19. března 2019

Vláda zcela přehlíží střední generaci

(www.ods.cz) ​​​​​​​Vláda svými návrhy v sociální oblasti zcela přehlíží dnešní třicátníky a čtyřicátníky. Uvedl to poslanec ODS a současně místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer v reakci na závěry pondělní koaliční rady hnutí ANO a ČSSD k otázce důchodů. Podle Bauera vláda nechystá žádný plán, jak zajistit vyplácení důstojných důchodů početné skupině tzv. Husákových dětí, které budou do důchodu teprve odcházet. Jejich budoucnost je přitom kvůli neudržitelnosti průběžného důchodového systému ohrožena.

„Vláda slibovala změny v penzijním systému, dnes je ale zjevné, že žádné takové změny nebudou. A namísto ucelené představy o budoucí podobě výplaty penzí se vládnoucí strany handrkují o stokorunu pro současné seniory. Důchodová komise ministryně Maláčové je jen fíkovým listem, který má neschopnost vlády přikrýt,“ reagoval Bauer na dohady koaličních stran o navýšení penzí v příštím roce.

Ze všech vládních návrhů v sociální oblasti je ODS podle Bauera připravena zvážit podporu navýšení rodičovské, ale pouze za předpokladu, že se bude týkat spravedlivě všech rodin a nejen těch, které budou mít štěstí a dítě se jim narodí po vládou stanoveném termínu. ODS naopak odmítá myšlenku, že stát bude hradit dluhy za nezodpovědné rodiče v rámci náhradního výživného. „Řešením dlužných alimentů není nová sociální dávka. Vláda navíc překročí pomyslný rubikon. Když dnes stát vedený socialisty zaplatí dluhy za nezodpovědné rodiče, čí dluhy bude chtít platit příště?“ varuje Jan Bauer.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení