24. listopadu 2011

Impulsy Václava Moravce

Poslanec ODS a bývalý pražský primátor mluvil v rozhovoru proRádio Impulso nové koalici v hlavním městě.

Moderátor (Václav Moravec):

Jen hodiny trvalo sestavení nové vlády na pražské radnici. Na společném vládnutí se domluvily TOP 09 a občanští demokraté. Dohodu původně uzavřela jen část ODS kolem primátora Bohuslava Svobody. Pod tlakem okolností se k nim připojili i další občanští demokraté. ODS získala funkci primátora a celkem pět míst v radě. TOP 09 má většinu, šest křesel. Koalice ODS a ČSSD se rozpadla na začátku týdne. Premiér Petr Nečas se postavil na stranu primátora Bohuslava Svobody a dodal.

 

Záznam Petra Nečase:

To, že politici z řad pražské ODS dokázali zvládnout i tuto poměrně komplikovanou situaci během několika dnů, ukazuje, že ty kroky byly vedeny správným směrem a nesvědčí o nějakém krizovém vývoji nebo něco podobného.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Konstatoval před několika desítkami minut premiér, šéf ODS Petr Nečas. Změny ve vedení města doprovází i konec mnohamiliardové zakázky na svoz odpadu. Nové vedení města už schválilo Zastupitelstvo hlavního města Prahy. Z rady odvolalo všechny sociální demokraty. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech. Pozvání přijal bývalý pražský primátor, poslanec ODS Pavel Bém. Vítejte po roce v Rádiu Impuls. Hezký dobrý večer.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Dobrý večer přeji.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Když jste byl právě před rokem hostem Impulsů, tak jste konstatoval, že velkou koalici ODS a ČSSD na pražské radnici vnímáte jako řešení, kterému nejste nakloněn, jen ve výjimečných případech. Po roce je vládnutí ODS a ČSSD minulostí. Patřil jste mezi ty, kteří konec této koalice oslavili?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Já neoslavuji konce žádných koalic. Ale na druhé straně to pro mě není překvapení a musím se přiznat, že jsem jej předvídal. V tomto ohledu jsem se skutečně nemýlil. Před rokem jsem řekl do roka a do dne a to se naplnilo téměř do hodiny. Takže jsem rád samozřejmě, že se ta situace vyřešila rychle, protože bezvládí by pražské radnici vůbec nesvědčilo a především hlavně rozvoji hlavního města Prahy. Uvidíme, s čím přijde ta nová radniční koalice, ale…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Řekl byste i v této souvislosti do roka a do dne?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

V tomto ohledu já věřím té společné ideové linii TOP 09 a ODS, koneckonců má svoje zrcadlo v současné vládní koalici, takže věřím více, než té vlastně z nouze tvořené velké koalici před rokem mezi sociálními demokraty a občanskými demokraty.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Co možná námitka, že právě to ideové rozložení nehraje v pražské politice téměř žádnou roli, že se právě hraje o různé personálie a zákulisní vztahy?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Tady v Impulsech tuto otázku, toto téma jsme, pane redaktore, diskutovali už mnohokrát a vy strašně dobře znáte můj názor. Můj názor je, že samozřejmě i v té malé politice se hraje o ty ideové principy a ta politika socialistů je prostě i v Praze nebo ve městech, v krajích je prostě a jednoduše jiná, než politika pravicových nebo konzervativních stran. A je to vidět samozřejmě na vládnutí 13 socialistických hejtmanů. Takže v tomto ohledu já nemám nejmenších pochyb, že i v malé komunální politice jde o politické myšlenky a o ideologii.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Pokud byste tedy měl vsázet na tu budoucí koalici, novou koalici TOP 09 a ODS, řekl byste, že přežije celé funkční období nebo zbytek funkčního období, ty tři roky?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Zaprvé bych jí to přál, zadruhé samozřejmě jist si tím nejsem a řeknu proč. Za rok existence té radniční koalice si troufnu tvrdit, že z pohledu bývalého primátora nevidím skutečně moc konkrétních projektů, programů, kroků, rozhodnutí, které by ta bývalá radniční koalice, která je dnes už historií, učinila…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Tedy koalice ODS a ČSSD?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Ano. A které by prostě zhodnocení, vnějšího zhodnocení novinářů například nebo široké veřejnosti mohlo být vnímáno jako prostě a jednoduše dobrý krok. To, že se dnes vede debata kolem nezadluženého rozpočtu, to já považuji za něco zcela automatického a samozřejmého, co jiného proboha máme dělat, než žít z toho, co máme a nepůjčovat si a nezadlužovat naše děti nebo vnuky. Takže musím říci, že rok vládnutí a já za ním skutečně nevidím příliš mnoho pozitivních kroků, které by stály za zmínku. Ale také nevidím příliš viditelnou opoziční roli, bývalou opoziční roli TOP 09. Tedy troufnu si tvrdit, že tak jako my jsme nepřesvědčili v té bývalé radniční koalice se sociálními demokraty, tak TOP 09 mě vůbec nepřesvědčila jako bývalá opoziční strana. Takže sám jsem překvapen, když vidím některá jména, tak v nich vidím zkušené komunální politiky, ale když vidím jiná, tak v nich vidím naprosté novice a…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Jako například, pokud byste měl zmínit? Tomáš Hudeček má být prvním náměstkem staronového pražského primátora Bohuslava Svobody…

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Tomáš Hudeček je nepochybně novic, ale na druhou stranu je to jeden z těch mála viditelných politiků TOP 09 v čase, kdy TOP 09 byla v opozici. Tím zkušeným komunálním politikem je bývalý ředitel PIS, Pražské informační služby, pan Novotný, například. Ten tu zkušenost má, ale řada těch dalších jmen, já si myslím, je překvapení možná i pro vás a nebo pro Pražany, prostě a jednoduše lidé je nebudou znát. Ale já pevně věřím, že poznají v tom dobrém tedy. V současné době těžko soudit, do jaké míry ta nová pravicová nebo středopravicová koalice bude efektivní, s čím přijde, jestli bude vlastně pouze a jenom vařit z vody a žít z kritiky minulosti a nebo přijde s nějakými konstruktivními projekty, jestli bude slibovat populistickými sliby, že udělá zdarma jízdné pro děti do 15 let a potom jízdné zdarma v městské hromadné dopravě pro každého téměř, což víme, že…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Ano, to dělali občanští demokraté, stejně tak jako rozvážení léků penzistům.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Já vím, proto si dovolím to kritizovat, protože toto je populismus, který si můžeme možná nebo já si myslím, že konzervativní strana by si to dovolit neměla, ale dovedu si představit politickou stranu, která si ji dovolí v čase hospodářské prosperity, ale ne v čase hospodářské krize, kdy se bojuje o každou korunu v rozpočtu. Tak to si myslím, že je skutečně utopie. Já pevně věřím, že ta nová rada přijde s programovým prohlášením, které bude aspoň trochu realistické, bude pusté těchto populistických slibů a bude se koukat na rozpočet města, který nejenom, že je nezadlužený, ale především a hlavně který je pro město dobrý, to znamená, který ukáže, že prostě a jednoduše nová rada ví, jaké projekty chce v Praze zrealizovat a které budou, přinesou něco dobrého pro Pražany a pro rozvoj města v budoucnosti.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Část občanských demokratů mluví o puči primátora Bohuslava Svobody, který se bez vědomí šéfa pražské ODS Borise Šťastného právě dohodl s TOP09u na budoucím vládnutí v Praze. Tady jsou slova Borise Šťastného:

 

Záznam Borise Šťastného:

 

Pan primátor Svoboda předložil hotovou koaliční smlouvu mezi ODS a TOP 09, podle jeho vyjádření je neměnná, pevná, vychází z jeho jednání s TOP 09. Já jsem na klubu zastupitelů konstatoval, že tento postup je nestandardní, že ho Občanská demokratická strana nepamatuje, nám nezbývá nic jiného, než pokusit se v zájmu tohoto města a ODS samotné nějakým způsobem držet krok s tímto jeho konáním.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Zaznamenalo Rádio Impuls slova šéfa pražské ODS Borise Šťastného. Pokud by měl Pavel Bém, bývalý primátor, poslanec ODS jedním slovem či větou popsat stav pražské ODS při vědomí těch výše citovaných slov Borise Šťastného, jak by ten stav pražské ODS zněl?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Tak já bych ji možná rozšířil. Pan předseda pražské ODS se, tuším, v otevřeném veřejném rozhovoru ve sdělovacích prostředcích také vyjádřil, že v pražské ODS a na radnici jsou dvě nějaké skupiny, jedna …

 

Moderátor (Václav Moravec):

Mluví dokonce o rozkolu Boris Šťastný.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Ano, dokonce o rozkolu, neslučitelné skupiny. Jedna, která je méně početná kolem primátora, druhá, která je početnější. Já jako částečně insider, jako člověk, který to vidí hodně zblízka, tak těch skupinek bych tam viděl určitě více, ale v každém případě je pravda, že ODS v Praze a na pražské radnici nebyla jednotná. A je určitě realitou, že pro významnou část toho pražského zastupitelského klubu a koneckonců i regionální rady ty kroky byly překvapivé, že je nečekali. Takže…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Prohloubilo to řešení, kterého jsme dnes svědky, tedy rychlá dohoda s TOP 09, podle vás ten rozkol? Jasná odpověď.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Zcela stoprocentně ano. Jako politolog bych řekl, kdybych mohl být politologem, tak řeknu, jiné řešení vlastně pro tu menší skupinu neexistovalo, oni museli prostě pracovat s momentem překvapení. Kdyby ta druhá skupina větší, řekněme, početnější získal čas, tak k té změně s velkou pravděpodobností nedojde nebo by ta změna byla jiná. A to, čeho já se bojím, že nepochybně hořkost, která zůstane na straně mnoha pražských zastupitelů za občanské demokraty, tak může být tak velká a tak nepřekonatelná, že to nepovede k žádnému sjednocení klubu, být znovu říkám, tato radniční koalice je prostě lepší než ta minulá a já jí fandím. Takže obávám se, že to může být jeden z kamenů úrazu. Druhým kamenem úrazu může být i ta nezkušenost TOP 09 ato, že prostě se neprofilovala jako opoziční strana a že nemáme…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Myslíte tedy, že tato nová koalice má v sobě zakódován právě rozkol v Občanské demokratické straně, na kterém vznikla…

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Zcela stoprocentně, to…

 

Moderátor (Václav Moravec):

A pak nezkušenost TOP 09.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

To současné řešení, nová situace a nová rada, k řešení rozkolu, který tam již byl historicky zakořeněn, tak nepřispěla k jeho řešení. Zadruhé nepochybně můžeme vytvořit hypotézu, že tak jako se neprofilovala TOP 09 v té silné opoziční roli, tak můžeme mít obavy, jestli se prostě bude profilovat v silné konstruktivní radniční koaliční podobě. Ale dejme čas té nové radě a uvidíme.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Vy kdybyste byl šéfem pražské Občanské demokratické strany, přistoupil byste na většinu křesel v radě pro TOP 09, na tu výměnu, na kterou pražský primátor Bohuslav Svoboda přistoupil? Zůstane primátorem, TOP 09 má v radě většinu.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Já myslím, že historicky před rokem, kdy se diskutovalo o možných variantách, nejenom o variantě velké koalice, ale i o té, kterou já jsem preferoval, to znamená variantu právě s TOP 09, tak bylo zřejmé, že ODS, která nebyla vítězem voleb, tak má dvě možnosti. Buď si říct o křeslo primátora, ale za cenu, že to bude s menšinou v radě a nebo si říct o většinu v radě, ale nechat křeslo primátora pro tehdejšího lídra Zdeňka Tůmu. A já si myslím, že to platí i dnes, zjednodušeně řečeno ta nabídka ze strany TOP 09 pro tu tedy část zastupitelského klubu občanských demokratů, tak ta z mého pohledu je korektní a to, že ODS zůstala role primátora, to je naprosto klíčové a to si myslím, že je cesta do budoucnosti pro občanské demokraty velmi perspektivní.

 

Moderátor (Václav Moravec):

 

Premiér Petr Nečas přiznal, že o plánu primátora Bohuslava Svobody věděl od října. Tady jsou jeho slova.

 

Záznam Petra Nečase:

O této věci jsem již v říjnu jednal s panem primátorem Svobodou, my jsme se bavili o této variantě a já jsem v této variantě jednoznačně a kontinuálně se svými postoji, takže tato varianta má moji podporu a pan primátor má v tomto moji podporu.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Zaznamenalo Rádio Impuls slova premiéra, šéfa občanských demokratů Petra Nečase. Nakolik by podle bývalého pražského primátora, poslance ODS Pavla Béma, který je dnes hostem Rádia Impuls, mělo dojít k tomu, protože vy míříte na regionální sněm Občanské demokratické strany, že by mělo dojít po tom všem, co se stalo v uplynulých třech dnech, ke změně ve vedení pražské ODS, že by měl Boris Šťastný rezignovat a že by bylo logické, ať Bohuslav Svoboda nese hlavní zodpovědnost za to, co se teď bude dít v Praze?

 

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Jestli by se to mohlo nebo mělo stát…

 

Moderátor (Václav Moravec):

 

Odlišme to. Mělo by se to stát?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Já jsem přesvědčen, že se to nestane zaprvé.

 

Moderátor (Václav Moravec):

A teď mělo by se to stát? Měl by Boris Šťastný, když je překvapen, předtím byl překvapen Bohuslav Svoboda, přece dva lidé, kteří jsou jedničkou a dvojkou v pražské ODS, tak se nemůžou takhle překvapovat v klíčových okamžicích přece?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

A k tomu bych se byl býval dostal. Já si myslím, že se to nestane a že to, co se s velkou pravděpodobností stane, že dojde k jakémusi smírčímu pokusu o dohodu mezi předsedou pražské ODS a primátorem. Pokud ta dohoda přinese ovoce, tak k žádným personálním změnám v ODS nedojde. Pokud ta dohoda nepřinese ovoce, tak s velkou pravděpodobností to vyvolá další pnutí, na jehož konci prostě musí být nějaké personální změny. Nejsem si jist, jestli v současné době je pražská ODS nastavena tak, aby ty změny favorizovaly jako budoucího předsedu pražské ODS současného primátora, to si nejsem jist už s ohledem na skutečnost, že jeho zázemí je velmi limitované, neřku-li žádné…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Má za sebou premiéra Petra Nečase.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Že jeho politické zkušenosti v tomto ohledu nejsou příliš velké a samozřejmě podpora premiéra je důležitá, podpora předsedy ODS je důležitá, ale v tomto ohledu to nestačí. Takže já jsem přesvědčen, že buď smírčí řízení přinese nebo jakýsi pokus o dohodu a nastavení partnerství, buď prostě přinese shodu a já v ní věřím a pak nedojde k žádným dramatickým pohybům v personálním složení vedení pražské ODS, a nebo nedojde a pak to vyvolá pnutí, které samozřejmě zase pro nás není dobré a nebude dobré, ale z nějakého střednědobého a nebo dlouhodobého hlediska může přinést ovoce, ale nemyslím si, že by vyneslo do čela pražské ODS právě Slávka Svobodu.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Vy jste jasně říkal, že vidíte v ODS víc skupin, než ty dvě, o kterých mluví novináři…

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Zcela stoprocentně.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Je ale zjevné, že ta největší skupina je kolem Borise Šťastného, ta možná menší skupina je kolem Bohuslava Svobody. Vy patříte do nějaké skupiny? Do nějak třetí, čtvrté?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Já přece jenom jako bývalý primátor, který, tuším, čtyři nebo pět let vedl pražskou ODS a prošel si s ní těmi největšími vítězstvími, ale samozřejmě i prohrami, tak mám to štěstí, že mohu být poněkud stranou a že se nemusím angažovat na té či oné straně barikády a je mi to ku prospěchu. Já prostě nevěřím na to, že jakési pnutí, které hraničí se schopností nějakého organismu jednat v zájmu toho organismu a pnutí a nějaká negativní energie, která nikoliv, že by spojovala a posouvala věci dopředu, ale rozděluje, já jsem prostě jiný typ politika. Já jsem se vždycky snažil nalézt shodu a i shodu za cenu, že to stálo obrovské úsilí, energii, hledání nějakých kompromisů a mám-li být upřímný, s velkou pravděpodobností právě ta vnitřní antagonizace, rozpor uvnitř té pražské ODS i zastupitelského klubu vedl k tomu, že se tak strašně dlouho hledaly banální odpovědi na banální otázky. Například kdo bude šéfem úřadu a kdo bude vrchní ředitel úřadu, že se řešily vlastně hlouposti s prominutím, drobnosti a že se vůbec za ten rok neřešily důležité věci. A já tedy znovu říkám, pokud budeme uvažovat z hlediska střednědobého a dlouhodobého horizontu a já tak uvažuji a mám já konkrétně na mysli nějaký pozitivní proces, prostě úspěch ODS v těch dalších volbách, já prostě nevěřím, že TOP 09 se zde etabluje v Praze nebo ve velkých městech a konec konců …

 

Moderátor (Václav Moravec):

Jinak řečeno, počítáte s tím, že se můžete vrátit a že ta situace rozdělené ODS vám nahrává k tomu, že byste se vrátil nebo vnímáte po tom všem, jak média píší o vašem vládnutí, sama sebe za poškozenou značku, která by to vyloučila?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Já stoprocentně nemám ambici se vracet do žádné funkce v komunální politice, v pražské ODS. Já si myslím, že trefně to nazval jeden nejmenovaný novinář, který řekl, prostě tato éra je u konce. Já jsem samozřejmě přesvědčen, že kromě toho, že se taky řada věcí nepovedla, tak se obrovské množství věcí povedlo. Prostě připomenu, že to, o čem se dneska diskutuje jako o posvátné krávě, nějaký vyrovnaný rozpočet, tak ve skutečnosti bylo něco, co jsme osm let navzdory ekonomické krizi, navzdory povodním a navzdory 35miliardovému historickému dluhu, který jsem zdědil po primátoru Kaslovi, tak navzdory tomu jsme to brali jako něco absolutně samozřejmého a normálního a nestavěli jsme to na odiv, že máme vyrovnaný rozpočet a splácíme dluhy. Naopak tu energii jsme investovali do, řekněme, rozvoje města, do rozvoje infrastruktury, do stavby okruhu, nadřazeného dopravního skeletu, protipovodňové ochrany, samozřejmě i rozvoje informatiky, toho všeho, co může být předmětem sporů, může být předmětem politických debat, jestli je to správně nebo špatně, ale v každém případě je to něco, co se týká rozvoje města. Samotný vyrovnaný rozpočet s rozvojem města nemá vůbec nic společného. Takže…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Je podle vás dobře, když se v tomto ohledu díváte na hospodaření té staronové radnice, respektive primátora Bohuslava Svobody, že skončil ten mnohamiliardový tender, který podle všeho měl být předražen a primátor Bohuslav Svoboda říká, že změna mocenských poměrů na pražské radnici mohla souviset právě i s tím?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):


Já o tom tendru vím strašně málo, takže se téměř zdráhám k tomu cokoliv říci. Na druhou stranu je jasné, že v době, kdy město hledá stamiliony korun na to, aby udrželo svůj provozní rozpočet a ty nezbytné miliardy, aby mohlo dostavět velké investiční a strategické rozvojové priority, ať už se jedná o dopravu a nebo se jedná o městskou infrastrukturu, ať už se jedná o školy, školství, podporu vzdělání a nebo se jedná o stavbu domů pro seniory, prostě na to potřebuje město investiční miliardy. A samozřejmě v tento čas je přinejmenším pozoruhodné, že se vypisuje tender za 13 miliard korun. Je také nepochybné, že v tom čase se mění hodnota peněz a s velkou pravděpodobností kumulace té mnohamiliardové zakázky v dlouhodobém časovém horizontu nemusí být výhodou, naopak může být zátěží. Takže…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Řekl byste, že ta zakázka byla tedy špatně i vypsaná?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Já si myslím, kdybych ji vypisoval, kdybych byl já u vypisování této zakázky, tak ji vypisuji určitě na kratší čas a určitě by se nejednalo o tak fenomenální a dlouhou ekonomickou zátěž. Je nepochybné, že prostě příští rok nenastane hospodářská, konec hospodářské recese či krize a je nepochybné, že bude trvat ještě několik let, než česká ekonomika nadechne a veřejné rozpočty si oddychnou. Takže v tomto ohledu si myslím, že zátěž 13 nebo 14 miliardami je prostě obrovská a pokud magistrátní komise rozhodla vyloučení všech tří uchazečů, tak není dál o čem mluvit a bude se prostě zakázka vypisovat jinak.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Což doporučujete tedy vypsání na kratší dobu. Nakolik podle vás změna mocenských poměrů na pražské radnici, k níž dnes došlo, potlačí vliv například Tomáše Hrdličky, vlivného občanského demokrata, který je v politickém zákulisí považován za jednoho z hybatelů dějů v pražské ODS, který stojí na straně Borise Šťastného a v dnešních Lidových novinách mluví Tomáš Hrdlička o puči primátora Svobody, který uskutečnil v Praze?

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Kdybychom interpretovali to, co se stalo dnes na pražské radnici slovníkem, řekněme, bojůvek…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Expresivním slovníkem.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Dětských bitviček, tak pak bychom určitě museli říci, že dnes ta skupina kolem, menší skupinka příznivců kolem primátora Svobody zvítězila a ta druhá větší skupina například kolem předsedy pražské ODS nebo Tomáše Hrdličky prohrála. Na druhou stranu já jsem přesvědčen, že tady jde o víc než o nějaká dílčí vítězství a jak víme, důležité není to jedno dílčí vítězství, ale důležité je vyhrát celou válku, když už jsme v této válečnické terminologii. Takže já si kladu otázku, co z toho dnešního dne vzejde, jestli se podaří zakopat ty válečné sekery, jestli se podaří spojit tu antaginozovanou ODS, jestli se podaří najít společnou řeč mezi předsedou pražské ODS a současným primátorem, jestli se podaří najít jakýsi společný jmenovatel, jakýsi společný étos té ODS, který v ní vždycky byl. Proti mně v historii vystupovala řada komunálních politiků, komunálních občanských demokratů, ale musím říci, i oni dnes říkají, vždycky jsme věděli, kam tvoje nebo moje kroky směřují. A že jde o něco víc než o tu jednu dílčí mocenskou pozici a o tu jednu dílčí bitvičku. A já bych si hrozně přál, aby tím společným jmenovatelem prostě byl budoucí úspěch pražské ODS a to není možné bez zakopání válečných seker a pokusu o to začít táhnout za jeden provaz. Takže nechci dál extendovat to, kdo je vlastně kdo, kdo vyhrál a kdo prohrál, důležité je, aby se všichni zúčastnění z této hry, aby si všichni zastupitelé a celá regionální rada pražské ODS, tak aby si sedli jako jedna žena a jeden muž a pokusila se prostě najít nějakou společnou budoucnost a tomu se já se svojí zkušeností historickou budu snažit přispět.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Konstatuje bývalý pražský primátor, poslanec ODS Pavel Bém, který byl dnes aktuální hostem Rádia Impuls. Děkuji a těším se příště na shledanou.

 

Pavel Bém, poslanec PS PČR (ODS):

Na shledanou.

MUDr. Pavel Bém

poslanec PČR