13. března 2019

Vláda včas nezavede funkční e-neschopenku. Proto navrhujeme odsunout konec karenční doby

(www.ods.cz) ODS dnes v Poslanecké sněmovně navrhla odsunout účinnost zákona, kterým se má od července tohoto roku zrušit tzv. karenční doba a zavést placená nemocenská od prvního dne nemoci. Podle poslance ODS Jana Bauera je to reakce na selhání vlády a ministerstva práce a sociálních věcí, které nebylo schopné včas předložit kvalitní návrh zavádějící do praxe dobře fungující systém elektronického hlášení dočasné pracovní neschopnosti. Právě zavedením e-neschopenky přitom premiér Babiš veřejně podmiňoval schválení konce karenční doby.

„Na rozdíl od pana premiéra, my si jeho vlastní slova pamatujeme. Bohužel ani dnes, téměř dva měsíce po přijetí zákona rušícího karenční dobu, nemáme na stole kvalitní a ucelený návrh na zavedení e-neschopenky. Dosavadní proces jejího schvalování, momentálně rozdělený do několika etap, je naprostý legislativní galimatyáš a důkaz amatérské práce vlády,“ uvedl poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

„Proto chceme dát paní ministryni práce a sociálních věcí Maláčové, která za tuto materii odpovídá, více času na práci, aby mohla návrh elektronické neschopenky doladit a poslat ho do legislativního procesu jako jeden celek. To mimo jiné umožní odchytat chyby, aby se neopakovala situace z minulosti a nemuseli jsme za rok zase něco rušit. A panu premiéru Babišovi chceme dát šanci, aby dostál svému slovu a spojil zrušení karenční doby se zavedením dobře nastaveného systému e-neschopenky, jak sliboval.“ Elektronická neschopenka by podle Bauera měla mimo jiné umožnit rychlejší a lepší přehled zaměstnavatelů o dočasné pracovní neschopnosti svých zaměstnanců a zlepšit možnosti kontroly.

Návrh na odsunutí účinnosti zrušení karenční doby je podáván v několika variantách, z nichž dvě počítají s pevně stanoveným datem účinnosti od roku 2020, případně 2021, a jedna váže účinnost konce karenční doby na úpravu e-neschopenky schválené v minulém volebním období, ale později nerealizované.

Z důvodu nutnosti včasného projednání Poslaneckou sněmovnou bylo posunutí konce karenční doby navrženo formou pozměňovacího návrhu, a to k aktuálně projednávanému návrhu zákona o činnosti institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení