4. září 2012

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT byl poslanec Petr Tluchoř.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Poslanec ODS Petr Tluchoř už je teď s námi ve spojení. Já vás zdravím, pane poslanče. Pěkný večer. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Krásný večer. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Možná na začátek řekl byste nám, co se teď momentálně děje ve sněmovně, jaká je tam atmosféra? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Tak v tuto chvíli probíhá, já nevím, jestli to je obstrukce, ale poslanci Věcí veřejných navrhují desítky změn programu a nevím tedy, k čemu se dnes ještě reálně dostaneme. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Program tedy stále ještě stanovený není. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Program stále ještě stanovený není, alespoň ve chvíli, kdy jsem vcházel do studia tady ve sněmovně, ještě nebyl. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Tak pojďme tedy k tomu, co dnes píší ve velkém internetové servery, vysílá to televize. Platí tedy, že budete hlasovat proti daňovému zákonu, který zahrnuje v sobě i vyšší DPH od příštího roku. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Ano, nepochybně. To rozhodnutí samozřejmě nebylo úplně jednoduché. Já jsem měl s tím balíčkem velký problém a někteří mí kolegové, řekl bych, velká řada mých kolegů od samého začátku bohužel již od prvního čtení bylo velmi problematické na klubu o tom diskutovat. Nejprve pan předseda říkal, že ještě není o čem diskutovat, protože ještě nic není domluveno. Velmi brzy ale poté, asi týden poté řekl, že teď už je domluveno vše a zase nelze v tom dělat žádné změny. Byly zakázány pozměňovací návrhy a nakonec v tom třetím čtení přijato i takzvané dvouhvězdičkové tedy vlastně závazné hlasování. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A jak se tedy, pane poslanče, v tom třetím čtení ve sněmovně ještě před tím, než zákon šel do Senátu, hlasoval? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Já jsem hlasoval pro, vystoupil jsem ve sněmovně s nesouhlasným stanoviskem, nicméně jsem ano, ustoupil tlaku poslaneckého klubu, který přijal v této věci závazné hlasování nebo tedy to dvouhvězdičkové hlasování. Poté jsem, avizoval jsem, že se budu celé léto věnovat diskusím se svými kolegy, členy ODS, to jsem činil. A musím říct, že snad kromě členů vlády jsem neslyšel od nikoho takový názor, že bych ten balíček měl podpořit. To rozhodnutí nebylo jednoduché, protože samozřejmě bylo nutno se rozhodovat mezi loajalitou ke značně a pro mě loajalita je hrozně silné slovo, loajalitou ke značce, k programu občanských demokratů a loajalitou k aktuálnímu předsedovi ODS, který podle mě nesmyslně s tímto balíčkem začal spojovat existenci vládě. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

K tomu se ještě určitě dostaneme. Mně jde teď o to, co se změnilo za těch několik týdnů, když hlasujete o stejném zákoně, ale jinak? Co chtěl slyšet tedy od svých spolustraníků, možná i od svého předsedy, co chtěl slyšet za ujištění, aby vás to donutilo k tomu, že po senátním vetu zvednete ruku pro tento zákon? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Chtěl jsem slyšet názory svých kolegů, členů ODS, jestli opravdu je tak velkým hříchem sledovat zájem občanských demokratů, program občanských demokratů, věci, které jsme vždy prosazovali, jako byly nízké daně, podpora podnikání a podobné věci, které podle mého názoru tímto balíčkem bouráme. Jestli je takovým hříchem více se věnovat těmto programovým věcem. Anebo jaksi imaginárně ohrozit vládu. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A co vám na tom tak strašně vadí? Protože jak už naznačil před malou chvílí Jindřich Šídlo, náš další host ve studiu Interview ČT24. Vy jste zvedli ruku jako ODS před rokem pro daleko drastičtější daňové změny? Tak co je teď strašného na tom, že se DPH mimo jiné tedy zvedne i jeden procentní bod na 15 a 21 procent. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Tak jednak je podle mě trochu zavádějící ta informace, že se zvedá o jeden procentní bod, ruší se původní dohoda, která... a platný zákon, který existuje, říká, že od 1. ledna 2013 je jedna sazba DPH ve výši 17,5 procenta. To je platný legislativní stav. Pokud tedy tento zákon nebude přijat, tak od 1. ledna 2013 bude sazba daně z přidané hodnoty jedna, a to 17,5 procenta. Přiznám se, že to číslo je samozřejmě důležité, ale ještě důležitější pro nás vždycky bylo, a pro mě ještě stále je, ta jedna sazba, protože ta zajišťuje, anebo pomáhá minimálně omezit daňové úniky. Pomáhá přesuny umělé mezi jednotlivými sazbami, fiktivní práce na materiálu a podobně. Čili ta průhlednost toho daňového systému by se tím nepochybně zvedla a to jsme v té uplynulé dohodě učinili. Já jsem byl ještě účasten těch jednání, a když se ty daně zvedaly, tak jsem trval na tom, aby to bylo takto schváleno v jednom balíčku pouze na jeden rok a od roku 2013 byla již pouze ta jedna sazba, aby to bylo v horizontu té vlády, aby to nepřesahovalo, aby se to nedalo dál prodlužovat. Tohle je nejen prodloužení, ale ještě zvednutí. Není tam pouze ta daň z přidané hodnoty. Mně samozřejmě velice vadí ta milionářská daň, protože je to naprosto symbolická záležitost. ODS vždycky prosazovala jednu sazbu daně z příjmu a já jsem přesvědčen, že úspěšné nemáme trestat. Není to tak, že by platily vysocepříjmoví stejné daně jako ti nízkopříjmoví. Ale jedna sazba být podle mého názoru má. Je těch věcí tam celá řada, trestání aktivních seniorů a řekněme omezení paušálů pro rodiny s dětmi jsou také věci, které mi vadí. Jsem přesvědčen, že jsme prostě do toho neprosadili nic z programu ODS, nic s čím bychom se mohli před svými voliči vykázat a dokonce říkám, že ty změny směřují proti našim klíčovým voličským skupinám a já to nechci. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A čí je to tedy chyba, že jste tam neprosadili nic z programu ODS, koho z toho viníte? Je to slabá vyjednávací schopnost vašeho předsedy, premiéra České republiky Petra Nečase? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Ano, dá se to tak říct. Nebo samozřejmě to může být tak, že možná nedostatečně odprezentoval tu pozici ODS. Ale každopádně myslím si, že by bylo vhodnější, kdyby stejně silná slova, stejně silné výhrůžky, které pan předseda volí, dovnitř klubu ODS, kdyby také občas použil v koaličním vyjednávání. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Dnes právě probíhal poslanecký klub ODS, tak nám řekněte, v jaké to bylo atmosféře. Mluvilo se o vyhrocené až hysterické atmosféře. Odpovídá to skutečnosti? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Možná bych volil trochu jiná slova, ale bylo to velmi nervozní, velmi nepříjemné jednání. Určitě hlavním lajtmotivem, který se táhl vystoupení řady kolegů, byla obava z pádu vlády, protože s ním podle mého názoru chybně, i když možná z hlediska politické taktiky přijatelně operuje a operoval pan předseda. Já k takovému spojení za hlasováním o takto špatném zákoně s existencí vlády nevidím žádný důvod. Já jsem přesvědčen, že pokud tento návrh zákona nebude přijat, že to pro vládu nemusí znamenat nic zásadního. Nepochybně se dá stihnout předložit jiný návrh takový, který bude více reflektovat, řekněme, poměr sil v té vládě. To znamená zohledňovat i názory občanských demokratů a mimochodem také programové prohlášení vlády. Tento návrh rozhodně ani z programu ODS, ale třeba ani z programu TOP 09 a už vůbec ne z programového prohlášení vlády vůbec nevychází. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ať tak či onak, nejenom Petr Nečas, ale taky Miroslav Kalousek mluví o tom, že v případě, že tento balíček, tento zákon ve sněmovně neprojde v tomto případě po zamítnutí senátního veta, tak že předloží úplně totožný návrh zákona a projde tím legislativním kolečkem znovu, ale bude tam právě to, co říkáte vy, že bude spojený právě s vyslovením důvěře vládě, nebo případně nedůvěry vládě. Jak budete hlasovat v tomto případě? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Tak jednak chci říct, že to považuji za velmi další velmi špatné rozhodnutí. Ještě se to nestalo, čili já nebudu tady říkat, jak budu hlasovat ve třetím čtení u zákona, který ještě ani vláda neprojednala a neschválila. Čili až ten zákon bude v Poslanecké sněmovně, tak nepochybně se o něm povede debata, nepochybně se budeme snažit do něj ve druhém čtení prosadit nějaké změny. Pokud tedy nepřijde vláda, což bych samozřejmě preferoval již s novou koaliční dohodou na lepší, řekněme, zohlednění volebních programů jednotlivých stran v tom návrhu a hlavně lepším zohlednění a větším zohlednění zájmu České republiky, protože to myslím, že je důležité, aby zaznělo. Ten zákon, který máme dnes nebo možná zítra hlasovat, tedy ten pověstný daňový balíček je, říká to i prezident republiky, říkají to významní ekonomové v téhle zemi, tedy není to žádný můj výmysl. Tento zákon výrazně poškozuje ekonomiku České republiky a já si myslím, že v obzvlášť v době krize a v situaci, kdy celá Evropa se potýká s velkými problémy, tak přijímat takovýto zákon je chybné nejen pro tuto vládu, nejen pro Občanskou demokratickou stranu, ale zejména je to chybné pro Českou republiku. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Tak já vám s dovolením nabídnu ještě komentář premiéra Petra Nečase, který tvrdí, že bez prosazení tohoto konsolidačního balíčku nebude možné sestavit rozpočet na příští rok a vláda tak nebude schopna splnit svůj hlavní úkol, tedy pokračovat v dalším snižování deficitu státního rozpočtu. A vy jste přece kabinetem nebo vládou nějaké rozpočtové odpovědnosti. Takhle jste se od začátku prezentovali. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Nepochybně. Není to tedy pouze vláda rozpočtové odpovědnosti, jsou tam i další atributy, my jsme také vždycky byli... 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ano, ale teď jsme právě u tohoto bodu, u rozpočtové odpovědnosti. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Ale my jsme také byli vždycky stranou, která alespoň deklarovala to, že cestou k vyrovnanému rozpočtu, cestou k úspěšné ekonomice jsou nízké daně, nikoliv ten účetní levicový přístup, že chybí-li mi peníze v rozpočtu, tak zvednu daně a trojčlenkou vynásobím a ono to nějak vyjde. Není to tak, nefunguje to. Ukázalo se, že prostě, omlouvám se, je mi trochu trapné, když odboráři nebo sociální demokraté nás poučují o platnosti Lafferovy křivky, je mi to trapné. Prostě ten vyšší výběr daní nefunguje. Obávám se nebo jsem přesvědčen, že stejně tak nebude fungovat, stejně jako další nebo stejně jako ekonomové a další politici nebude fungovat ani v příštím roce. Čili ta čísla jsou, řekněme, trochu nadsazená, ale především je potřeba říct, že abychom se v nějaké dlouhodobější perspektivě dostali k vyrovnaným rozpočtům, pokud ekonomika funguje normálně a taky je potřeba, aby ten rozpočet směřoval k vyrovnanosti, toho se nedá dosáhnout zvyšováním daní a škrty, řekněme, těmi tupými škrty. Toho se dá dosáhnout pouze systémovými reformami v oblasti zdravotnictví, důchodů a v sociální oblasti. Takovým jsme... 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ale to byste měli, o to byste se měli snažit už celé ty 2 roky, co jste u vlády. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Ano, to mi mluvíte z duše. O to jsme se měli snažit právě ty 2 roky, co jsme u vlády. Bohužel mám pocit nebo jsem přesvědčen, že z tohoto pohledu jsme ty uplynulé 2 roky promrhali a každý politolog, já myslím každý normálně myslící člověk, ví, že takové změny se mají dělat v prvních dvou letech vlády. Nicméně já bych neházel flintu do žita. A pokud by tato vláda přinesla velmi rychle nějaký alespoň návrh, náznak systémových změn ve zdravotnictví, kde tedy vidím to kulhání absolutně největší. Tak tam bych já tomu jenom zatleskal. A možná že v takovou chvíli by bylo na diskusi, i jestli nějaké částečné náhrady na úrovni daní je možné o nich diskutovat. Ale pokud žádné systémové změny na výdajové stránce v oblasti mandatorních výdajů se nekonají, tak myslet si, že stomiliardové schodky budeme každoročně řešit zvyšováním daní a utahování šroubů a vyhánění lidí od nákupních regálů, je podle mě hloupost a fungovat to nebude. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Dobře, ale kdyby s tímto zákonem byl spjat další osud vlády, na to jste mi stále ještě neodpověděl, jak byste reagoval, jak byste hlasoval? Pavel Bém už dnes například řekl, že vládu by kvůli tomuto zákonu nepotopil. Jaké by bylo vaše rozhodnutí? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Já tato norma, která je v tuto chvíli v Poslanecké sněmovně vrácena ze Senátu, ústavně již s důvěrou vlády spojit nelze. Čili tady... 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ale vždyť o tom nejenom premiér, ale i ministr financí Miroslav Kalousek mluví. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Ale ano, já jsem na to odpovídal. Já bych považoval za správné, aby vláda, pokud samozřejmě tento návrh, který je v tuto chvíli ve sněmovně, tak aby pokud by neprošel, tak aby vláda předložila již upravený návrh tak, aby byl přijatelný i pro Občanskou demokratickou stranu, tedy myslím pro Občanskou demokratickou stranu jako celek, aby se v ní občanští demokraté aspoň trochu našli, aby neškodil ten návrh tolik české ekonomice, jako jsem přesvědčen, že škodí. Čili potom... 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A vy tam vidíte, pardon, vy tam vidíte tu vůli, že by opravdu mohlo dojít k nějakým ústupkům pro, dovolte mi to nazvat, rebely, jako jste vy z ODS, kteří nejsou srozuměni s touto normou, tak jak je napsána. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Já děkuji, že říkáte, abych vám prominul slovo rebel, já se vůbec jako rebel necítím, já jsem byl řadu let předsedou poslaneckého klubu, jsem 8 let poslancem parlamentu, tedy za úplného rebela se nepovažuji. Pro mě značka ODS je velmi cenná a velmi důležitá. A členové ODS, se kterými se potkávám, tedy můj krok nevidí jako rebelii, ale jako snahu zachránit alespoň něco z toho, co jsme kdy v minulosti říkali a správně prosazovali. To jen na okraj. Já pevně věřím, že k nějaké dohodě bude muset dojít. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A je to tak, že dnes jednal už premiér Petr Nečas s ministrem financím Miroslavem Kalouskem o tom, co je možné, jaké jsou úhybné manévry případné, víte o tom? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

To já nevím, to jsem četl někde na nějakém internetovém serveru v online zpravodajství, ale ani od pana premiéra ani od pana ministra žádné takové zprávy nemám. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Každopádně ministr financí Miroslav Kalousek dnes ve vysílání Studia ČT24 řekl, že daně jsou jenom zástupným problémem, že jde o vnitrostranickou bitvu, uvnitř ODS jde o hlavu předsedy a personálie uvnitř strany. Není to tedy jenom zástupný důvod, že se vám to podařilo najít toto téma, vyzdvihnout ho a vlastně jde ve skutečnosti úplně o něco jiného? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Tak já jsem z pozice předsedy poslaneckého klubu byl Petrem Nečasem odstraněn před rokem a půl. Rok a půl jsem loajálně mlčel a loajálně hlasoval i pro hloupé návrhy zákonů. Já jsem měl velký problém s přímou prezidentskou volbou, byť vím, že to veřejnosti je populární téma, aleODS dlouhodobě prosazovala nepřímou volbu a touto populistickou cestou se nikdy nevydala. Ale hlasoval jsem pro to, protože jsem nechtěl působit nebo nechtěl vytvářet dojem nejednotné ODS. Hlasoval jsem vždycky společně s klubem. Tentokrát ale už přichází chvíle, kdy já a evidentně i někteří mí kolegové se rozhodují mezi loajalitou vůči značce ODS, loajalitou vůči programu ODS, mezi loajalitou vůči lidem, se kterými se potkávám a mezi loajalitou k předsedovi. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ano, to už jsme slyšeli, pane poslanče. Ještě, prosím, na závěr řekněte jenom v několika posledních sekundách, jestli vás bude ještě více, kdo nezvednou ruku pro vyšší DPH, nebo zůstává počet 6 poslanců za ODS? 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Já nebudu mluvit za nikoho. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Určitě se o tom ale bavíte. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Určitě se o tom bavíme a jistě nečekáte, že bych vám takovou informaci podal, pokud bych věděl o někom a nechal bych to na něm. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Poslanec ODS Petr Tluchoř, já vám děkuju za rozhovor, na shledanou. 

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/: 

Já vám také děkuji a přeji hezký den. 

Petr Tluchoř

poslanec PČR
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady