4. června 2021

ODS zrušení dětských skupin nepodpoří. Vláda likviduje to, co dobře funguje

(www.ods.cz) Občanští demokraté ve Sněmovně nepodpoří vládní návrh změn ve fungování dětských skupin, ze kterých se mají stát jesle jen pro nejmenší děti. Uvedl to před jednáním místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer. Podle něj vláda likviduje jednu z mála věcí, která v posledních letech účelně pomohla tisícovkám rodin s malými dětmi.

„Dětské skupiny rozvázaly ruce rodinám s dětmi po celé republice a usnadnily rodičům jejich návrat do práce. Vláda nás teď chce od rodinného a přátelského prostředí dětských skupin vrátit zpátky k instituci jeslí, regulovaných a sešněrovaných pravidly,“ říká Jan Bauer a pokračuje: „Za úplný výsměch považuji argument, že se tím zlepší kvalita péče. Osobně jsem objel mnoho dětských skupin u nás v jižních Čechách a dostal od rodičů i provozovatelů dětských skupin stovky mailů. Nezaregistroval jsem ani jednu jedinou špatnou zkušenost s fungováním těchto zařízení.“

Podle Jana Bauera vláda budováním jeslí a vyhnáním všech starších dětí do školek, ve kterých ovšem chybějí místa a nad to jsou svázána spádovostí, docílí toho, že mnoha běžným rodinám nezbude nic jiného, než si platit soukromé a drahé školky. „Ministryně Maláčová svým návrhem mnoha rodinám zdraží a ztíží umístění dětí ve školkách. Je to návrh hloupý a asociální.“

ODS podpoří všechny pozměňovací návrhy, které zlepšují původní předloženou verzi zákona. Zákon jako celek ale ODS nepodpoří, protože s přeměnou dětských skupin na jesle zásadně nesouhlasí.

Pokud bude ODS u vlády, prosadí návrat dětských skupin do podoby, ve které fungují dnes, a nastaví jejich další financování. „Dětské skupiny a s nimi spojenou svobodu rozhodování rodičům a jejich dětem vrátíme,“ zdůrazňuje Bauer.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení