6. září 2012

Rozhovor pro deník MF Dnes

"Nechceme předem dávat žádná ultimáta a nepřekročitelné bariéry. Chceme dohodnout nějaké rozumné řešení, které nebude škodit ekonomice, bude mít blíž k programu ODS a bude v souladu s programovým prohlášením vlády."

Jak by kompromis mezi vámi a vládou mohl vypadat? 

Nechceme předem dávat žádná ultimáta a nepřekročitelné bariéry. Chceme dohodnout nějaké rozumné řešení, které nebude škodit ekonomice, bude mít blíž k programu ODS a bude v souladu s programovým prohlášením vlády. Nikdy jsme přece neříkali, že budeme zvyšovat daně. Zákon je prostě špatný. 

Jak vypadá vaše představa? 

Ukazuje se, že zvýšená sazba DPH prostě nefunguje, proto je nesmyslné ji dál zvyšovat. Řešení není na příjmové stránce rozpočtu. Vybírat více daní je v době krize ekonomický zločin. Opatření se mají hledat na výdajové stránce. Samozřejmě v provozních výdajích státní správy, na ministerstvech, i v nějakých investicích, ale hlavně je nutno vrátit se k myšlence zásadních reformních změn, které omezí mandatorní výdaje ve zdravotnictví, v důchodové a sociální oblasti. Sto miliard nejde ušetřit na provozních výdajích ministerstev. 

Proč jste začal proti tomuto návrhu vystupovat až nyní? 

Vystupoval jsem proti tomu už na poslaneckém klubu, kde to poprvé zaznělo. 

Kuloáry běží informace, že rebelie vypukla na popud prezidenta Klause. 

Jestli se ptáte, jestli jsem s ním něco konzultoval, tak nekonzultoval. S Václavem Klausem jsem se neviděl, netelefonovali jsme si. 

Hrají v tom roli vaše osobní antipatie vůči premiérovi? 

To je nesmysl. Naše osobní vztahy nejsou na příliš vysoké úrovni, ale jsem profesionál. Tak jako vy se ptáte, jestli to není na zadání Hradu, tak Petr Nečas se ptá, jestli to není na zadání Miroslava Kalouska. Žijeme v paranoidním světě. Já jsem Petr Tluchoř a jednám za Petra Tluchoře. 

Petr Tluchoř

poslanec PČR
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady