31. ledna 2024

ODS blíž k Vám: Veronika Vrecionová, Alexandr Vondra a expert na EU Ondřej Krutílek navštívili Jihočeský kraj, zdejší podnikatelé volají po energetické udržitelnosti či změně zákoníku práce

(www.ods.cz) Brusel by měl podle jihočeských podnikatelů přestat vyvíjet nátlak a nechat lidi rozhodovat se svobodněji. Europoslanci Veronika Vrecionová, Alexandr Vondra a expert na EU Ondřej Krutílek během návštěvy Jihočeského kraje diskutovali s podnikateli o nutném umírnění Evropského parlamentu. Další z řady výjezdů po České republice europoslanci s Ondřejem Krutílkem završili na otevřené debatě se středočeskými členy ODS a veřejností.

„Během návštěvy Jihočeského kraje jsem navštívil i teplárnu v Českých Budějovicích, která zásobuje teplem třetinu města. Původně uhelná výtopna se postupně transformuje do neuhlíkové budoucnosti. Koncem roku 2023 byl dokončen strategický projekt v podobě horkovodu z jaderné elektrárny Temelín. Třetina výroby tepla je tak již dnes zajištěna horkovodem z této elektrárny. Druhá třetina je zajištěna spalováním biomasy. V budoucnosti plánují zbylé uhlí nahradit spalováním komunálního odpadu. S vedením teplárny jsme o tom debatovali a hledali společnou inovativní cestu do budoucna k dosažení udržitelné energetiky,” říká europoslanec Alexandr Vondra.

„Včerejší den jsem měla nabitý zemědělským programem plným inspirativních a milých setkání. Při své cestě do jižních Čech jsem navštívila střední zemědělskou školu, farmu Angus, akvaponický skleník a štičí líhně. Zas a znovu jsem si potvrdila, že musíme usilovně pracovat na podpoře inovací a nových technologií, jako je akvaponie. Díky technologickému pokroku se naše zemědělství musí přizpůsobit 21. století – musí být udržitelné a méně intenzivní. Zároveň musíme malým farmářům ulevit od byrokracie, která je šíleně svazuje. Já všem malým rodinným farmám děkuji za úžasnou práci, kterou i přesto odvádějí. Jsem moc ráda, že se i pan premiér v pondělí setkal s farmáři na Vysočině a vyjádřil podporu rodinným farmám jako klíčovému prvku českého zemědělství,” komentuje návštěvu jižních Čech předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová.

„Se studenty v Kaplici a Táboře jsme probrali nejen to, jak EU ovlivňuje náš každodenní život, ale i to, jak si stojí v porovnání třeba s USA nebo Čínou. S podnikateli jsme se pak věnovali dopadům evropské legislativy na byznys. Jsou situace, kdy ne všechno, co se v Bruselu připraví, nakonec funguje i v praxi. Nejvíce však podnikatele trápí nízká nezaměstnanost, a tedy nedostatek zaměstnanců,” dodává expert na EU Ondřej Krutílek.

Alexandr Vondra

místopředseda strany