6. února 2020

Záškoláctví dětí z rodin na dávkách musí skončit

(www.ods.cz) Záškoláctví dětí z rodin na dávkách musí skončit. Po dnešním jednání výboru pro sociální výbor to uvedl jeho místopředseda a poslanec za ODS Jan Bauer. Ten na výboru představil svůj legislativní návrh, kterým chce změnami v zákoně o pomoci v hmotné nouzi docílit mimo jiné toho, aby rodiče pod hrozbou ztráty dávek skutečně začali posílat děti do školy.

Klíčem k řešení problémů vyloučených lokalit je vzdělání. A těžko se zvýší vzdělanost dětí, které v takových místech vyrůstají, když budou nadále trávit dny pobíháním po ulici namísto toho, aby seděly ve školních lavicích. Zákon umožňuje dávky odebrat nezodpovědným rodičům už dnes, v praxi se tak ale z mnoha důvodů neděje,“ vysvětlil Bauer. Předložený návrh proto počítá s tím, že přestupky spojené se zanedbáváním povinné školní docházky budou evidovány a zlepší se tok informací směrem k úřadům práce, které dávky vyplácejí.

Jan Bauer na výboru také avizoval, že o konkrétním modelu hlídání školní docházky dětí z rodin na dávkách je připraven diskutovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí i dalšími rezorty a stojí také o připomínky svých kolegů ve výboru pro sociální politiku. „Cestou zpřísnění jde v některých svých legislativních záměrech i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Věřím proto, že můžeme najít společnou řeč. Naším cílem je prosadit alespoň dílčí změnu a zvýšit tlak na rodiny, aby neriskovaly finanční příjem a postaraly se o to, že jejich děti si budou plnit povinnou školní docházku stejně jako všechny ostatní.“

Součástí návrhu Jana Bauera a dalších poslanců ODS je vedle toho rozšíření skupiny osob, které z nároku na pomoc v hmotné nouzi vypadávají. Vedle skupin nezodpovědných příjemců, které zákon definuje už dnes, by mohli nově o dávky přijít také pachatelé opakovaných a vážných přestupků, a to na dobu tří měsíců.

Výbor pro sociální politiku se k projednávání návrhu zákona vrátí 2. dubna. V mezičase by měly proběhnout debaty o jeho případných úpravách a doplněních.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení