12. dubna 2013

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura navštívil Pardubický kraj

Ve čtvrtek 11. dubna 2013 navštívil Pardubicice ministr dopravy Zbyněk Stanjura, jemuž při jeho pracovní návštěvě dělali doprovod 1. náměstek ministra Jaroslav Deml a poslanci Radim Jirout a Jan Čechlovský.

Ve čtvrtek 11. dubna 2013 navštívil Pardubicice ministr dopravy Zbyněk Stanjura, jemuž při jeho pracovní návštěvě dělali doprovod 1. náměstek ministra Jaroslav Deml a poslanci Radim Jirout a Jan Čechlovský.

Na úvod návštěvy zavítal na Univerzitu Pardubice, kde po přijetí prorektorem Jiřím Caklem pokračoval program návštěvou dopravní fakulty a diskuzí s jejím vedením fakulty a následně pak přednáškou a diskuzí se studenty Dopravní fakulty Univerzity Pardubice. A právě na diskusi s ministrem mohli studenti slyšet, že právě oni budou ti, kteří budou realizovat plány v oblasti dopravy, které se nyní připravují.

Dalším bodem programu bylo jednání s vedením Pardubického kraje, na kterém byly diskutovány aktuální otázky týkající se dopravy a dopravních staveb na území kraje. Pan ministr oznámil zahájení výstavby dalšího patra na opatovické křižovatce, dále pak deklaroval prioritu výstavby rychlostní komunikace R35, kde by tendry měli proběhnout během roku 2014 a následná výstavba by měla být zahájena na jaře 2015. Zmínil také, že kdyby byla již R35 v provozu, značně by to ulehčilo opravu a rekonstrukci havarijní D1 a konstatoval, že si je ministerstvo vědomo, že právě Pardubický kraj se stává hlavní tranzitní tepnou a ministerstvo je připraveno v souvislosti s rekonstrukcí D1 následně kompenzovat poničené silnice zvýšenou dopravou v souvislosti právě se stavebními pracemi na D1, které si vyžádají také uzavírky části dálnic.

Dále pak byly zmíněny již zahájené či připravované stavby, jako je křižovatka U Trojice, na kterou ministerstvo pro letošní rok vyčlenilo částku 900 mil. Kč, obchvat Chrudimě, zahájení modernizace železniční trati Pardubice - Hradec Králové, průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí, dostavba železničního koridoru v úseku Ústí nad Orlicí – Choceň, příprava plavebního stupně Přelouč atd.

Ing. Radim Jirout, MBA

předseda oblastního sdružení
zastupitel
poslanec PČR