3. prosince 2019

ODS uspěla. Sněmovna začne řešit její návrh na zpřísnění výplaty dávek

(www.ods.cz) Příjemci sociálních dávek, kteří se opětovně dopouštějí vážných přestupků, by do budoucna mohli dočasně přijít o dávky v hmotné nouzi. S návrhem na zpřísnění výplaty dávek přišli poslanci ODS a Sněmovna ho dnes propustila prvním čtením.

Podle hlavního autora předlohy Jana Bauera toto opatření dopadne například na lidi, kteří se opětovně dopouštějí krádeží, vyhrožují svému okolí anebo ohrožují někoho na zdraví. Návrh přitom nezavádí nový institut, protože již dnes lze podle zákona některé nezodpovědné příjemce dávek z pomoci v hmotné nouzi vyloučit.

Seznam lidí, kteří mohou o dávky dočasně přijít, pouze rozšiřujeme. Je přece absurdní, aby se takoví lidé dál mohli spoléhat na pomoc státu, zatímco o dávky přicházejí lidé, kteří se dopustí mnohem méně závažných prohřešků,“ potvrzuje Jan Bauer.

Návrh považuje za alespoň dílčí pokus pomoci lidem, kteří žijí v blízkosti sociálně vyloučených lokalit nebo mají za sousedy problémové příjemce dávek. Kromě toho poslanci ODS navrhují zlepšit kontrolu povinné školní docházky dětí a chtějí umožnit účinnější zásah proti rodičům, které děti do školy neposílají.

Případnou tvrdost zákona vyvažuje v návrhu řada pojistek, které počítají i se zapojením obcí. Návrhem se bude nyní zabývat Výbor pro sociální politiku.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení