17. června 2020

Navrhujeme dočasně daňově zvýhodnit soukromé dárcovství

(www.ods.cz) ​​​​​​​S návrhem na dočasné daňové zvýhodnění soukromého dárcovství fyzických osob a firem dnes v Poslanecké sněmovně vystoupil poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer. Návrh představil společně s Lenkou Kohoutovou, předsedkyní správní rady Nadačního fondu pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP), a Markem Šedivým, prezidentem Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR), která sdružuje kolem stovky organizací pracujících převážně v sociálních službách.

Cílem návrhu je zvednout částku darů, o kterou si dárci mohou snížit daňový základ, a to ze současných 10, resp. 15 procent na 30 procent. Podle Bauera tak stát může zachránit dobrou spolupráci mezi soukromým sektorem a veřejně prospěšnými organizacemi, které nespoléhají pouze na podporu státu a umějí si sehnat podporu vlastních dárců.

„Tímto návrhem chceme motivovat společensky odpovědné firmy a další dárce, aby i v ekonomickém propadu dál podporovali veřejně prospěšné aktivity, například v sociálních a zdravotních službách. Současně tím hodíme záchranné lano organizacím, kterým kvůli ztrátě soukromých dárců hrozí omezení činnosti nebo úplný konec,“ uvedl předkladatel Jan Bauer. Ten současně zdůraznil, že o podpoře tohoto záměru jedná i s poslanci ostatních parlamentních klubů a je připraven zvolit takovou legislativní cestu, která by umožnila hlasovat o návrhu nejpozději na červencové schůzi sněmovny.

„Tato forma podpory je mi velmi sympatická, protože cílí výhradně na aktivní organizace, které si umějí sehnat vlastní zdroje financování a jsou zvyklé spolupracovat se soukromým sektorem. Stát by měl takové spolupráci vycházet vstříc, s ohledem na dopady pandemie COVID více než kdy jindy,“ řekla Lenka Kohoutová z NFOZP.

„Naše asociace tento poslanecký návrh podporuje. Od svých členských organizací víme, že řada jejich dárců by ráda v podpoře pokračovala, za současných ekonomických podmínek jsou ale nucení spolupráci omezovat. Dočasné daňové zvýhodnění soukromého dárcovství tak může být účinný stimul, jak tuto spolupráci udržet,“ uvedl Marek Šedivý z AVPO ČR a dodal: „Vítáme vládní ujištění o tom, že do sociálních služeb půjde miliarda korun jako náhrada na pokrytí nákladů za materiál na omezení pandemie. Je třeba ale zdůraznit, že dotace nikdy zcela nepokrývají náklady za sociální služby a poskytovatelé je musí dofinancovávat z jiných zdrojů. O to důležitější je připravit dobré podmínky pro to, aby do sociálních služeb, ale i do oblastí kultury a sportu, které byly postiženy pandemií, dál plynuly také soukromé dary. Ty jsou dalším nezbytným pilířem financování veřejně prospěšných aktivit a navíc výrazně nezatěžují státní rozpočet.“

Podle údajů Finanční správy ČR uplatnilo v roce 2018 ve svých daňových přiznáních odčitatelnou položku „hodnota bezúplatného plnění-daru/darů“ více než 178 000 fyzických osob ve výši 2,4 miliardy Kč a více než 25 000 právnických osob ve výši 3,9 miliardy Kč.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení