – pozn. red.). Ale v tuto chvíli jsme u prvního kroku a tím je, že Andrej Babiš sestavuje vládu.

A kdyby místo sebe nabídl jiného premiéra, kdyby řekl, že v té vládě nebude, nebo dokonce nabídl premiérský post vám? Ani za těchto okolností nejste ochotni do té vlády vstoupit?

Andrej Babiš je teď na tahu, dostal k tomu mandát. Nemusíme být nějak nervózní, nemusejí novináři dělat za něj tu práci. Ať si tu práci odvede on sám. Andrej Babiš ještě ani nedostal pověření k sestavení vlády. Ať ukáže, jestli to dokáže. S ODS ne. To všichni věděli před volbami a bude to tak i po volbách. Jsme v tom jednotní.

(Autor: Jan Novotný)

Petr Fiala

předseda ODS