14. srpna 2023

Krajská koalice prošustrovala 30 milionu korun. Co by na to řekli kontroloři NKÚ?

(www.ods.cz/region.plzensky)

Projekt stavby Plzeňské galerie byl pečlivě připravován 10 let a podporován krajem, ať už v jeho vedení seděl kdokoliv. Teprve současná krajská koalice ve faktické shodě se stejnou koalicí na plzeňské radnici tento záměr odpískala a spolu s tímto rozhodnutím vyhodila do vzduchu již utracených 30 milionu korun. Namísto toho se hnutí ANO, STAN a Piráti rozhodlikoupit zdevastované lázně a investovat do jejich rekonstrukce 2 miliardy korun. Bez jasné vize jejich dalšího využití a v situaci, kdy Plzeňský kraj nebude moci na takto ambiciózní projekt čerpat dotační prostředky. Jedná se o ostudu města Plzně i Plzeňského kraje.

Projekt galerie byl oproti tomu v podmínkách České republiky jedinečnou příležitostí, jak veřejnosti zprostředkovat umělecké skvosty v miliardových hodnotách. Sám jsem u jeho vzniku nestál, s plány na výstavbu galerie se začalo už za hejtmana Milana Chovance (ČSSD). Jakkoliv jsem s ním měl jako tehdy nejhlasitější představitel krajské opozice vztahy velmi napjaté, vždy jsem ctil určitou kontinuitu, bez které nemůže žádná větší připravovaná stavba vzniknout. Josef Bernard oproti tomu házel „vidle“ do tohoto projektu od začátku, jen neměl coby sociální demokrat sílu záměr zlikvidovat. To se změnilo jeho politickým přestupem do hnutí STAN a instalací krajské koalice s hnutím ANO a Piráty po posledních komunálních a krajských volbách. Stavba galerie byla s jeho přičiněním zastavena, když město Plzeň v součinnosti s krajskou koalicí tvořenou fakticky stejnými politiky odmítlo posunout termín pro dokončení stavby za horizont 31. března letošního roku. Že se příprava projektu opozdila, přitom není nic neobvyklého, stačí se podívat na Janáčkovo kulturní centrum v Brně nebo výstavbu koncertního sálu v Ostravě.

V souvislosti s tím si dovolím úvahu. Nejsem zastáncem novely ústavy, která by umožňovala Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) kontrolovat hospodaření samospráv. Je to nebezpečný krok, který je v podstatě v samém rozporu se samosprávným charakterem obcí i krajů. Někdy si ale říkám, jak by se asi dívali pánové Bernard (STAN), Zarzycký (ANO) a Špoták (Piráti), kdyby kontroloři z NKÚ prověřili jejich „účelné a hospodárné“ počínání v Plzeňském kraji.

Jsem si navíc jistý, že NKÚ by neměl plné ruce práce pouze se zmařenou investicí galerie. Přešlapy krajské koalice by se zjevně našly i jinde.

Vladislav Vilímec

senátor za Kdyňsko a Domažlicko