24. října 2012

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl poslanec Tomáš Úlehla.


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dobrý večer. Když pravice bojuje mezi sebou. Když členové jedné strany bojují mezi sebou. Příběh ODS posledních měsíců možná spěje k vrcholu. Skončí pádem vlády a odchodem předsedy a premiéra Petra Nečase? Zlínský rebelující poslanec ODS Tomáš Úlehla. Zdravím vás ve studiu Interview ČT24. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Dobrý večer. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, až případně pošlete vládu ke dnu, protože premiér Petr Nečas neustoupí, co si o tom pomyslí v tu chvíli pravicový poslanec? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Tak já věřím, že ta situace nenastane a od samého začátku tak se i chovám, ale pokud by to přeci jenom nastalo, protože premiér Nečas spojil ty naše požadavky s hlasováním o důvěře vlády, tak pro mě vnitřně polehčující okolností by bylo to, že jsem to navrhnul, ani nikdo z mých kolegů. No, a prostě s tím rizikem do toho jde protistrana. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Není to alibismus? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Určitě není, protože já chci, abychom zachovali určité principy, které jako poslanec za Zlínský kraj, podnikatelskou Mekku kdysi, ale pořád ještě je to kraj plný podnikatelských aktivit, mám jakousi morální povinnost obhajovat nezvyšování daní, protože nás tam lidé volí právě proto. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Vy mluvíte o principech, o morální povinnosti, ale hádáte ve skutečnosti o jedno procento DPH. Podle místopředsedy ODS Blažka se komunisté nahlas smějí a chystají příští vládu s ČSSD. Co si o tom pomyslí nebo myslí pravicový poslanec? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

No, tak ať se smějí. Já jsem samozřejmě vychováván v antikomunistické rodině, nám bylo hodně ubližováno v historii v roce 48. Takže nikdo mě nemůže podezírat, že bych nahrával té situaci, která mě netěší ani v krajích včetně Zlínského. Já vím, že je to hrozné riziko, ale stejně tak si to musí uvědomovat ta protistrana. Já nemám pocit, ani že bych byl vydíratelný, ani že bych já naopak přistoupil k metodám, kterými bych někoho tlačil příliš do kouta. Tvrdím, jedna právní norma, jedna právní úprava na samém počátku způsobila naprosto nesmyslný, nelogický požadavek, aby se to spojilo s hlasováním o důvěře vlády a teď nevím, jak z té šlamastiky. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, je to hádka o jedno procento. Co si pomyslí pravicový poslanec o tom, jak lehce případně poslal vládu levici? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Není to jedno procento. Kdyby to bylo o jedno procento, já bych to uměl vnímat, ale dnes mi volal i známí, kteří jsou ve veřejné službě, ředitelé dopravních podniků, kteří říkali: jestli nám zvednete to jedno procento u některé z těch sazeb, tak dopravní podnik říká u té nižší sazby: my budeme muset třeba zrušit pro čestné dárce krve čestné jízdenky. My nebudeme moct důchodcům dopřávat jízdné, oni dnes již jsou úplně takzvaně na krev, když si mají kupovat tyto služby. A v samotném důsledku i podnikatelé mě oslovili, protože by museli vynaložit peníze na změnu softwaru, na přeskupení určitých skupin podléhajících té dani, banky stejně tak jedno procento vnímají jako dost zásadní změnu při dlouhodobých smlouvách. Takže pravicový poslanec nebude mít špatné svědomí. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, toto se dá říct o každém zvyšování daní. Vlády zkrátka občas zvedají daně. Přece něco jiného je to, na co se ptám a vy říkáte, že nebudete mít žádné špatné svědomí. Váš kolega poslanec Plachý vás varoval, abyste nepřipustili pád vlády, který povede k nástupu komunistů k moci. Já tomu nerozumím. Vy byste neměl špatné svědomí, pokud byste poslal vládu jako pravicový poslanec levici? Nerozumím tomu, tomu postoji. Je toto váš politický cíl? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Ptáte se velmi dobře, já vám znova opakuji, můj cíl to rozhodně není a tohle si měl uvědomovat především ten protihráč, který nepřipustil diskusi. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Každá hraje o dvou stranách, pane poslanče. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Jasně, máte pravdu, a já proto s naprosto klidným svědomím, já jsem to rozhodnutí činil velmi těžce, protože jsem loajální člen naší strany 18 let, ale teď, když už prostě jsme se dostali do té fáze a vidím pragmatické návrhy, pragmatickou šanci docílit určitého konsensu, tedy dohody, tak necítím ani nervozitu. Já si myslím, že nemůže dojít k tomu, že bychom dobrovolně pustili středolevicovou, spíše levicovou vládu k moci. Prostě dnes na klubu sice zatleskali poslanci Plachému, je ze stejného kraje, to jsou krásná populistická gesta, která se dají říkat na různých fórech, jako rocker bych to z pódia uměl pětkrát lépe. Ale já si myslím, že pan poslanec Plachý mohl být razantní v jiných věcech, aby nemusel potom vyzývat, abychom se nevraceli k roku 48. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, zkoncentrujme to k jádru té věci. Přejete si předčasné volby? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Rozhodně ne. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pokud ne, proč se nedohodneme s Petrem Nečasem? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Nejsem členem vyjednávací skupiny, ale to, proč se nedohodne... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Já myslím vy šestice rebelů. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

... celá šestice, mi připadá divné, protože na několika jednáních jsem vždy měl pocit, když jsem s tím výsledkem byl seznámen, že jsme skutečně přede branami cíle a že se dohodneme. A já pevně věřím, a dneska se to zase ukázalo, já samozřejmě čtu ta různá vyjádření zástupců, poslouchám pana ministra financí, poslouchám pana premiéra, poslouchám Miroslavu Němcovou, ale myslím si, že jsme skutečně před branami samotné dohody. A kongres bude odpovídat na mnoho otázek, což nesouvisí samozřejmě s tím, že vláda by neměla podmiňovat zájmy jedné strany, zvlášť když jsme v koalici jako tři politické subjekty, k nějakému rozhodování. Ale tohle je tak závažná situace, že to asi pochopí koaliční partneři, právě proto že nechceme připustit, aby se do vlády dostala komunistická strana. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Vy říkáte, že stojíte před branami dohody, zatím to tak nevypadá. Premiér a váš předseda přišel s kompromisem zvýšit procento, o procento na 15 procent jen tu nižší sazbu a jen vlastně na jeden rok. Tak zní ten jeho kompromisní návrh. Vy jste mu vzkázali, že je to zoufale malý krůček, toto řekl poslanec Petr Tluchoř. A vy, myslím tedy rebelové, v tom kompromisu a hledání řešení, copak postupujete nějakými mílovými kroky, copak vy se snažíte najít opravdu takové řešení a takový kompromis, aby na něj mohl premiér Nečas přistoupit? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:
 

Ano, protože my jsme panu premiérovi od samého počátku a máme dnes za sebou minimálně 3 týdny jednání, naznačovali směr, kterým lze se vydat, abychom naplnili rozpočet jinou cestou než tím, jak si to představuje vláda. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

To je známá věc. V čem tedy spočívá ten kompromis, v tom, že říkáte Petrovi Nečasovi: nic, z toho navrhujete, nejde? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

To jsme nikdy podle mě neřekli a já si myslím, že... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

DPH nechcete zvyšovat, zálohy živnostníkům, všechny ty věci, které souvisí s tím zvyšováním daní. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Ne, my jsme spíše nesouhlasili s negativním přístupem buď zástupců vyslaných jakýchsi emisarů pana premiéra nebo přímo s panem premiérem. Takže já naprosto zodpovědně mohu říct, a utvrzují mě v tom teď i další odborné analýzy, protože jsem dostal k dispozici materiál, který tady leží vedle mě od bývalého viceguvernéra České národní banky pana Niedermayera, od pana Kohouta, od dalších prostě expertů, Zahradníka, na které se obracíme, kteří jasně říkají, že tato situace je samozřejmě velmi hraniční, že určité riziko tady existuje toho, že by ta vláda mohla padnout, pokud se to dostalo do této jakési pseudoteatrální role, já to nemohu jinak nazvat od samého počátku, ale že samozřejmě prorůstový, prorůstový jakýsi směr toho rozpočtu musíme zachovat, to znamená nerušit infrastrukturu, ale jsou výdaje... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Nehněvejte se, vy mluvíte trošku obecně. Řekl byste mi... 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Tak řeknu konkrétně, ano. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano, zformulujte mi, prosím, přesně ten kompromis. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Navrhli třeba stomilionové výdaje na opravu vojenské techniky, o kterých se nikdy premiér nebavil a ani ministr, které prostě v tomto přechodném období by ta technika holt omezila tyhle výdaje nebo by je zredukovala. Stejně tak tam navrhují pánové, aby v jiných resortech, kde jsou různě, a ukazuje se to postupně stále víc, na IT technologie a na různé smlouvy nesmlouvy a rezervy v rozpočtech se ty peníze našly. A jestli řekl dneska tam jeden z těch expertů, že jestli prostě v objemu tisíc miliard mám najít 20 miliard, abych nemusel ty daně zvyšovat, tak jak si to přejeme, tak že samozřejmě se bojí, že to udělají s ostrou tužkou, jak se říká, ekonomové tím, že budou škrtat a hrát si s čísly, což by bylo špatně. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, vy mi tady říkáte, co navrhují ekonomové. A já se vás ptám na to, co navrhují poslanci, co navrhuje ta vaše šestice. Můžete mi tady a teď zformulovat ten kompromis, se kterým jste ochotni přistoupit na jednání s Petrem Nečasem, konkrétně cíleně? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Paní redaktorko, my budeme dávat pozměňovací návrh naprosto legálně, který jsme dneska zpracovali. Trváme samozřejmě na tom, že... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Bude jen negativní v tom slova smyslu, co nechcete? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Budeme navrhovat, aby balíček konsolidační nebo daňový, to je jedno, jak ho nazveme, stabilizační, tak aby neobsahoval za prvé to zvyšování obou sazeb DPH, rozhodně tedy velmi, a to velmi striktně se stavíme proti té solidární dani, to znamená té milionářské dani a zase bych mohl hovořit dál o té obhajobě, ale nemáme asi tolik času a nechci uhýbat od tématu. Rozhodně se nám od samého počátku nelíbí, a já jsem cestou do studia to diskutoval s naším panem řidičem, on do té skupiny taky patří, tak se mi rozhodně nelíbí, když aktivní důchodce budeme trestat tím, že jim prostě budeme tu výhodu, kterou jsme jim dali, pokud při tom důchodu si i vydělávají určitý objem peněz, tak že jsme proti tomuto bodu. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Takže vy vlastně nechcete nic z toho, co chce premiér. Já v tom žádný kompromis nevidím. Já jsem se vás ptala na ten kompromis směrem v tom jednání. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

No, tak těch bodů tam bylo původně 9, on je včera precizně popsal kolega Fuksa, který byl prvním náměstkem pana ministra financí. Já mu v tom naprosto věřím a postupuji v jeho krocích. A my tady tyto 4 požadavky opakujeme stále dokola, především já, který jsem v roce 2012 a v květnu, což není, že bych se přes prázdniny někde špatně rozmyslel nebo dobře rozmyslel, že chci z toho něco vytěžit, postavil hned na samém počátku proti takzvané milionářské dani, protože pan ministr financí, tento termín nemám rád, tak proti té solidární, Zlín mě v tom podporuje, Zlínský kraj mě v tom podporuje a já prostě jsem po prázdninách našel kolegy, v kterých, dalších 5, ale ono jich je dnes možná i 6, neli 7, 8, akorát to jsem viděl dnes při té diskusi, jsou opatrnější. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, já to ještě zkoncentruji s vaším dovolením. Neoficiálně se mluví o tom, že byste mohli nakonec přistoupit na kompromis, že prosadíte jen část svého návrhu, třeba DPH. Platí toto? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:
Když jsem hovořil sám za sebe, tak jsem říkal: ano, pokud by nebyla milionářská daň a nezvedneme DPH, já bych jako Tomáš Úlehla, poslanec za Zlínský kraj, byl spokojen, protože by to bylo gesto pravicovým voličům, ale především všem občanům, že se snažíme udělat maximum, abychom ty daně zvedali co nejméně nebo na co nejkratší dobu. A teď v současné... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano, to je to, na co jsem se ptala, na ten kompromis. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Máte naprostou pravdu, ale... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Takže je možné, že při tom závěrečném hlasování nebudete trvat na všem, co ve druhém čtení navrhnete. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

To si myslím, že sám za sebe bych teď hovořil velmi nezodpovědně směrem k těmi 5 kolegům. Tomáš Úlehla by si to uměl představit, ale také Tomáš Úlehla v současné... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Vy sám tedy, že neprojde DPH, ale třeba projdou jiné ty návrhy, s nimiž premiér spojuje? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Ano, ale muselo by to mít tu ekologickou efektivitu, protože základním cílem, který od začátku držíme, je, abychom nenaplňovali rozpočet zvyšováním daní, takže muselo by to být také z té druhé strany, a my jsme si to projednali, jenom nevím, proč o tom při těch poskytovaných informací po našich setkání nehovoří ani pan předseda poslaneckého klubu ani pan premiér ani ekonomicky zdatní naši odborníci. Já jsem včera bedlivě poslouchal pana Suchánka, ale neměl jsem pocit, že by cokoliv z toho, na čem jsme bavili, sdělil, on to postavil do politické roviny, já si myslím, že mohl říct více. Tak já prostě si myslím, že umíme ty peníze z jedné strany získat tím, že uspoříme třeba na těch výdajích, jak jsem se zmínil i po jakési doporučující analýze tady těch odborníků. A na druhé straně možná bychom ustoupili potom tedy z některého toho bodu, jako byly paušály nebo ty důchody nebo ta milionářská daň, ale já to dneska nemůžu tady říct zodpovědně z toho důvodu, nejsem ekonom, jsem zodpovědný poslanec. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ale možné to je. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Ale možné to je, já to nevylučuji a se svými kolegy se jistě budeme ještě velmi zodpovědně radit. Každej si z nás tím láme hlavu. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Tak pokud se stane to, že se na ničem nedohodnete, tak v příštím roce začne platit sjednocená sazba 17,5 procenta, ta už byla dříve dojednaná. Co byste tím získali? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Tak za prvé bychom pokračovali v zcela jasném signálu Občanské demokratické strany, že se umíme držet toho, co jsme psali na billboardy. To říkám od samého začátku a obrazně to tvrdím... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ale ke snížení DPH by nešlo. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

No, tak těch 17,5 procenta bylo nějakým způsobem připravených, napočítaných, s těmi penězi musel pan ministr financí jako koaliční partner se dokázat vypořádat jako s variantou, která je velmi pravděpodobná, že nastane. To, že jsme nyní přistoupili k jinému řešení, zvyšování obou sazeb, i té základní i té nižší o jedno procento, tak to je samozřejmě anomálie, která reaguje taky na jinou hospodářskou situaci, než když jsme tvořili volební program. Dneska je ta krize v Evropské unii a i v České republice naprosto, bych řekl, v poloze, kdy si lámou i členské státy Evropské unie, jak se s tím vypořádají. Česko si nestojí nejhůře mezi těmito státy. Takže já myslím, že to bych zbytečně tady říkal něco, co přede mnou řekli mnohem fundovanější lidé. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano, a ještě jedna otázka, která se tohoto týká. Pokud by se stalo to, že byste tedy poslali vládu levici, tak podle poslanců, podle vyjádření ekonomů by samozřejmě daně rostly už z principu toho vládnutí. Tak co byste tím získali? Nechcete, aby rostly daně, tak umožníte vznik vlády, která je zvedne? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Tak to je možná taková ta virtuální záchranná brzda, která přinutí obě strany k tomu konsensu se dobrat co nejdříve. Takže já předpokládám, že ta hrozba trápí stejně mě jako pana premiéra a stejně tak další členy vlády. Já, protože vím, že ta vláda je středopravicová, já jsem moc rád, že se podařilo takovouto vládu sestavit, tak bych si připadal vnitřně úplně rozpolceně, pokud by skutečně došlo na to, že ta vláda skončí a nastane hrozba, že v následných volbách zvítězí podle dosavadních trendů velmi pravděpodobně levice. Já se toho moc bojím a myslím si, že z toho důvodu také my se skutečně teď mnohem intenzivněji i setkáváme naše šestice a velmi pečlivě vyhodnocujeme bod po bodu, proto jsem si s sebou vzal i ten materiál těch odborníků, který jsem dosud ani nepovažoval v mé pozici biologa, rockera, člověka, ať se zabývá zdravotnictví, Evropskou unií, za tak zásadní. Ale je zásadní a ukázal mi, že ještě pořád máme odkud brát a kde škrtat. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Podle premiéra Nečase neprojde-li daňový balík, tak bude vládě chybět 22 miliard nebo přes 20 miliard přesně. Ministrovi financí už se vrátil rozpočet, musí se předělat, Miroslav Kalousek začne drasticky škrtat. Mluví se o tom, že ty škrty mohou jít až do výše právě těch mnou zmiňovaných 22 miliard, na což doplatí podle poslanců občané, investiční projekty, sama ministerstva a to všechno kvůli jednomu procentu DPH? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Tak slyšel jsem bonmoty o rumunské a švédské úrovni života a rumunské a švédské dani. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ten bonmot byl o švédských veřejných službách nemožných za rumunské daně. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Samozřejmě, já jsem četl celý ten citát, závěr byl, jak říkáte vy, dáma má vždycky pravdu, aspoň u nás ve Zlíně, ale já jsem chtěl především sdělit, že tohle já si uvědomuji, ale tam není potvrzeno, že zvýšením jednoho procenta naplníme tu příjmovou kapitolu, tu příjmovou část tak, jak se to deklaruje. Nám i to minulé zvýšení to nepotvrdilo. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Mně jde o něco jiného, mně jde o to, jestli to není boj o nic, za kterým vlastně jsou velké věci, které nějakým způsobem třeba ta šestice rebelů si vlastně neuvědomuje nebo nechce uvědomovat, že je to boj o jedno procento, ale za tím budou obrovské, drastické škrty, které dopadnou na občany tak jako tak. Spousta investičních projektů se bude muset zastavit, sama ministerstva budou muset šetřit. Jestli toto vlastně má vůbec nějaký smysl. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Ten prostor k těm úsporám tam stoprocentně je a to jedno procento to právě není jedno procento, to jsem řekl na úvod. Mě v tom utvrzují lidé, kteří s tím každodenně pracují a setkávají se. Kdyby mi nevolali zástupci veřejných dopravních služeb, zástupci komunálních služeb, zástupci veřejných služeb, na které jsme si zvykli v rámci běžné komunální politiky a neříkali mi: to jedno procento nebude jedno procento, ve Zlíně to například by znamenalo zhruba to jedno procento jenom v dopravním podniku deficit nebo další výdaj milion korun, který se dnes rozpouští, jak jsem řekl, třeba do čestných dárců krve, aby měli alespoň jakousi odměnu nebo ocenění za svůj humanitární a velmi šlechetný čin. No, tak to se nasčítá a potom to jedno procento bude znamenat úplně zase jiné dopady na samotné spotřebitele. A takhle nebudou lidé tolik utrácet po tom zdražení, to dnes se můžeme již o tom přesvědčit, ať nebudeme ty peníze dostávat do oběhu. Takže já skutečně přestože nejsem ani makroekonom, ani si na něj nehraji, ale jsem malý až střední podnikatel s dlouhodobou a trvale vlastně konzistentní názorovou platformou pravicovou uvnitř svého přesvědčení, tak já opravdu bych si nedovolil udělat nezodpovědný krok. A slíbil jsem to i svým přátelům poslancům i svým přátelům politikům. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Tak pojďme dál, pane poslanče. Podle šéfa poslaneckého klubu Stanjury porušujete koaliční smlouvu. Je v koaliční smlouvě něco o tom, že vládní poslanec má hlasovat tak, aby shodil vládu? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

No, stejně tak tam není nic o zvyšování daní. Takže jestli tohle zaznělo, já jsem to od něj ještě osobně neslyšel a musím říct, že jsme jako bývalí kolegové primátoři stále v kamarádském vztahu, takže vůbec teď mě neberte, že bych s ním soupeřil. Já jsem si to dobře přečetl tu smlouvu, člověk by měl znát pravidla, podle kterých se hraje. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Koaliční poslanec má podporovat vládní návrhy zákonů a hlasuje o důvěře tak, aby vláda prošla. Ono to vyplývá i z logiky věci, pane poslanče. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

To máte naprostou pravdu, samozřejmě ta smlouva byla sestavována v době, kdy jsme měli za prvé 118 hlasů, působily tam Věci veřejné, nemuseli jsme se proti všem koaličním dohodám vypořádávat s anomáliemi, které vlastně nás dostaly i do situaci, že jsme dostatečně nemohli nahlas sdělit a projednat ve vlastním klubu to, co teď kritizujeme. Takže jestliže my jsme někdy po Velikonocích chtěli diskuse, tak byla taková obava z destabilizace vlády a taková obava potom následně v létě z nově utvořené jakési pseudokoalice s uskupením LIDEM, že vlastně jsme zase, a to si můžu sypat popel na hlavu, pod rouškou loajality řekli: dobře, pustíme to, a já se současně, a už jsem se tak vyjádřil několikrát a bylo mi vyčteno, musím přiznat k tomu, že já jsem věděl, že naprosto jako na běžícím pásu nám Senát vrací veškeré zákony. Takže jsem nekomplikoval premiérovi situaci před prázdninami s tím, že bude dostatečný prostor projednat ty požadavky a reagovat na to, co jsme měli napsané na billboardech poté, co to půjde znovu do sněmovny. Jsem rád, že je to ve druhém čtení a tu možnost mám. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Víte, v normálních zemích toto dělá opozice, že nepodpoří návrh zákona, s nímž vláda spojila hlasování o důvěře kabinetu. V Česku to možná sfouknou levou zadní koaliční poslanci. Nepřijde vám v tom, že je tam něco špatně? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

No, přijde a ty výsledky krajských i senátních voleb to jasně ukázaly, že prostě pravicové strany se chovají levicově. Zvyšují daně, berou lidem peníze, berou jim iluze, prodražují každodenní život. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Já jsem se vás ptala na ten mechanismus toho, jak pravicový poslanec shazuje svoji vládu. Podle komentátorů by to byl skutečně nejtrapnější konec vlády vůbec. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

No, já vám to nevyvracím, ale do této paradoxní situace, znova říkám, určitě jsme nenavedli pana premiéra my, protože jestli v úterý jsme něco sdělili na klubu a ve středu vláda řekla, že to spojuje s důvěrou, tak minimálně to mohla říct vláda až tu další středu a určitě by to nemělo tady ty schizofrenní prvky společného jednání. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Jde vám o to, jde vám o to zbavit se Petra Nečase? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:


Mně rozhodně ne, my jsme z jednoho města nebo z jednoho kraje. Já si myslím, že je dokonce z jednoho regionálního sdružení ODS a od samého začátku, protože je to tak citlivé téma a tak bulvárně zajímavé, musíme se chovat, aby tam takový ten nástin toho, že nám o to jde, nebyl. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ale vůdce rebelů Petr Tluchoř řekl, že i po těch neúspěšných volbách změna ve vedení ODS by na kongresu proběhnout měla. Takže proto se ptám, koho by tedy někteří rebelové rádi viděli na jeho místě. Pokud to tedy není váš názor, tak jistě jste ale o tom s kolegy mluvil. A pokud řeknete A, mělo by zaznít i B. Proto se ptám znovu, mají vaši kolegové z té šestice případně alternativu případně za Petra Nečase? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Upřesnila jste otázku, mohu já i precizněji zodpovědět. Samozřejmě když jsme chtěli změnu konsolidačního balíčku, bylo před volbami a rozhodně v tom nebyl záměr dělat personální změny. Členská základna samotná naší Občanské demokratické strany, která nyní prochází procesem oblastních a regionálních sněmů, vyjadřuje nebo nevyjadřuje, anebo vyjadřuje menší, menší či hraniční podporu stávajícímu vedení. A já si myslím, že to, co řekl Petr Tluchoř, má naprostou logiku, že ta sebereflexe musí nastat i v našich krajích. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Máte alternativu za Petra Nečase, pane poslanče? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

No, tak já předpokládám, že máme dostatek zkušených adeptů na prvního místopředsedu a pokud se někdo na prvního místopředsedu hlásí, musí si být vědom toho, že to bude akční prvek v tom samotném managementu naší strany a můžu si to převzít. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Já přece nemluvím o prvním místopředsedovi, ani Petr Tluchoř nemluví o prvním místopředsedovi, hovoří se o vašem předsedovi. Ministři Kuba i Blažek už vaši výzvu odmítli. Martin Kuba dokonce řekl, že proti Nečasovi nikdy kandidovat nebude. Nedostáváte se pomalu do izolace? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Já jsem četl pečlivě dnešní tisk a četl jsem také vyjádření, že nikdy nebude kandidovat proti Petru Nečasovi, ale je připraven za Petra Nečase takovou pozici přijmout. Pokud se mýlím, on to bude jistě dementovat, ale já jsem to viděl obě dvě ty fotky, i pana kolegu Blažka i pana kolegu Kubu a takhle to bylo pod nimi alespoň uvedeno dnes odpoledne, když jsem se díval na nějaký server. Takže nebo dokonce na monitoring, který mám tady s sebou, možná vám to pak ještě i ukáži. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Takže máte alternativu za Petra Nečase? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Já myslím, že určitě máme alternativu a každý, kdo dělá rebelii, musí být připraven na to, že to třeba i převezme. A proto já znova také říkám, když jsem dostal dotaz z vaší televize... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Kdo tedy z šestice rebelů by to mohl převezmout? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Já si myslím, že měl by to, minimálně by si měli věřit všichni, že jsou schopni to nějakým způsobem zaujmout. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Vy byste byl ochoten v případě kandidovat na předsedu ODS? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Odpovídal jsem na otázku České televize do auta v neděli, pokud mě někdo navrhl, tak bych asi v rámci svého zlínského vychování neměl tu odvahu to odmítnout jenom z jediného důvodu, kdybychom se měli dostat do nějaké krize, že prostě bude odvolaný předseda a nebude za něj nový. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Petr Tluchoř je ochoten kandidovat na předsedu ODS v případě nouze? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Upřímně se vám přiznám, že jsem se ho na to ještě ani nezeptal, ale učiním tak a budu vám schopen zítra to klidně odpovědět. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

A Martina Kuby jste se tedy na to ptal, jestli pozměnil ten názor a jestli skutečně oficiálně, něco jiného je, co si řeknete mezi sebou a co se řekne v rámci neoficiálních vyjádření třeba tisku, byl by ochoten a schopen oficiálně kandidovat teď v listopadu proti Petrovi Nečasovi? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

S Martinem Kubou jsem na to téma nehovořil, ale měl jsem ten pocit a dojem, když byl instalován do pozice ministra a rozkoukal se a myslím si, že velmi dobře reaguje na prosazování těch našich záměrů, tak... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ano, nebo ne? 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Tak že by byl schopen to dělat, ale jemu jsem tu otázku taky nepoložil. Ale cítím, že spíše by byl schopen. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Děkuji vám za rozhovor, na shledanou. 

Tomáš ÚLEHLA, poslanec /ODS/:

Já vám také děkuji, pěkný večer všem. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Interview končí, za chvíli ale začnou Události, na viděnou zítra.