24. října 2012

Na příjmové straně je rozpočet hra vabank

Nový rozpočet bychom mohli stihnout schválit do konce roku, myslí si šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek. Vláda byla nucena původní návrh stáhnout, ministr financí má teď třicet dní na to, aby sestavil nový. Už avizoval, že bez škrtů se neobejde.

Jak velké škrty se dají u nového rozpočtu očekávat? 

Bez balíčku bude výpadek v příjmech kolem sedmnácti miliard korun, ty peníze se musejí vzít jinde. A jediná šance, kde je vzít, jsou investice. Tedy například 250 milionů na novou budovu NKÚ, výdaje na dopravní infrastrukturu – to se bude muset omezit, protože už není moc kde brát. Na příjmové straně je to hra vabank – můžeme počítat s tím, že bude růst, nebo bude pokles. Rozpočet musí být postaven na platných zákonech a na předpokládaných číslech, která se teď dají sestavit. 

Jediné, co teď od příštího roku stoprocentně platí, je sjednocená sazba DPH 17,5 procenta... 

A ta by udělala další díru do státního rozpočtu, kolem dvaceti miliard korun. Ministr musí sestavit reálný rozpočet. Myslím si, že bude vycházet z toho, že projde sazba DPH 14 a 20 procent. 

Ministr Kalousek mluví o zásahu do kofinancování evropských projektů, co to může znamenat? 

Některé projekty asi budou po určitou dobu stát, než se zjistí, zda na ně peníze jsou nebo se později vygenerují jinde. 

A které investice se budou podle vašeho odhadu muset zastavit? 

Stát už dnes investuje de facto jen do dopravní infrastruktury – tedy silnic a dálnic. Je obrovská škoda, pokud bychom byli nuceni do toho sáhnout. Nemyslím si, že to bude celých 17 miliard, ale třeba jen pět. Ale i to bude strašně poznat. 

S návrhy, kde škrtat, přišli i sami nespokojení poslanci z ODS. U nich se nedá inspirovat? 

Padaly nějaké návrhy, kde by se dalo ušetřit, ale to jsou trošku imaginární čísla. Například byl návrh od těch šesti, že by se dalo ušetřit deset procent na provozu státní administrativy, což je pět a půl miliardy korun. Jenže za poslední dva roky se snížily ty náklady na provoz už o 40 procent. Další snížení by bylo už neúnosné. Nejjednodušší, ale nejbolestivější, budou škrty v investicích. A k tomu dojde. 

Nemůže se ušetřit i chystaným slučováním úřadů? 

Myslím, že úřady samotné nejsou ten hlavní problém, tím jsou spíše příspěvkové organizace, kterých je přes tři tisíce, a tam by se mohly hledat rezervy. 

Jak velkou práci bude mít ministr financí se sestavením nového rozpočtu? 

Ta oprava je podle mě možná během několika dní. 

Miroslav Kalousek už ho prý má napsaný, neviděl jste ho? 

Správný politik by měl mít vždy připraveno více variant, včetně provizoria. Ale ten přepracovaný rozpočet jsem neviděl. 

Dá se to do konce roku stihnout? 

Dá, ale budeme muset asi hlasovat mezi vánočními svátky. Bohužel je tam i ta možnost, že dojde ke konfliktu s panem prezidentem, co se týče rozpočtu. Takže je možné, že budeme mít třeba čtrnáct dní nebo měsíc rozpočtové provizorium. 

Včera jste jednal s nespokojenými poslanci z vaší strany, jaký z toho máte pocit? 

Podle mě se nechtějí dohodnout. 

(Autor: Kateřina Eliášová) 

Ing. Pavel Suchánek

poslanec PČR
místopředseda místního sdružení
člen oblastního smírčího výboru