3. listopadu 2012

Nečas ODS pomohl. Ale Topolánek uměl praštit do stolu

Tomáš Úlehla, jeden z poslanců ODS odmítajících vládní konsolidační balíček, přišel na smluvený rozhovor se zpožděním. "Zastavil mě premiér," omlouval se Úlehla.

O čem jste si s Petrem Nečasem povídali? 

Vedeme řeč naprosto ve společenské rovině. Asi oba cítíme, že nás proti sobě postavila náhoda. Možná že dnes přehodnotí své stanovisko, co se týká vzájemné komunikace. Naposledy jsem dostal šanci si s ním o zásadních věcech pohovořit v srpnu 2010 na Úřadu vlády. To může být obecně jedna z velkých příčin problémů, že komunikace vedení ODS s členy je chabá. 

Přitom se dobře znáte, oba pocházíte ze Zlínského kraje. 

Samozřejmě a jsme i stejně staří... Já nemám problém, chci aby tato vláda pokračovala dál. U mě to vůbec není v osobní rovině, u mě to bylo jen o tom, abychom se sladili, že co jsme měli na billboardech, že to dodržíme. 

Jak hodnotíte premiérův projev při zahájení kongresu? 

Mám z něj spíš rozpačitý pocit. Zněla strašně velká sebekritika, mnohdy až lehce nevěrohodná. Pokud jsme vše dělali dva roky tak špatně, tak je to na globální výměnu nejen vedení, ale možná bychom tem mandát měli položit všichni. 

Co říkáte na ostrý projev Nečasova předchůdce Mirka Topolánka? 

Budu mít projev v obdobném duchu. Mirek je mi velmi blízký, jsme přátelé, asi i díky tomu, že jsem ho do poslední chvíle podporoval. Ale zase bych to odosobnil - líbí se mi jeho přímočarost, jeho projevům každý rozumí. Umí velmi dobře spustit alarm, když se dějí věci, co by neměly. Titanic byl případem šokujícího upozornění, ale mělo to hlavu a patu. Myslím, že mnoho delegátů po jeho proslovu i Ivana Fuksy a dalších, budou uvažovat nad tím, že jsme byli vykreslováni černěji, než jsme. 

Jste v kontaktu s Mirkem Topolánkem? 

Občas si popřejeme k jubileu či Vánocům. Nejvíc nás ale spojuje odbornost v oblasti energetiky, Ještě nikdy nebyly hovory na to téma obyčejným formálním povídáním. Dříve jsme byli ještě v mnohem přátelštějším vztahu, ale jednu věc jsem mu vyčítal - prezentaci spojenou s Markem Dalíkem. Každý máme přátele, i já, kteří nemusí být společensky přijímáni tak dobře, abych je mohl v souvislosti s výkonem politiky dávat zmiňovat, že se třeba se mnou spolupodílejí na mé činnosti. Ale Mirek Topolánek byl chlap, který uměl praštit do stolu, držel slovo, uměl se postavit za své členy. 

Chybí vám ve vedení ODS? 

Mně tam chybí, ale je otázka, jaký je obecný názor. Uměl být velmi přímý a ostrý při vytýkání toho, co se mu nelíbilo, nebo skutečných chyb. Ale kdyby nebylo Nečase v době, kdy to Topolánek položil, taky by ODS nezískala takové sympatie voličů. Petr ve své době sehrál velice významnou roli, na kterou se prostě nezapomíná. Ale každý máme svůj zenit, nějakou dobu použitelnosti. Nastává čas, kdy bude muset velmi tvrdě nastavit jiný směr, a to se bojím, že se v tomto volebním období nepodaří. Nebo se může stát i zítra, že to bude při volbě tahanice, kterou sice vyhraje, ale nebude to jednokolové naházení hlasů a jdeme domů. Já to však budu respektovat, jsem velmi loajálním členem strany. 

Pokud jím po víkendu ještě budete. 

Ale já neopustím stranu. Když, tak až odejde poslední člověk z těch mnoha, kdo jí podle mě škodí. 

Můžete ty lidi jmenovat? 

Nemůžu, to nejde. 

Určitě to jde. 

Samozřejmě by to šlo, ale bylo by to nekorektní, jsme na volebním kongresu. 


(Autor: Aleš Měřička)


URL| http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-58274110-rebel-ulehla-necas-ods-pomohl-ale-topolanek-umel-prastit-do-stolu