2. května 2018

Jaký máte názor na nové plány na rekonstrukci ulice Františka Křížka?

Už samotný záměr rekonstrukce za víc než 20 milionů korun je pochybný. Podobu jedné ulice na Letné chce totiž radnice „vylepšit“ za zhruba stejně peněz, kolik má letos v rozpočtu na opravu všech chodníků na Praze 7. To je obrovský nepoměr. A je logické se ptát, proč má projít výsadní rekonstrukcí právě ulice Františka Křížka.

Problematický je ale i samotný vítězný projekt. Pokud se bude realizovat, v ulici se zásadně sníží počet parkovacích míst – ze současných 158 na 110. To vše je v lokalitě, která trpí dlouhodobými problémy s parkováním. Placené noční parkování v OC Letná není alternativou pro rezidenty, kteří za celodenní parkování v modré zóně platí 1200 Kč ročně.   

V souvislosti s parkováním je poučné pročíst si zadávací dokumentaci pro architektonickou soutěž, kterou vloni podepsal starosta Čižinský. Píše se v ní jednak to, že „parkování může být v rámci návrhu upraveno, nemělo by však dojít ke snižování kapacity rezidenčních parkovacích stání. Případný úbytek parkovacích míst by měl být zdůvodněn.“ Na dalším místě se ale najdeme skutečnou perlu: „Ulice pobuřuje množstvím aut, která jsou v ní zaparkována. (...) Auta jsou problémem pro chodce a taktéž by došlo ke zkrášlení ulice, pokud by se zbavila aut (...)“.

Je možné, že pana starostu i jeho kolegy radní pobuřují auta v ulicích. Každopádně by měli vysvětlit, proč schválili zadání, které si v klíčové oblasti evidentně protiřečí a posvětili výběr projektu, který znamená snížení kapacity pro parkování v ulici o třetinu. O důvěryhodnosti architektonické soutěže, za kterou městská část zaplatí celkem 1,2 milionu, to opravdu nesvědčí.  

Vítězný návrh obsahuje ještě jednu perlu. Počítá s tím, že v ulici vznikne pomník připomínající činnost předválečného novináře Rudého práva a komunistického agitátora Františka Křížka. To je naprosto nepřijatelné a nechápu, že k tomu vedení radnice mlčí. Důstojnou připomínku naopak zaslouží významná politička Františka Plamínková, rovněž zavražděná nacisty. Její jméno ostatně ulice nesla, než ji „soudruzi“ v šedesátých letech dali dnešní název. A dnes ho nese i zdejší základní škola.

Tomáš Bartovský,

člen Oblastní rady ODS Praha 7