25. října 2012

Obávám se, že vzbouřenci neustoupí

"Jde o to, jestli budeme loajální k současné vládě, nebo jestli budeme chtít předčasné volby, aby tu vládli socialisté s komunisty tak brzy. Já to nechci. Milionářská daň se mi nelíbí, ale jako člen koalice musím respektovat vůli většiny."

Předložil jste pozměňovací návrh ke konsolidačnímu balíčku, ve kterém by se spodní sazba DPH zvedla o jedno procento. Uvedl jste ale, že by podle vás mohla DPH zůstat tak, jak je, čili na 14 a 20 procentech… 

Já jsem jen řekl, že taková sazba by měla největší šanci na to, aby prošla Sněmovnou. 

Takovou variantu by podpořila i opozice. Vyjednávali jste o tom s ČSSD? 

Situace je taková, že schvalování balíčku je spojené s důvěrou vládě. Tam s námi soc. dem. hlasovat nebude. Oni by podpořili jen ty pozměňovací návrhy, celek si budeme muset prohlasovat sami. 

Jaká je podle vás nejschůdnější varianta? 

Nejlepší řešení by samozřejmě bylo, kdyby nám těch šest rebelů ustoupilo. Ale mám obavu, že to neudělají. 

Jaký bude tedy další postup? 

Pozměňovací návrhy, které jsme podali, projdou ministerstvem financí, legislativou, pak se teprve sejde klub ODS, pobavíme se o tom, které návrhy jsou pro nás přijatelné a které ne, a až se dohodneme, pak teprve budeme jednat s panem Kalouskem a s TOP 09, jestli je to přijatelné i pro ně. Není to tak jednoduché. 

Jak moc je reálné, že z balíčku bude vypuštěn solidární příspěvek neboli druhá sazba daně pro vysokopříjmové? S tou má problém víc poslanců ODS než jen rebelové, naopak třeba LIDEM na ní trvá. 

S tím má asi problém víc pravicově smýšlejících poslanců. Jde o to, jestli budeme loajální k současné vládě, nebo jestli budeme chtít předčasné volby, aby tu vládli socialisté s komunisty tak brzy. Já to nechci. Milionářská daň se mi nelíbí, ale jako člen koalice musím respektovat vůli většiny. Pokud vůle většiny bude, aby tam zůstala, tak tam zůstane. 

Ing. Pavel Suchánek

místopředseda místního sdružení
člen oblastního smírčího výboru
poslanec PČR