14. února 2019

Důchody musí zohledňovat zásluhovost. Návrhy ministryně Maláčové jsou nespravedlivé

(www.ods.cz) ​​​​​​​Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová dnes na tiskové konferenci shrnula 200 dnů svého působení v úřadu a zároveň představila nové plány Ministerstva práce a sociálních věcí. ODS se ohradila především proti zvyšování důchodů bez ohledu na zásluhovost.

„Pro pravicově smýšlejícího člověka bylo těch 200 dnů doslova noční můrou. Všem nejlépe všechno zadarmo, všem přidáme, za neplatiče všechno zaplatíme a všichni si budeme rovni. Pokud by se uvedly v život všechny plány, které paní ministryně práce a sociálních věcí prezentuje, vedlo by to pravděpodobně ke kolapsu státních financí,“ je přesvědčen Jan Bauer, místopředseda výboru pro sociální politiku a poslanec ODS. Vadí mu i nekvalitně připravené zákony a aktuální zmatky kolem e-neschopenky.

„Já od ministryně především očekávám, že připraví změny v penzijním systému a přijde s konkrétními opatřeními na podporu rodiny a dětí. To jsou spojené nádoby, pokud chceme, aby jednou důstojné důchody pobírala i dnešní střední generace. Naprosto nepřijatelné jsou pro nás takové změny v penzijním systému, které by snížily zásluhovost při vyplácení důchodů,“ uvedl Bauer.

V otázce podpory bydlení se Bauer podivuje nad avizovaným plánem přijmout zákon o dostupném bydlení: „Žádný takový zákon vláda v plánu svých legislativních prací nemá a ministerstvo pro místní rozvoj jde cestou cílených dotací obcím na výstavbu a rekonstrukce bytů. Podle všeho tak pokračuje chaos, kdy se na zásadních věcech týkajících se bydlení neshodnou ani ministři v jedné vládě,“ uzavírá Jan Bauer.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení