12. prosince 2011

Studio Česko

Hostem diskusního pořadu Rádia Česko byl místopředseda sněmovního výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Pavel Bém.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Státy eurozóny i celé Evropské unie by během příštích dnů měly potvrdit, zda jsou schopny poskytnout půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu, a to ve výši 200 miliard eur, které mají pomoci zajistit globální hospodářskou stabilitu. Peníze by možná mohla poskytnout také Česká republika. K tomu vládu nabádá lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD (záznam):

Pokud se vláda rozhodne účastnit se jádra evropské integrace, může počítat v tomto směru s podporou sociální demokracie, protože pro Českou republiku je to výhodné. My jsme v tuto chvíli čistými příjemci prostředků z Evropské unie. A jestliže po nás v tuto chvíli chce Evropská unie určitý příspěvek k záchraně eurozóny a ke stabilizaci i našich vlastních pracovních míst, tady jde přece o prosperitu České republiky.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Konstatoval v České televizi předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V českém případě by šlo zhruba o 3,5 miliardy eur, což je téměř 90 miliard korun. Měli bychom je poskytnout nebo ne? I o tom více v následujících minutách. Naším hostem je poslanec Občanské demokratické strany Pavel Bém. Dobrý den, vítejte.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Hezký den přeji.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Premiér Petr Nečaszatím není rozhodnutý, jestli se Česko má k smlouvě o záchraně eura připojit nebo ne. Debatovat se o tom bude třeba také ve středu na vládě. Svůj názor už řekl prezident republiky Václav Klaus. Co vy?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Můj názor je naprosto kategorický, jednoznačný. Já jsem přesvědčen, že v situaci, kdy Česká republika bojuje o svůj vlastní rozpočet a bavíme se dneska o tom, jestli schodek státního rozpočtu v roce 2012 bude těch plánovaných 105 miliard, anebo jak jsme slyšeli z úst ministra financí Kalouska minulý týden, dokonce 150 či více miliard, tak já si myslím, že prostě těžko si lze představit, že bychom se mohli vůbec podílet na záchraně eurozóny devadesátimiliardovou půjčkou nebo darem. Myslím si navíc, že to je něco, čeho jsme se neúčastnili. My jsme ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Ale nejsme do značné míry třeba i na Evropské unii závislí?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

To je to B.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Na těch partnerech. To, co by případně vyvolala ta nepodpora?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

To je to B samozřejmě. Ale vy věříte tomu, že 90 miliard korun z českého rozpočtu bude stačit na záchranu eurozóny? A co když za 2 roky přijde, nebo za rok, anebo za měsíc po řecké krizi a přijde španělská krize a následně přijde italská krize a následně přijde portugalská krize a teď budeme zachraňovat, zachraňovat, zachraňovat. Já si myslím, že něco se musí změnit, ale ne tímto způsobem, kdy vlastně lepíme, záplatujeme jednu díru za druhou. Čili já říkám jednoznačně, že pokud by záleželo na mém hlasu, tak já bych určitě hlasoval proti. Není to potvrzení jakési nezodpovědnosti za evropský prostor, který společně sdílíme, byť to není zrovna eurozóna. Souhlasím s vámi, že jsme ekonomicky na eurozóně závislí svým exportem, svými vztahy ekonomickými, ekonomickou provázaností se zeměmi eurozóny. Na druhou stranu já jsem přesvědčen, že je třeba hledat jiné nástroje na záchranu současné evropské krize.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Tak to otočme. Pokud budeme potřebovat my, jako Česká republika, pomoc, kdo nám pomůže, když teď se otáčíme zády?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Já bych to neklasifikoval jako otáčení se zády. Je to přece nikoliv otázka, zdali máme druhým pomáhat nebo ne, ale jak máme pomáhat. A proto jsem kladl otázku: vy věříte, že 90 miliard z českého rozpočtu bude stačit, abyste se, jestli to tady mohu říci, pro diváky, vy jste se tak trošičku usmál. A já jsem z toho dešifroval, že tomu úplně příliš nevěříte, že si taky myslíte, možná dokonce ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Moje emoce ale pro posluchače nejsou dost důležité...

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Já vím, ale já myslím, že tomu dnes věří málokdo. A proto jsem přesvědčen, že je prostě třeba hledat jiné ekonomické nástroje, jiné administrativní nástroje. Ale možná dokonce i jiné politické nástroje na budoucnost společného fungování v Evropě, pokud možno tedy v rámci ekonomicky prosperujícího regionu...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Tedy minimálně dvourychlostní Evropa?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Je to samozřejmě jedna z možných cest. Já si těžko dovedu představit, že se prostě budeme tvářit následujících 5 nebo 6 let, kdy si tak troufnu odhadnout, že ta sanace eurozóny bude trvat, tak se budeme prostě tvářit každý rok stejně překvapeně jako letos, že máme poskytnout něco zpátky do evropského rozpočtu. S poukazem na to, že jednou možná budeme potřebovat my pomoc sami. Ptejme se po příčinách této krize. Ptejme se po tom, jaké jsou efektivní nástroje na odstranění těch příčin. A nikoliv, neposlouchejme takové to jednoduché populistické, trošku populistické, já se musím přiznat, je třeba prostě pomoci druhému, zachraňme, byť za to nemůžeme. 90 miliard je konečná cena. Není to konečná cena.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Tak, co by posléze měli říkat Němci? Kteří dlouhodobě plnili a teď stále pomáhají.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Je samozřejmě evidentní, že přinejmenším německá ekonomika, francouzská ekonomika, ekonomika dvou lídrů současného integračního evropského projektu, tak ta je a asi nejspíše bude zatížena nejvíce. Ale já jsem přesvědčen, že právě proto, že v příčinách současné evropské krize je daleko víc než to, že prostě Řekům nebo Italům nebo Španělům prostě chybějí peníze ve státních rozpočtech. Je třeba se podívat na výdaje veřejné správy, je třeba se podívat na to, jakým způsobem vůbec k těm dluhům v jednotlivých evropských zemích došlo. Je třeba se podívat na to, co do budoucnosti dělat, aby krize v Řecku nevznikla. Je třeba do budoucnosti, nebo hledat cestu, jak sanovat španělskou ekonomiku. Ale jinak, než tak, že se prostě do ní pošlou nějaké finanční prostředky. Čili já si myslím, že to je úkol pro německou kancléřku, je to nepochybně úkol pro britského premiéra, stejně jako pro českého premiéra. Pochopitelně je jasné, že pokud se o celé věci bude diskutovat v parlamentu a koalice se rozhodne, ať už k jednomu nebo k druhému řešení, no, tak samozřejmě já v tom budu loajální, budu muset být loajální. Byť ten můj názor je naprosto kategorický a jasný. Já jsem vždycky byl proti zintenzivňování integračního procesu. Nelíbilo se mi přenášení národních kompetencí na evropskou úroveň už v Lisabonské smlouvě. A je to veřejně dobře známo. Já si myslím, že ta historie dává za pravdu všem kritikům, kteří na začátku stáli a říkali, proboha, zachovejme základní evropské svobody, volný pohyb osob, volný pohyb zboží, kapitálu, peněz. Ano, to jo, ale hledejme cesty pro budoucí kompetitivitu, konkurenceschopnost Evropy v těch standardních nástrojích. A já, možná, že to zní jako klišé, ale skutečně trhu a nikoliv ochranářských, inženýrských nebo sociálně inženýrských opatření evropských supervlád.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Už jsme se toho dotkli, že s vývojem v Evropě do značné míry souvisí také české veřejné rozpočty. Návrh státního rozpočtu na příští rok je před středečním závěrečných schvalováním ve sněmovně. Vy osobně jste přišel s možným přesunem 1 miliardy a 200 milionů. Nebo také 600 milionů, to je otázka, o které by se měly navýšit rozpočty vysokých škol. Proč?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Za prvé máme před sebou relativně úsporný rozpočet, nicméně i tento rozpočet se 105 miliardy dluhu představuje ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Zatím, ta čísla se budou možná ještě revidovat.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Zatím. Ale přesto představuje, tuším, asi třetí nebo čtvrtý nejvíce zadlužený rozpočet v naší polistopadové historii České republiky. Takže samozřejmě když se podíváme na konvergenční program a na podíl deficitu 3,5 procent ve vztahu k hrubému domácímu produktu, tak je to lepší, než by to mohlo být, kdybychom byli ještě méně šetřiví, spořiví a racionální. Přesto ten rozpočet má jeden základní problém. A to, že počítá s příjmy ve výši, nebo respektive s příjmovou stránkou, která je postavena na předpokládaném 2,5procentním růstu HDP a dvouprocentním růstu spotřeby českých domácností. Já jsem přesvědčen, že toto je utopie. Já si myslím, že opozice celkem ne úplně právem a ne správně v dnešní těžké ekonomické situaci kritizuje vládní koalici za všechny možné úsporné škrty, opatření a tak dále. Ale ten největší problém v rozpočtu spočívá v tom, že je postaven na příjmovou stránku, která je nenaplnitelná. A ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

A teď i studenti na vysoké škole ...

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Teď samozřejmě si musím klást otázku, jestli a kde všude je potřeba a s jakou mírou nebo intenzitou šetřit. A já říkám, že je potřeba šetřit všude, ale že nejméně si musíme dovolit škrtat v oblasti terciárního vzdělávání, v oblasti podpory vysokoškolského studia, nebo oblasti podpory budoucí konkurenceschopnosti českého pracovního trhu. Jsme v neobyčejně kompetitivním prostředí. Nejenom evropském, ale i celosvětovém, a prostě bez vzdělaných schopných lidí, kteří jsou schopní obstát na mezinárodním trhu práce, tak Česká republika neuspěje. Mimochodem v historii to byl jeden z našich velkých benefitů. Takže já říkám, škrty ve výši 1,2 miliardy korun pro dnešní vysoké školy jsou absurdním zásahem do rozpočtu veřejných vysokých škol, který čítá, nebo dělá téměř 7 procent jejich rozpočtu. Není to dle mého názoru ani moudré, ani chytré, ani perspektivní, ani z hlediska budoucí konkurenceschopnosti České republiky moudré. Takže škrtnout ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

To je jede aspekt. Ale když se podívá ...

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

... škrtnout a vzít. Není to možné tak, že by se navyšoval kvůli tomu deficit. Takže já říkám, škrtnout tu část výdajových položek, která počítá například s obsluhou státního dluhu, který je designovaný na úroveň roku 2011 a 2010. Ale tam jsme za státní dluh na úrocích platili nějakých 50 miliard korun ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:


Platili méně.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

A dneska v tom rozpočtu máme 77. Chápu ministra Kalouska, že si chce někde nechat nějakou rezervu, protože právě proto, že vytvořil konstrukci státního rozpočtu, která počítá s 2,5 procentním růstem HDP. Ale to se nezlobte, to je ten problém. Čili já říkám, vysokým školám by se mělo přidat, měli by najít finanční prostředky. Ministr Dobeš ve svém školském rozpočtu. Měla by se přesunout částka alespoň tedy těch 600 milionů korun z rezervy, nebo respektive z té částky státního rozpočtu, která je kalkulována na splácení úroků za státní dluh. Ale myslím si, že to bude věc velmi složité diskuse v Poslanecké sněmovně. A uvidíme, jak to zítra dopadne.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Ve středu, nepletu-li se, by mělo být ...

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Pozítří, pardon.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Každopádně, proč nenechat ta čísla taková, jaká jsou? A případně přijímat méně studentů. Stále se mluví, že sice v Česku je v těch absolutních číslech méně studentů v porovnání s ostatními státy, ale není zde spíše nezbytnost kvality studia před počty těch studentů? Ono to totiž vypadá v tuto chvíli tak, že teď se zde studuje o sto šest. Ale ten výstup z toho není až tak dobrý.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Absolutně s vámi souhlasím. Proto se také připravuje mimochodem nový vysokoškolský zákon. Na druhou stranu problém je v tom, že když vy snížíte počty studentů v prvním ročníku, tak přesto vám dobíhají ti přijatí studenti a náklady na ně z toho druhého, třetího, čtvrtého, pátého, tedy z těch let, kdy jste přijímali v letech minulých. Čili i kdyby vysoké školy dnes se rozhodly snížit počty studentů na rok 2012 nebo 2013 o třeba 20 nebo 30, 40 procent, přesto se to do toho rozpočtu nepromítne. Čili ten sedmiprocentní výpadek rozpočtu je obrovský. A problém je tady ještě jeden. On nejvíc zasáhne ty veřejné vysoké školy. A možná, že budete překvapen, že to říkám zrovna já, ale ty veřejné vysoké školy dnes jsou přeci jenom, bohužel, až na výjimky, a výjimka vždycky potvrzuje pravidlo, větším garantem té kvality než řada těch soukromých a teď se omlouvám těm kvalitním soukromým vysokým školám. Takže my bychom, kdybychom opět se chtěli chovat chytře, moudře, tak bychom asi to řešili jinak. A ono se to jinak připravuje v novém návrhu vysokoškolského zákona, kde je hodně velký důraz kladen právě na kvalitu vysokoškolského vzdělání.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Říká Pavel Bém, který je dnes hostem Studia Česko. Sice se bavíme o rozpočtu na příští rok, kdy to ještě není zakomponováno, ale velkou otázkou stále zůstává, jak by měl stát vyplatit a vyrovnat se s církvemi. Teď se objevila nová problematická položka, a sice, aby nějakým způsobem došlo k administraci veškerého majetku, který bude vydáván ze strany státu církvím. A to v podobě inventarizace. Vy osobně, pokud tedy případně se bude hlasovat ve sněmovně, jste pro to podpořit ten návrh, který připravil ještě zítra odstupující ministr Jiří Besser?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Já mám to štěstí, že jsem byl na mnoha různých úrovních svědkem, nebo dokonce aktivním účastníkem těch historických jednání o vyrovnání státu s církvemi. A musím říci, že ty historické návrhy byly pro mne děsivé a nikdy bych pro ně nehlasoval. Ten současný, který máme na stole, který připravil ministr Besser, už tedy bývalý ministr Besser, považuji za akceptovatelný, byť třeba hraničně akceptovatelný. Částečně chápu požadavky na přesné vydefinování onoho majetku, který se vlastně vydávat ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

A nemůže tento požadavek zhatit celý ten proces?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

... vydávat bude. Ale, to chci právě říci. V okamžiku, kdy bychom na něj měli přistoupit, tak s velkou pravděpodobností tato vláda už vyrovnání státu s církvemi neudělá. Takže máme před sebou dvě možnosti. Buď se prostě vypořádáme s tím historickým závazkem, který jako slušní lidé máme a vyrovnat bychom se s ním měli. A pak ten návrh, který je dnes na stole, je nejlepší z těch, které tam byly. Byť já mám desítky výhrad vůči němu. Anebo ne a pak tedy ten historický závazek a dluh budeme stále s sebou nést do budoucnosti a určitě tím církvím nepomůžeme.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Když už jsme zmiňovali prezidenta republiky Václava Klause, tak když se vrátím do minulého týdne, tak on ostře zkritizoval stávající vládu Petra Nečase v tom smyslu, že zatím nenaplňuje ta očekávání, která s ním v minulém roce byla spjata. Jak to vidíte vy jako člověk, který podporuje v Poslanecké sněmovně vládu Petra Nečase, ale zároveň je často spjat právě s Hradem a Václavem Klausem?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Pan prezident si taková slova asi může dovolit.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Vy ne jako loajální koaliční poslanec?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Já určitě ne jako loajální koaliční poslanec, už také proto, že to tak úplně nevidím jednoznačně. Já jsem přesvědčen, že vláda by jistě mohla být akceschopnější, jistě by mohla být tvrdší v těch úsporných opatřeních. Jistě by mohla být tvrdší sama na sebe, jistě by mohla více šetřit. Jistě ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Ale?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

... by mohla připravit lepší rozpočet v tom slova smyslu, že by tedy nepočítal s těmi optimistickými, nebo já říkám nenaplnitelnými příjmy státní pokladny. Jistě by mohla být akceschopnější a tak dále. Na druhou stranu v tom politickém prostředí, ve kterém se dnes nacházíme, tak vláda spoustu dobrých věcí udělala. Máme tady prostě historický volební, předvolební slib, podstatu ideové existence občanských demokratů. A to je nějaké zjednodušení veřejné správy, státní administrativy. Nekonečných, nebo respektive bohužel konečných, ale strašně vysokých nákladů na daňovou správu. Jednotné inkasní místo například je jedním z takových projektů, který dramaticky zjednodušuje tu státní administrativu. A já věřím, že do budoucnosti ještě ušetří nějaké peníze, což zatím nešetří, ale ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Když nedojde k dalším nákladům.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

... ale já věřím, že do budoucnosti ušetří. Čili je tady celá řada projektů, které se této vládě povedly. A pak jsou tady některé, které se nepovedly. Já například historicky nesouhlasím s jakýmkoliv větším daňovým zatížením. Tím spíše, že se nacházíme v čase ekonomické krize pro podnikatele stejně jako pro fyzické osoby. Nelíbí se mi zvyšování daně z přidané hodnoty, nelíbí se mi zvyšování jak přímých, tak nepřímých daní. Přesto je to něco, s čím jsem prostě jako, vy jste to řekl hezky, loajální poslanec prostě připraven žít. A koneckonců taky mi nic jiného nezbývá.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Možná kromě toho žít, tak pro to také hlasovat.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Ale například jsem také pro to hlasoval. Byť prostě to bylo tak na hraně mého politického přesvědčení. Nicméně myslím si, že tato vláda kus práce ještě udělá a něco za sebou stoprocentně má a já bych ji nechtěl kritizovat.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Posloucháte Studio Česko, dnes s poslancem Pavlem Bémem. Vy jste prý přivítal změny, které se odehrály na pražském magistrátu. Proč by to ale podle vás mělo pro občanské demokraty být výhodné, když stále ještě mají primátora, ale už ne většinu v radě?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Já jsem určitě patřil mezi možná jedny z mála kritiků před rokem, když se ta velká koalice na radnici dávala dohromady.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Řadu lidí to také překvapovalo.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

A říkal jsem tehdy, dokonce i ve sdělovacích prostředcích, do roka a do dne, možná, že s výjimkou několika hodin, ale téměř se tato moje prognóza naplnila. Jestli mě to těší nebo netěší, spíše si myslím, že to je prostě logické vyústění absolutní neschopnosti spolupracovat mezi socialisty na pražské radnici a občanskými demokraty. Myslím si, že ta doba se strašně změnila od času mého působení ve funkci primátora. Dnes je radniční atmosféra naplněna nedůvěrou jednoho v druhého. A to mě ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

No, ale je to i v rámci vaší strany.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

A to mě, nejenom v rámci naší strany, ale ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Říkám ale i v rámci vaší strany.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

... ale i v rámci naší strany. A to mě vede na jedné straně samozřejmě k určitému zadostiučinění, radosti nebo spokojenosti či nevím, jak bych to nazval, že se poměry na radnici změnily a že se vytvořila koalice nová, která pro mě tehdy byla favoritem. A samozřejmě je pro mě jaksi lepší ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

A může dokázat víc než ta, která byla doteď? Protože bude třeba mít k dispozici méně peněz, to znamená méně projektů.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Nevím, jestli méně ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

... které se dají ukončit.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

... méně peněz nebo méně projektů. Ono, to bych neřekl, že s tím tak úplně souvisí. Spíš se obávám, že kamenem sváru se může stát ona nedůvěra, která je zakořeněná, je to jako genetická informace, která prostupuje každým pórem, každou buňkou uvnitř dnešního magistrátu. A to se obávám, že pokud nepřijde možná pevná, silná ruka, ale především a hlavně autorita s nějakým respektem, s důstojností, kterou já se snažím v současném primátorovi vidět a také ji tam částečně vidím. Na druhou stranu mám strach, že ani to nebude stačit pro sjednocení občanských demokratů, pro to, aby se prostě symbolicky, tedy když už se nechytnou za ruce, tak aby si alespoň vzájemně slíbili, že si nebudou škodit a že budou táhnout za jeden provaz. To je ten úhelný kámen. A jestli ta koalice bude, anebo nebude úspěšná. Ani ne ta objem těch peněz.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Je to vůbec představitelné? Když se třeba TOP 09 ...

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Je to představitelné.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

... stále vymezuje i vůči vám? A můžu citovat nového pražského náměstka pro infrastrukturu Pavla Richtera, který říká, že, a teď cituji: "Nasmlouvány jsou investice, které mohou Prahu udělat nekredibilní a útočí tak na vaši éru." Vy si třeba za všemi těmi investicemi stojíte?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Uvědomte si, že v čase, kdy já jsem byl primátorem města, nebo já to řeknu od začátku. Já jsem zdědil město ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Po povodních.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

... s 35 miliardovým dluhem, ne, počkejte, s 35 miliardovým dluhem a ještě k tomu s povodněmi. Tedy s dalším třicetimiliardovým dluhem na městské infrastruktuře. Nám se podařilo společně, to nikdy není one man show ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Ekonomika taky rostla ...

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

... Tehdy ekonomika rostla, ale představte si dohromady kumulovaný dluh ve výši více než 60 miliard. To je prostě hrozná představa. Dneska se bavíme o dluhu ve státním rozpočtu, jenom ve státním rozpočtu ve výši 105 miliard. A tehdy to byla pouze a jenom Praha. Nám se podařilo město dostat z povodní, konsolidovat městské finance, začít splácet historické dluhy, splatit jich jednu třetinu a ještě k tomu mít nejvyšší investiční tempo. A to jsou ty nasmlouvané, řekněme, zakázky nebo infrastrukturní projekty. Takže ze všech těch infrastrukturních projektů v mém případě se neplatila ani jedna jediná koruna z nějakého dluhu. Na všechno jsme měli. Tedy jestli ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
 

A nešly i jiné věci? Nešly třeba udělat věci typu rozklikávacího rozpočtu a podobně?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Vždycky jde udělat tisíc věcí lépe. A já samozřejmě, kdybych se dnes vrátil o 8 let zpátky, nebo o 10 let zpátky, tak také spoustu věcí budu dělat jinak. Ale spoustu věcí budu, pane redaktore, dělat stejně.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Tak to vám věřím.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Já jsem město opouštěl v situaci, kdy mělo konsolidované finance, splacenu třetinu závazků, kdy mělo nejvyšší infrastrukturní tempo, investiční tempo nepochybně v porevoluční historii. Ale s velkou pravděpodobností od druhé světové války v rozvoji hlavního města Prahy. A teď samozřejmě ty investice je třeba dotáhnout do konce. Ale uvědomte si, že například z výstavby městského okruhu a tunelu Blanka se za mého působení splatily dvě třetiny celkových nákladů. Já vím, že řeknete, ale jaké ty náklady vlastně budou? Ale to už není skutečně můj šálek kávy, to je ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Hlavně to není už váš problém.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

To je, no, on to trošičku můj problém je. Protože když se objeví mediální kritika, tak mě to samozřejmě vždycky nesmírně rozčertí. A já když prostě slyším dnes polemiky o tom, kolik to vlastně bude stát a vidím ty hladové krky dodavatelů staveb a stavebních firem, které chtějí více a vidím reprezentaci města, která prostě se brání, abych tak řekl, ne příliš důsledně, tak ...

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Dělají to slabě proti vám?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Já jsem přesvědčen, že ten tlak na větší zakázky, nebo respektive větší objem peněz, který se může prostavět, tak je logický a bude to dělat v čase hospodářské krize každá stavební firma. Ale to město, vedení města, politická reprezentace musí být nekonečně tvrdá na to, aby tomu tlaku nepodlehla. A já vám říkám jenom, že za mého působení já jsem nedal ani korunu z našeho rozpočtu navíc na nějaké vícepráce.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Když vás to tak rmoutí, tak nenudíte se v pozici "pouhého" poslance?

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Já se občas bavím, když pozoruji ten nepřehledný ryk na území hlavního města Prahy a kdy tu neschopnost se na něčem dohodnout. Ale samozřejmě velmi záhy mě to prostě vyvede z té škodolibé, řekněme, z toho škodolibého úsměšku, protože nějakou zodpovědnost v sobě nesu a víceméně mě to trápí. Takže z tohoto pohledu samozřejmě život v Poslanecké sněmovně je úplně jiným příběhem a je daleko méně exponovaným, i když víte, že i tady si můžeme zažít své. Při nedávných obstrukcích, kdy jsme 5 dní a 5 nocí trávili v poslaneckých lavicích.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

To bylo Studio Česko s Pavlem Bémem. Děkujeme a na slyšenou.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:

Děkuji za pozvání a na shledanou.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:

Pěkný den přeje také Ondřej Černý. 

MUDr. Pavel Bém

předseda místního sdružení
poslanec PČR