23. října 2012

Kdybych se chtěl mstít, vzbouřil jsem se už dávno

Lídr vzbouřenců v ODS, bývalý šéf poslanců Petr Tluchoř, poprvé otevřeně vyzval k výměně vedení strany. A nepřímo pohrozil, že kvůli DPH shodí i vládu.

Premiér spojil s hlasováním o daňovém balíčku důvěru své vládě. Jste opravdu ochotni kvůli jednomu zákonu "popravit" kabinet? 

Já pevně věřím a doufám, že zvítězí zdravý rozum a dohoda na tom, abychom nezvyšovali daně. Tedy aby se ODS vrátila k pravicovému programu. ODS si musí uvědomit, že odklon od programu vede k hanebným volebním výsledkům. Nejde přece jen o daňový balíček, ale o budoucnost ODS a budoucnost pravice v této zemi. 

Co je ten zdravý rozum, tedy kompromis, na nějž přistoupíte?
 

Zdravý rozum je ztělesnění návrhu, který jsme předložili my. To znamená – stop zvyšování daní a milionářské dani a trestání aktivních seniorů. To jsou věci, které musí z balíčku zmizet. 

Pokud premiér nepřistoupí na váš návrh, vláda padne? 

ODS se nesmí stát béčkem sociální demokracie, musí dodržovat pravicový program. Pevně věřím, že bude předložen pozměňovací návrh, který zohlední myšlenku nezvyšování daní. A že ho předloží poslanecký klub ODS. V opačném případě si dovedu představit, že s takovým návrhem přijdeme my. 

Nečasův ústupek, že by se zvýšila jen jedna sazba DPH místo dvou, vám tedy nestačí? 

Dvanáct procent ve volbách pro největší pravicovou stranu je žalostně málo a pohyb jednoho procenta v jedné sazbě DPH rozhodně není změnou politiky. 

Co říkáte na snahu premiéra Nečase posunout projednávání balíčku až za kongres ODS? Tedy aby mu nehrozilo, že pojede obhajovat svou funkci předsedy ODS už jako bývalý premiér? 

Kongres ODS nebude o daňovém balíčku, ale o fatálním debaklu ODS v těchto volbách. O tom, jak tandem Nečas – Němcová tuto stranu v uplynulých letech vedl. O tom, zda má být ODS silnou pravicovou stranou, nebo jen béčkem sociální demokracie. Nevidím proto racionální důvod k odkladu projednávání balíčku. 

Jasná odpověď: shodíte vládu, pokud vám Nečas v otázce daňového balíčku nevyhoví? 

My žádnou vládu neshazujeme, kvůli jednomu špatnému návrhu je nesmyslné, aby vláda padala. Tím, že vláda spojila s takto špatným zákonem důvěru k sobě, tak by k pádu vlády nepochybně přispěla ona a její předseda. Pokud by ale nedošlo k tomu, že bude přijat takový pozměňovací návrh, který by zajistil nezvyšování daní, nemohli bychom pro takový zákon hlasovat. Pevně ale věřím, že se dohodneme. 

Mnozí v ODS vám vyčítají, že vám nejde o ideály. Ale o pomstu Nečasovi za to, že vás sesadil z čela poslaneckého klubu. 

Od kroků, které Petr Nečas podnikl k mému odchodu z čela klubu, uběhl už rok a půl. A já jsem po celou dobu loajálně hlasoval pro každý návrh, který sem vláda a koalice předložila. I když to byly věci, s nimiž jsem měl výrazný problém, jako třeba přímá volba prezidenta. Protože však dnes nikdo nechce špatný daňový balíček hájit, hledá si zástupné důvody, aby na mě zaútočil. Věcné argumenty jsou jednoznačně na naší straně.

Je vaším cílem odstranit Nečase na nadcházejícím kongresu ODS z čela strany? 

Jak se zachovám při tajné volbě předsedy strany, to si nechám pro sebe, ale asi to můžete odhadnout. 

Budete proti Nečasovi. 

To, že po dvouapůlletém vedení občanských demokratů Petrem Nečasem jsme na polovině preferencí, prohráli jsme všechny volby a jsme na štíru s programem, signalizuje, že nepanuje z mé strany velké nadšení z tohoto vedení ODS. 

Jak se má vedení ODS změnit? 

Nepochybně musí dojít k výrazné změně. Pokles preferencí je tak výrazný, že minimálně nejvyšší vedení ODS musí vyvodit odpovědnost. Pokud tak samo neučiní, musí se vyslovit kongres. 

Kdo by měl Nečase nahradit? 

Mezi členy ODS je nepochybně celá řada lidí, kteří by do vedení ODS měli směřovat. To, že teče do lodě a je třeba přistoupit k čerpadlům a snažit se vodu vyčerpat, je evidentní. Žádná jména ale říkat nebudu. 

(Autor: Tomáš Syrovátka)

Petr Tluchoř

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
poslanec PČR