5. září 2012

Skoro všichni v debatě měli výhrady

"Musím ocenit korektní přístup a věcnou diskusi bez emocí v klubu. Jeho předseda Stanjura přislíbil najít společnou cestu. Jsou tam různé možnosti. Viděl bych tam garance, že už nebudeme podnikatele házet za hlavu a v podstatě ani občany, kteří si platí služby."

Proč jste změnil názor na zvýšení DPH? 

Názor jsem nezměnil, v podstatě jsem zvyklý být totálně loajální, ale upozorňuji už šest týdnů při internetové diskusi, že si další zdanění nemůžeme dovolit. Upozornil jsem, že pro to ruku nezvednu. Očekával jsem, že v rámci vnitrostranické diskuse v poslaneckém klubu, popřípadě v rámci konzultace celé koalice se ještě dobereme ke konsenzu. 

Proč nesouhlasíte? 

Jsem ze Zlínského kraje, kde se na mě podnikatelé obracejí s těmito záležitostmi asi více než na ostatní poslance. Dostal jsem stovky žádostí, abych nepodpořil tuto záležitost, případně abych se jí pokusil zamezit. A dnes jsem dostal i stovky podpůrných esemesek a mailů. Jelikož jsem sám podnikatel, tak si myslím, že i když vzroste daň jen o jedno procento, tak dáváme signál k našemu elektorátu, že nerespektujeme naše základní principy. 

Kdy se to dověděl Nečas? 

Oslovil jsem pana premiéra v pondělí s tím, že budu mít problém pro to hlasovat. Potom se rozběhla v klubu diskuse a dostáváme se do fáze, kdy se ještě budeme muset na toto téma ještě jednou sejít. Musím ocenit korektní přístup a věcnou diskusi bez emocí v klubu. Jeho předseda Stanjura přislíbil najít společnou cestu. Jsou tam různé možnosti. Viděl bych tam garance, že už nebudeme podnikatele házet za hlavu a v podstatě ani občany, kteří si platí služby. Tím, že mrazíme valorizace důchodů a zavádíme pořád nějaká opatření, co se týká dopadu na každodenní život lidí, je to další kamínek do mozaiky, který zatěžuje obyvatele naší země. 

Co vám premiér řekl? 

Je toho víc, ale dohodli jsme se, že dokud nebude ukončený klub, bude tyto informace podávat předseda. Ale ani ten ne, protože zatím interní závěry zveřejňovat nebudeme. Zatím platí stanovisko, že on nemá šanci projednat změnu daňového balíčku. Navíc tím, že se za něj sám staví, že mu věří, že garantuje jeho věcnou správnost i rozsah a dopady, moc argumentů pro to, abych měnil názor, nemám. 

Jak byste hlasoval, kdyby hlasování o DPH bylo spojeno s důvěrou vládě? 

To by bylo velké dilema. Vláda má ovšem mnohem vyšší váhu. 

Domlouvali jste se s Petrem Tluchořem? 

Přes noviny jsem zjistil, že to taky řeší. Druhá věc je, abychom to prokonzultovali i z hlediska toho, že nikdo nechce ohrožovat vládu, abychom nevyvolali nepřiměřené reakce. V klubu vystoupilo přes 25 lidí (klub má 51 členů) a dá se říct, že více než 90 procent z nich mělo k zákonu nějakou výhradu, akorát se nevyjádřili, jak budou hlasovat, z čehož soudím, že to podpoří. Jasné, nebo prozatímní "ne" řekl jen Petr Tluchoř a já.

Co třeba restituce? 

Tam nemáme problém.