13. listopadu 2020

ODS náhradní výživné nepodpoří

(www.ods.cz) ODS v Poslanecké sněmovně nepodpoří možnost, aby stát za nezodpovědné rodiče vyplácel náhradní výživné na jejich děti. O zavedení náhradního výživného by měli poslanci rozhodnout dnes.

„Zavedení náhradního výživného nepodporujeme z principu. Považujeme za nemístné, aby stát vstupoval do soukromoprávních vztahů a kvůli špatné vymahatelnosti práva zaváděl novou sociální dávku. Rodičům dětí, kteří se ocitnou ve finanční tísni, má stát umět pomoci v rámci stávajícího sociálního systému. Ten musí být jednoduchý, srozumitelný a rychlý. Bohužel ministerstvo práce a sociálních věcí slibovanou revizi nabobtnalého dávkového systému za celé volební období nepřipravilo,“ uvedl před hlasováním poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

Podle něj bude navíc vymáhání dluhů ze strany úřadů práce drahé a neefektivní, protože se počítá s tím, že se podaří vymoci maximálně 10 procent dluhů. „Takovou mašinérii ODS podpořit nemůže. Navíc se obáváme, že tento krok nejenže nemotivuje stávající dlužníky, aby alimenty začali platit, ale povede k tomu, že počet nezodpovědných rodičů vzroste. Za jejich nezodpovědnost a ignorování vlastních dětí budou nyní platit všichni občané. A to doslova,“ dodal Bauer.

S pozdravem

Ing. Jan Bauer